REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 august 2021)

Peste 2.000 de șoferi s-au ales cu amenzi în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, peste 2 200 de șoferi au fost documentați de către angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 1 776 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit INSP, tot în această perioadă, șase șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate. Alți 285 de conducători auto s-au ales cu amenzi pentru încălcarea regulilor de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor şi altor participanți la traficul rutier, iar 151 pentru necuplarea centurii de siguranță.

 

6.500 de copii din Chișinău vor primi ajutor material unic din partea Primăriei

Primăria municipiului Chișinău va oferi ajutor material unic în valoare de 700 de lei pentru 6500 de copii din familii defavorizate. Direcția generală sănătate și asistență socială a Primăriei municipiului Chișinău a anunțat că a transmis către Î.S. „Poşta Moldovei” banii, reprezentînd ajutorul material unic destinat copiilor din familiile defavorizate. Potrivit informației, de acest ajutor material unic, în valoare de 700 de lei vor beneficia circa 6500 de copii și are ca scop pregătirea copiilor pentru noul an școlar.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 118 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.141 de teste, fiind confirmate 118 cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate la 259.667 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 272 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 58 în stare extrem de gravă. Alte 62 de persoane au fost vindecate. În total, 252.166 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Fiscul a încasat de la începutul anului peste 26,4 miliarde de lei

Încasările la Bugetul public național, administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), au constituit în șapte luni ale anului curent 26,4 miliarde de lei /peste 1 mlrd 200 mln de euro/, ceea ce denotă o creștere cu peste 3,8 miliarde de lei sau cu 17,0 % în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, la Bugetul de stat, în şapte luni ale anului 2021 s-au încasat 11,0 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 1,7 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 17,8%.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu ambasadorul Suediei

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Anna Liberg, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în R. Moldova. Bașcanul a mulțumit Guvernului Suediei pentru asistența acordată Autonomiei sub forma grupului de experți, care lucrează pe platforma CMI și pentru sprijinul financiar în construcția IT Digital Hub. Bașcanul a exprimat interesul autorităților Găgăuziei în atragerea experienței acestor organizații creatoare în activitatea grupului interparlamentar CMI și în procesul de pregătire a unei Conferințe Internaționale privind Construcția și Dezvoltarea Autonomiilor, care va avea loc sub auspiciile Înaltului Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale.

 

A fost lansat un Program de grant destinat gestionării deșeurilor de anvelope

Ministerul agriculturii în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (UIPM), au lansat un Program de grant destinat gestionării specifice a unor fluxuri de deșeuri în R. Moldova: uleiuri uzate, anvelope uzate și vehicule scoase din uz. Programul de grant are menirea să sporească gradul de conștientizare a populației, în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz. „Obiectivul este de a pilota activități aferente gestionării deșeurilor, cu scopul de a intensifica capacitatea de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare”, a explicat managerul proiectului Dorin Andros.

 

ANTA a aplicat amenzi de peste 476 mii de lei

Inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) continuă acțiunile de prevenire și combatere a transportului ilicit de mărfuri și persoane în trafic național și internațional. În ultimele zece zile, pentru diverse încălcări, instituția a aplicat amenzi de circa 476,2 mii de lei /peste 22 mii de euro/. Potrivit ANTA, în perioada 19 – 30 iulie, în cadrul acțiunilor de monitorizare și control organizate în Chișinău și mai multe raioane, precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni, Tudora, Costești, Criva, Otaci, Cahul și Giurgiulești, au fost aplicate sancțiuni contravenționale prin întocmirea a 134 de procese-verbale cu privire la contravenție.

 

A fost desemnat un nou reprezentant al OMS pentru R. Moldova

Miljana Grbic a fost desemnată în calitate de reprezentant al OMS în R. Moldova. Astfel secretarul de stat Gheorghe Leucă a avut o întrevedere cu Miljana Grbic cu prilejul prezentării scrisorilor de cabinet în calitate de noul reprezentant al OMS în R. Moldova. Potrivit unui comunicat remis presei, cooperarea R. Moldova cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prioritățile de mandat, precum și asistența în combaterea consecințelor pandemiei de covid-19 au constituit subiectele principale ale discuției secretarului de stat Gheorghe Leucă cu Miljana Grbic.

 

Vremea se răcorește

Meteorologii anunță ploi astăzi în regiunea de nord și centrul țării. Mai exact, ploi vor cădea la Briceni, Edineț, Soroca, Ungheni, Călărași, Dubăsari, Chișinău și Ștefan-Vodă. Și temperaturile vor scădea astăzi. Maxima zilei va oscila între +28 și +30, iar pe timp de noapte între +15 și +20 grade Celsius.

 

Leul s-a depreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american mai puțin de 1 ban, dar a cîștigat de la moneda unică europeană circa 0,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 august un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8869 lei pentru un dolar (+0,81 bani) și 21,2684 lei pentru un euro (-0,47 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8788 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2731 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 august, constituie: 0,6663 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3249 lei pentru 1 leu românesc și 0,2454 lei pentru 1 rublă rusească.