Realitatea internationala pe scurt (4 Iulie 2019)

Rusia monitorizează activităţile navelor militare NATO din Marea Neagră

Flota militară rusă urmăreşte atent activităţile unui distrugător britanic şi unei fregate canadiene care se află în Marea Neagră, a anunţat Miercuri seară Administraţia Vladimir Putin, conform agenţiei de presă Tass, potrivit mediafax. „Forţele şi echipamentele Flotei Mării Negre au început să urmărească activităţile distrugătorului britanic HMS Duncan şi fregata canadiană HMCS Toronto, care au pătruns în Marea Neagră pe 2 Iulie”, a anunţat Miercuri seară Centrul Naţional rus de Coordonare în domeniul Apărării. Cele două nave NATO sunt urmărite de vasul antisubmarin Kasimov şi de nava de patrulare Pitlivi. „Avioane de vînătoare ale Forţelor navale, precum şi sistemele antirachetă Bal şi Bastion au fost activate în zonele respective”, a precizat Centrul de Coordonare, subliniind că sunt efectuate şi operaţiuni de supraveghere electronică.

În perioada 1-12 Iulie, în Marea Neagră, în largul Ucrainei, se desfăşoară Exerciţiul „Briza Mării 2019” („Sea Breeze 2019”), la care participă nave şi militari din 19 ţări, inclusiv din Statele Unite şi Marea Britanie. Flota militară rusă a Mării Negre monitorizează cu atenţie exerciţiile navale NATO şi poate reacţiona „rapid” la eventuale situaţii de urgenţă, a avertizat Luni Ministerul rus al Apărării.

Japonia. Ordin de evacuare pentru un milion de persoane din cauza ploilor abundente

Autorităţile japoneze au emis Miercuri un ordin de evacuare pentru peste un milion de persoane din Prefecturile Kagoshima şi Miyazaki (Sud-Vest) în urma ploilor abundente care afectează în ultimele zile această regiune şi care se vor intensifica, relatează EFE. Prefectura Kagoshima este situată într-un golf din Sudul insulei Kyushu. În unele părţi ale insulei au ajuns să cadă pînă la 900 de milimetri de apă pe metru pătrat de la sfîrşitul săptămînii trecute, iar în oraşul Kagoshima a fost emis ordin de evacuare pentru totalitatea celor 590.000 de locuitori.

Agenţia a cerut populaţiei să se menţină în stare de alertă maximă, subliniind că ar putea fi emis un avertisment special pentru prefecturile Kagoshima şi Kumamoto, care se aşteaptă să fie grav afectate de ploi. Acelaşi avertisment a fost emis în Iulie anul trecut, cînd Vestul ţării a fost afectat de ploi devastatoare care au provocat alunecări de teren, inundaţii şi moartea a peste 200 de persoane.

Chinezii instalează aplicaţii de spionaj pe telefoanele turiştilor

Poliţia de frontieră chineză instalează, în secret, aplicaţii de supraveghere pe telefoanele turiştilor, aplicaţii care minează date şi informaţii personale. Totul face parte dintr-un plan mai mare al Guvernului chinez de a ţine regiunea Xinjiang, din Vestul Chinei, sub supraveghere intensă pentru a controla mai uşor populaţia majoritar musulmană din zonă, conform MSN.

Guvernul chinez a limitat semnificativ drepturile şi libertăţile pentru populaţia locală, majoritar musulmană – a instalat camere cu recunoaştere facială pe străzi şi în moschei şi îi forţează pe cetăţeni să-şi descarce pe telefoane aplicaţii care îi supraveghează constant. O investigaţie a The Guardian şi partenerilor lor internaţionali arată că şi turiştii sunt supuşi aceloraşi controale cînd încearcă să intre în regiune din ţara vecină, Kîrgîzstan. Poliţiştii de frontieră le cer telefoanele şi le instalează fără voia sau ştiinţa lor o aplicaţie care extrage emailuri, mesaje SMS sau contacte dar şi informaţii despre dispozitiv. Turiştii spun că nu au fost avertizaţi de autorităţi că aplicaţia descarcă astfel de informaţii din telefoanele lor. Investigaţia, realizată împreună cu Suddeutsche Zeitung şi New York Times, a dezvăluit că turiştii care intră în China pe la punctul de graniţă din Irkeshtam sunt obligaţi să-şi predea telefoanele pentru a li se instala aplicaţia, însă nu li se comunică acest lucru. Edin Omanovic, membru al grupului Privacy International, spune că aceste practici sunt „alarmante, mai ales într-o ţară în care dacă descarci o anumită aplicaţie sau citeşti un anume articol ai putea să ajungi într-un lagăr de detenţie”.

Analiza The Guardian arată că aplicaţia, dezvoltată de o companie chineză, sondează dispozitivele pentru conţinut asociat cu extremism islamic, dar şi altfel de informaţii precum obiceiuri de Ramadan, cărţi scrise de Dalai Lama sau muzica unei trupe japoneze de rock pe nume „Unholy Grave”. Un alt fişier aflat pe listă este un manual de dezvoltare personală al scriitorului American Robert Green.

În jur de 100 de milioane vizitează Xinjiang în fiecare an, conform autorităţilor chineze. Printre ei se includ turişti străini şi chinezi, iar majoritatea se deplasează şi în alte locuri din ţară. Pasul Irkeshtam se află pe cel mai vestic punct al graniţei chineze şi este folosit de comercianţi şi turişti, unii dintre ei parcurgînd chiar vechiul Drum al Mătăsii. Odată ce turiştii intră la controlul de la graniţă, le este cerut telefonul care este dus apoi într-o cameră separată şi este returnat după o perioadă de timp. Este încă neclar unde ajunge toată informaţia extrasă şi pentru cît timp este stocată. Deşi nu există dovezi că informaţia extrasă ar fi folosită pentru a-i urmări pe turişti mai departe de Xinjiang, ea ar putea fi folosită şi pentru a localiza pe cineva. (Digi24.ro)

Trump: Dacă imigranţii ilegali sunt nemulţumiţi de condiţiile de detenţie…, pur şi simplu, să nu vină

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că migranţilor clandestini care „nu sunt mulţumiţi” de condiţiile de detenţie ar trebui să li se spună să nu vină în Statele Unite, o reacţie ce survine după ce un raport oficial american a prezentat detalii despre situaţia precară în care sunt ţinuţi migranţii în mai multe centre de la graniţa cu Mexic, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres. Raportul, publicat Marţi de Inspecţia generală a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), admite că suprapopularea şi insecuritatea în mai multe centre de retenţie din Texas prezintă un risc pentru migranţii care sunt ţinuţi în aceste condiţii. Documentul vorbeşte despre lipsa accesului la duşuri, mîncare caldă sau haine de schimb, precum şi despre detenţia prelungită în care sunt ţinuţi migranţii.

„Dacă imigranţii ilegali nu sunt mulţumiţi de condiţiile din centrele de retenţie construite sau renovate rapid, spuneţi-le pur şi simplu să nu vină. Toate problemele vor fi rezolvate!”, a scris Trump Miercuri, într-o serie de mesaje pe Twitter.

Mexicul va desfăşura permanent membri ai Gărzii Naţionale la frontiera cu Guatemala pentru a stopa venirea migranţilor

Guvernul mexican a anunţat că desfăşurarea de membri ai Gărzii Naţionale de-a lungul fluviului Suchiate, la frontiera cu Guatemala, va fi „permanentă” pentru a opri intrarea de migranţi proveniţi din America Centrală, relatează AFP, scrie agerpres. „Desfăşurarea va fi permanentă, în sprijinul activităţii Institutului Naţional pentru Migraţii (INM)”, a declarat generalul Vicente Antonio Hernandez, coordonator al forţelor federale mexicane desfăşurate în Sudul ţării, în cadrul unei conferinţe de presă la Tapachula (Sud). Generalul a explicat că în plus faţă de fluviul Suchiate, care marchează frontiera dintre Mexic şi Guatemala, membri ai Gărzii Naţionale – militari şi poliţişti federali – au fost desfăşuraţi în alte 61 de puncte de trecere pentru migranţi în statul Chiapas (Sud) unde, conform Armatei, tranzitează vehicule care transportă migranţi clandestini.

Generalul Hernandez a precizat că, de la începutul lunii Mai, 20.400 de migranţi au fost „salvaţi” la frontiera de Sud, iar circa 30 de călăuze au fost arestate. „Am fi extrem de iresponsabili dacă am continua să îi lăsăm să plece în această aventură”, a declarat el, reamintind de cazul migrantului salvadorian mort săptămîna trecută la Rio Bravo (Rio Grande în SUA) cu fiica sa de aproape doi ani în timp ce încerca să treacă în SUA.

La 7 Iunie, Washingtonul şi Mexicul au încheiat un acord pentru a frîna afluxul de migranţi clandestini spre SUA, în special guatemalezi, hondurieni şi salvadorieni care traversează teritoriul mexican. Mexicul s-a angajat să desfăşoare peste 21.000 de membri ai forţelor de ordine la frontierele sale. Acest acord, ale cărui rezultate trebuie evaluate într-un interval de 45 de zile, vine după o serie de ameninţări ale Preşedintelui american Donald Trump că va impune, ca măsură punitivă, taxe vamale asupra tuturor produselor importate din Mexic.

Trump lansează un avertisment serios Iranului: Atenţie cu ameninţările voastre! Ele pot să se întoarcă împotriva voastră!

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat Miercuri că ameninţările emise de Iran riscă să se întoarcă împotriva Republicii Islamice, după ce Teheranul a declarat că pune în aplicare, cu începere de Duminică, ameninţarea de a îmbogăţi uraniu la un nivel interzis de acordul internaţional privind programul său nuclear, transmite AFP, potrivit agerpres„Atenţie cu ameninţările voastre, Iranule! Ele pot să se întoarcă împotriva voastră cum nu s-a mai văzut vreodată!”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Anunţul Teheranului legat de îmbogăţirea uraniului său, pusă în aplicare în pofida avertismentelor inamicilor şi partenerilor săi, a intervenit pe fondul tensiunilor deja puternice cu Washingtonul, apărînd temeri cu privire la o escaladare în regiunea strategică a Golfului. Măsura a fost anunţată într-o şedinţă de Guvern de Preşedintele Hassan Rohani, care a reluat nemulţumirile faţă de Statele Unite, Europa, China şi Rusia pe care le consideră responsabile pentru actualul impas din jurul acestui acord încheiat la Viena în 2015.

Şefii diplomaţiei Uniunii Europene, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii au lansat la rîndul lor, Marţi seară, un apel Teheranului „să revină asupra deciziei sale” de a depăşi limita impusă (300 de kilograme) rezervelor sale de uraniu slab îmbogăţit şi „să se abţină de a lua noi măsuri care să slăbească” acordul din 2015.

„Statele Unite sunt tot mai hotărîte să comită acte ostile împotriva Phenianului”, acuză Coreea de Nord la ONU

Misiunea Coreei de Nord la ONU a acuzat Miercuri Statele Unite că sunt „tot mai hotărîte să comită acte ostile” împotriva Phenianului, în pofida faptului că Președintele american Donald Trump dorește tratative între cele două țări, informează site-ul cotidianului The New York Times, potrivit mediafax. Misiunea a emis Miercuri un comunicat în care a precizat că este în replică la acuzația lansată de SUA potrivit căreia regimul de la Phenian a încălcat limita la importurile de petrol rafinat, dar și la o scrisoare trimisă pe 29 Iunie tuturor statelor membre ale ONU de către Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie, prin care se solicita repatrierea muncitorilor Nord-coreeni aflați în străinătate. „Toate statele membre ONU vor trebui să rămînă vigilente în legătură cu încercările deliberate ale Statelor Unite de a submina atmosfera pașnică creată, într-un mod deloc ușor, în Peninsula Coreeană”, se arată în declarația misiunii Nord-coreene la Națiunile Unite.

Președintele american Donald Trump, care s-a întîlnit Duminică cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un în zona demilitarizată dintre cele două Corei, a declarat că Washingtonul și Phenianul intenționează să reia discuțiile pe tema programului nuclear al Phenianului. Liderul SUA și-a exprimat speranța că cele două părți vor reuși să încheie un acord. Negocierile pe tema programului de înarmare nucleară a Phenianului au intrat în impas după summitul eșuat de la Hanoi din Februarie, Coreea de Nord părînd să nu fie dispusă să renunţe la programele de înarmare atomică şi balistică.

Statele Unite produc cea mai mare cantitate de deşeuri menajere în rîndul ţărilor dezvoltate

Statele Unite produc cea mai mare cantitate de deşeuri menajere pe cap de locuitor din lume în rîndul ţărilor dezvoltate, fără capacitatea necesară de reciclare pentru a le absorbi, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru mediu, se arată într-un raport al Cabinetului de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft, relatează AFP, potrivit agerpres. La nivel mondial, sunt produse, în medie, 2,1 miliarde de tone de deşeuri pe an, ţinînd cont de deşeurile solide gestionate de municipalităţi, adică alimente aruncate, materiale plastice şi alte reziduuri, o cantitate suficientă pentru a umple mai mult de 820.000 de piscine olimpice. Numai 16% din această cantitate este reciclată, conform raportului.

Locuitorii şi comercianţii americani sunt de departe cei care produc cele mai multe deşeuri pe cap de locuitor în rîndul ţărilor bogate: o medie de 773 kilograme pe an, de trei ori mai mult decît media la nivel mondial şi de şapte ori mai mult decît Etiopia, aceasta din urmă fiind ţara care produce cele mai puţine deşeuri din lume. În schimb, capacitatea de reciclare a Statelor Unite este una dintre cele mai slabe în rîndul ţărilor dezvoltate, cu 35% în urma Germaniei, care reciclează 68% din deşeurile sale. Autorii raportului avertizează că decizia bruscă din 2018 a Chinei de a nu mai accepta deşeuri de plastic provenite din întreaga lume, urmată de alte ţări din Asia de Sud-Est, poate complica şi mai mult situaţia ţărilor mari producătoare de deşeuri.

Unele ţări au decis să interzică produsele din plastic, pungi sau obiecte de unică folosinţă. Cu toate acestea, producţia mondială de materiale plastice a continuat să crească în 2018 la nivel mondial, pe primele locuri aflîndu-se Asia şi Statele Unite, potrivit Federaţiei PlasticsEurope.

Noul preşedinte al Parlamentului European pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul UE

David Sassoli, noul preşedinte al Parlamentului European, a pledat, în primul discurs rostit din această funcţie, pentru aprofundarea integrării în cadrul Uniunii Europene şi pentru rezolvarea problemelor sociale, potrivit mediafax. David Sassoli le-a mulţumit eurodeputaților pentru încrederea acordată. „În cursul ultimelor luni, prea mulți au alimentat dezbinări și conflicte, o tristă aducere aminte a istoriei noastre. În schimb, cetățenii ne-au arătat că au încă încredere în această cale extraordinară, singura capabilă să ofere răspunsuri la provocările globale cu care ne confruntăm. Trebuie să avem puterea de a relansa procesul de integrare, de a schimba Uniunea în așa fel încît să fie capabilă să răspundă în mod concret și cu mai multă fermitate nevoilor și preocupărilor cetățenilor noștri”, a declarat Sassoli.

„Suntem în mijlocul unor schimbări importante, printre care șomajul ridicat în rîndul tinerilor, migrația, schimbările climatice, revoluția digitală și o nouă ordine mondială, toate acestea și multe altele necesitînd o abordare nouă și mult curaj”, a adăugat David Sassoli.

Născut în oraşul italian Florența pe 30 Mai 1956, David Sassoli este membru al Parlamentului European din partea Italiei din 2009. În Mai 2019, a fost reales pentru al treilea mandat pe lista Partidului Democrat din Italia.