Realitatea internationala pe scurt (30 Martie 2020)

Ministrul de Finanţe al landului german Hessa s-a sinucis din cauza coronavirusului

Ministrul de Finanţe al landului german Hessa, Thomas Schaefer, ”profund îngrijorat” de consecinţele epidemiei COVID-19 asupra economiei, s-a sinucis, a anunţat Duminică şeful Executivului acestui land, Volker Bouffier, transmit DPA şi AFP, scrie agerpres.

Corpul lui Schaefer (54 de ani), care a fost membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a fost găsit Sîmbătă dimineaţă în apropierea unei căi ferate la Sud-Vest de oraşul Frankfurt. Parchetul din Wiesbaden a indicat că în acest caz privilegiază ipoteza unui suicid.

Scena politică germană a fost zguduită de ştirea morţii lui Schaefer, care era considerat a avea cele mai mari şanse de a-i succede lui Volker Bouffier. ”El era profund îngrijorat, mai presus de orice de capacitatea de a satisface aşteptările imense ale publicului, în special în termeni de ajutor financiar”, a declarat Bouffier, vizibil întristat de vestea morţii lui Thomas Schaefer. ”Trebuie să presupun că aceste îngrijorări l-au copleşit. El nu a găsit, evident, o cale de ieşire. Şi-a pierdut speranţele şi ne-a părăsit. Suntem şocaţi şi consternaţi”, a spus liderul Executivului din landul Hessa. Thomas Schaefer era căsătorit şi avea doi copii.

Avertisment alarmant: SUA vor ajunge să aibă cîteva milioane de cazuri confirmate de COVID-19

SUA vor ajunge să aibă cîteva milioane de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor cauzate de epidemia COVID-19 în această ţară ar putea depăşi 100.000, a avertizat Duminică şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase şi Alergii american, Anthony Fauci, relatează DPA şi AFP, scrie agerpres. Fauci, care este consilier al Preşedintelui Donald Trump pe tema coronavirusului, a declarat pentru postul de televiziune CNN că actuala capacitate de testare în SUA pentru virusul SARS-CoV-2 este relativ slabă. El a evocat cu prudenţă un potenţial număr al deceselor care vor fi cauzate de COVID-19 cuprins între 100.000 şi 200.000. În SUA există deja confirmate 124.000 de cazuri de COVID-19, iar numărul deceselor legate de această epidemie a ajuns la 2.190.

UE va întîmpina probleme existenţiale dacă nu dă dovadă de solidaritate

Uniunea Europeană va întîmpina probleme ”existenţiale” în cazul în care nu dă dovadă de solidaritate în criza privind epidemia COVID-19, a afirmat Duminică secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene Amélie de Montchalin, transmite AFP, potrivit agerpres. ”Trebuie să pregătim împreună ieşirea din criză, relansarea, şi să arătăm că suntem eficienţi pentru că suntem împreună”, a spus Amélie de Montchalin în emisiunea pentru emisiunea „Întrebări politice” a postului de radio France Inter, pentru cotidianul Le Monde şi pentru France Télévisions.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors a avertizat Sîmbătă că lipsa solidarităţii ar putea duce la ”un pericol mortal pentru Uniunea Europeană”. Pentru relansarea economiei post-criză sunt avute în vedere ”instrumente tehnice”, a afirmat secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, care a evocat un ”plan de relansare european ce poate fi adoptat de Comisia” Europeană.

Uniunea Europeană a acceptat Joi, la presiunea Italiei, unde pandemia COVID-19 a cauzat cele mai multe decese din UE, să examineze în termen de 15 zile măsurile cele mai ferme pentru a face faţă recesiunii anunţate.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse le cere credincioşilor să nu meargă la biserică

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, le-a cerut Duminica aceasta credincioşilor să nu se ducă la biserici din cauza riscului de propagare a coronavirusului, informează EFE, potrivit agerpres. „Să ne abţinem să mergem la biserică. N-aş fi spus niciodată aşa ceva dacă nu am fi avut exemplul surprinzător şi sfînt al venerabilei Maria Egiptului”, a spus Chiril, citat de agenţia oficială rusă RIA-Novosti, într-o slujbă religioasă organizată în catedrala Hristos Mîntuitorul din Moscova. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat că „exemplul Mariei Egiptului este dovada că, fără a te duce la templu, poţi găsi salvarea”.

Potrivit Sfîntului Sofronie, Patriarh al Ierusalimului, Maria Egiptului sau Sfînta Maria Egipteanca a fost o pustnică ce a trăit zeci de ani în deşert după ce s-a pocăit după o viaţă de prostituată. „Să ne angajăm să respectăm sarcina de a nu ieşi din case, aşa cum s-a angajat Maria Egiptului să nu iasă din deşert (…)”, a spus Chiril în predica sa. Biserica – a adăugat Chiril – face un apel la „asumarea obligaţiei de a îndeplini strict dispoziţiile autorităţilor sanitare din Rusia”. Potrivit datelor oficiale date publicităţii Duminică, în Rusia s-au raportat 1.534 de cazuri de COVID-19, 270 dintre ele în ultimele 24 de ore.

Un fost ministru în Cabinetul Nicolas Sarkozy a murit după ce a fost infectat cu COVID-19

Fostul ministru a murit în urma infecției cu noul Covid-19. Patrick Devedjian, președintele Consiliului Departamental Hauts-de-Seine și fost ministru în Cabinetul Nicolas Sarkozy, a murit în noaptea de Sîmbătă spre Duminică. El a murit după ce a fost infectat cu noul coronavirus, anunță AFP, potrivit mediafax. Diagnosticat pozitiv pentru Covid-19, politicianul în vîrstă de 75 de ani fusese pus Miercuri sub observație într-un spital.

Marea Britanie are o armată de voluntari care ajută la lupta cu coronavirusul

Peste 700.000 de oameni s-au oferit voluntari în Marea Britanie pentru a ajuta sistemul public de sănătate în lupta cu coronavirusul. Printre voluntari se numără şi un cunoscut arbitru din Premier League, Anthony Taylor, potrivit mediafax. Apelul la acţiune a fost lansat de ministrul Sănătăţii din Regatul Unit, Matt Hancock, care a cerut oamenilor să îşi doneze o parte din timpul liber pentru a-i ajuta pe cei 1,5 milioane de oameni aflaţi în categoria la risc, izolaţi în case timp de 12 săptămîni. Ţinta Guvernului a fost de 250.000 de voluntari, dar răspunsul a fost peste aşteptări. O jumătate de milion de oameni s-a înscris în primele 24 de ore.

În Marea Britanie, orice persoană cu vîrsta peste 18 ani, sănătoasă şi asimptomatică, se poate înscrie voluntar pentru a ajuta sistemul de sănătate publică. Cei acceptaţi pot să ajute la livrarea cumpărăturilor către persoanele vulnerabile, să transporte pacienţi către şi de la spital, să ducă medicamente şi echipamente la unităţile medicale şi să ţină legătura prin telefon cu persoanele izolate.

Copil de 1 ani, testat pozitiv pentru Covid-19, mort în SUA

Un copil care nu a împlinit încă primul an a murit în Statele Unite, Illinois, fiind testat pozitiv pentru Covid-19, scrie mediafax. „O anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina cauza morții”, a declarat directorul Departamentului de Sănătate Publică, Ngozi Ezike. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni răspîndirea acestui virus mortal. Dacă nu să ne protejăm, măcar pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru”, a adăugat acesta, potrivit La Stampa. Guvernatorul din Illinois, JB Pritzker, a confirmat că o anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina cauza morții.

Informațiile de pînă acum arătau că virusul ataca foarte rar copiii și provoca simptome moderate. Autoritățile vor să afle dacă, în cazul copilului de 1 an care a murit, au existat alte complicații de sănătate. O scrisoare publicată în New England Journal of Medicine de către cercetătorii chinezi menționa deja moartea unui copil de 10 luni cu Covid-19. Cercetări separate au urmărit 2.100 de copii infectați în China și doar mai puțin de 6% dintre ei s-au îmbolnăvit grav.

Epidemia de coronavirus ar putea suprasolicita sistemul de sănătate german

Sistemul de sănătate al Germaniei s-ar putea confrunta cu dificultăţi similare celor experimentate de Italia dacă epidemia de coronavirus din ţară se va înrăutăţi, a declarat Duminică pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şeful Institutului Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, citat de Reuters, scrie agerpres. Comentariile lui Wieler au fost făcute în contextul în care datele furnizate Duminică de RKI arătau că numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Germania a crescut la 52.547 şi 389 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza bolii.

„Nu putem exclude că vom avea mai mulţi pacienţi decît aparate de respirat în această ţară… Desigur, trebuie să ne aşteptăm că nu vor fi suficiente capacităţile”, a spus Wieler.

Comparativ cu alte ţări afectate de pandemie, Germania are o rată scăzută de mortalitate în rîndul pacienţilor atinşi de coronavirus. „Acest lucru se întîmplă în principal pentru că testăm atît de mulţi oameni”, a declarat Wieler pentru FAZ, adăugînd că numărul mare de teste înseamnă că Germania are multe cazuri înregistrate în statisticile sale de oameni mai tineri care au doar simptome uşoare. Numărul deceselor ar putea creşte dacă virusul începe să se răspîndească în spitale şi azilele de bătrîni, a avertizat Wieler. „Suntem încă abia la începutul valului şi nu pot decît să îndemn pe toată lumea să ia pandemia foarte în serios”, a insistat şeful Institutului Robert Koch, care a adăugat că nu va fi posibil să se evalueze impactul măsurilor adoptate decît cel mai devreme de Paşti. „Boala este o pandemie, vine în valuri… Probabil că şi Germania va fi afectată de un al doilea val de coronavirus”, a declarat Wieler.

Giuseppe Conte anunță că 400 de milioane de euro vor merge către italienii care nu mai au bani de mîncare

Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat un pachet în valoare de 400 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe italienii care nu mai au nici bani de mîncare din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Banii vor fi distribuiți către 8.000 de municipalităţi, care le vor da mai departe celor care au rămas fără venituri, sub formă de tichete de cumpărături. Valoarea acestora ar urma să fie de 25-50 de euro. Conte a mai anunţat că încă 4,3 miliarde de euro vor fi puse la dispoziţia primarilor pentru nevoile oamenilor.

De la începutul crizei, Italia a investit aproape 30 de miliarde de euro în economie şi pentru sprijinul populaţiei. Suma ar putea urca la 50 de miliarde luna viitoare, cînd Giuseppe Conte va anunţa noi măsuri. Italia are în prezent peste 10.000 de decese și numără mai mult de 90.000 de cazuri de contaminare cu virusul SARS-CoV-2, după ce, potrivit celui mai recent bilanț, au mai murit 889 de oameni și s-au înregistrat încă 5.974 de noi îmbolnăviri.