Realitatea internationala pe scurt (3 Iunie 2019)

”Ne vom bate pînă la capăt”. China spune că un război cu SUA ar însemna un dezastru

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a criticat Duminică SUA pentru sprijinul pe care îl acordă Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră drept provincie renegată şi pentru operaţiunile pe care le efectuează în Marea Chinei de Sud.

Exprimîndu-se într-un forum anual asupra securităţii în Asia, Wei Fenghe a subliniat totuşi că un conflict militar potenţial între SUA şi China, implicate deja într-un conflict comercial, ar fi un dezastru. El a făcut această declaraţie a doua zi după un discurs al secretarului american al Apărării, Patrick Shanahan, care în faţa aceleiaşi audienţe a lăsat să se înţeleagă că China ar fi responsabilă de seria de activităţi destabilizatoare în Asia. Şeful Pentagonului i-a invitat pe aliaţii Washingtonului în regiune să-şi sporească cheltuielile în materie de securitate. Washingtonul, care contestă ambiţiile teritoriale ale Beijingului, şi-a înmulţit de anul trecut operaţiunile maritime în strîmtoarea Taiwan, afirmînd că apără libertatea navigaţiei şi respectarea dreptului internaţional. SUA sunt principalul susţinător şi furnizor de arme al insulei autonome, chiar dacă între ele nu există nici o legătură oficială.

“Nici o tentativă vizînd să scindeze China nu va reuşi. Orice interferenţă în problema Taiwanului este sortită eşecului”, a spus Wei Fenghe în cursul Dialogului Shangri-La.

Îmbrăcat în uniformă militară, el a adăugat că Beijingul “se va bate pînă la capăt” pentru a-şi pune în valoare suveranitatea, amintind că China nu exclude posibilitatea de a recurge la forţă în această privinţă. Referindu-se la SUA, fără ca totuşi să le menţioneze explicit, reprezentantul chinez a declarat că “unele ţări din afara regiunii vin în Marea Chinei de Sud pentru a-şi etala muşchii în numele libertăţii navigaţiei”. Wei Fenghe a evocat, între altele, tensiunile comerciale între SUA şi China, alimentate de creşterea taxelor vamale decisă la începutul lunii Mai de către Preşedintele american Donald Trump şi căreia Guvernul chinez i-a răspuns prin măsuri similare.

Dacă Washingtonul vrea să se bată, a spus el, Beijingul se va bate “pînă la capăt”. Dacă Washingtonul caută în schimb dialogul, uşa va fi întotdeauna deschisă, a adăugat ministrul chinez al Apărării.

Motivul pentru care Trump recomandă Londrei un Brexit fără acord

Preşedintele american Donald Trump a recomandat Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană fără acord dacă nu obţine satisfacţie la cererile sale şi să nu plătească factura pentru separare, într-un interviu în Sunday Times, citat de AFP. “Dacă nu obţineţi acordul pe care îl vreţi, în locul vostru eu aş părăsi masa negocierilor”, a spus Trump, aşteptat într-o vizită de trei zile în Regatul Unit, începînd de Luni şi care şi-a înmulţit în ultimele zile declaraţiile privind afacerile interne ale Regatului Unit.

“Dacă eram în locul lor, eu nu aş plăti 50 miliarde de dolari”, a adăugat el, referindu-se la reglementarea angajamentelor asumate de Marea Britanie în cadrul bugetului plurianual european în curs (2014-2020), care acoperă şi perioada de tranziţie prevăzută de acordul de separare încheiat în Noiembrie între Londra şi Bruxelles. Guvernul britanic a propus o sumă cuprinsă între 40 şi 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate din partea UE.

Pe de altă parte, Preşedintele american a estimat că Londra a comis o “eroare” neimplicîndu-l pe Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, cîştigător al alegerilor europene în Regatul Unit, în negocierile cu Bruxellesul. ″Îmi place mult Nigel. Are mult de oferit”, a spus el. Estimînd că Londra trebuie să părăsească UE în acest an -“trebuie ca ei să o facă” - el a promis încheierea rapidă a unui acord de liber-schimb între SUA şi Regatul Unit de îndată ce aceasta s-ar face. “Avem potenţialul de a fi un partener comercial incredibil pentru Marea Britanie. Se face puţin în raport cu ceea ce s-ar putea face cu Regatul Unit... Cred că mult mai mult decît cu Uniunea Europeană”, a afirmat Donald Trump.

Guvernul conservator al Theresei May a trebuit să amîne data Brexitului, prevăzută iniţial pentru 29 Martie, la 31 Octombrie cel mai tîrziu, pentru că nu reuşit să-i convingă pe deputaţii britanici să-i voteze acordul de separare. În urma eşecului său de a pune în aplicare Brexitul, la trei ani de la referendumul care l-a decis, premierul britanic a anunţat că va demisiona din funcţie la 7 Iunie. Într-un interviu acordat tabloidului The Sun Sîmbătă, Trump şi-a exprimat sprijinul pentru fostul ministru de Externe Boris Johnson pentru a-i succede în funcţie Theresei May. “Boris ar face o treabă foarte bună!”, a spus el, “cred că ar fi excelent”. Pînă în prezent în competiţia pentru succesiunea Theresei May s-au înscris 13 candidaţi.

Pompeo îi răspunde lui Rouhani: SUA sunt pregătite să poarte un dialog cu Iranul fără precondiții

Statele Unite sunt pregătite să poarte un dialog cu Iran fără precondiții privind programul său nuclear, însă trebuie să vadă că se comportă ca „o țară normală”, a declarat Duminică secretarul de Stat american Mike Pompeo, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Președintele iranian Hassan Rouhani a sugerat că Iranul va fi dispus să discute doar dacă Statele Unite „vor arăta respect. „Suntem pregătiți să ne angajăm într-o conversație fără precondiții, suntem pregătiți să stăm la masă”, a declarat Pompeo. Cu toate acestea, oficialul american a informat că Washingtonul intenționează să „combată activitatea dăunătoare” a Iranului în Orientul Mijlociu, dînd ca exemplu susținerea acordată organizației Hezbollah și Guvernului sirian. Pompeo a declarat că Președintele american Donad Trump a anunțat în repetate rînduri că este dispus să discute cu reprezentanții Iranului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Persoanele care solicită o viză pentru SUA vor trebui să menţioneze şi conturile de pe reţelele de socializare

Statele Unite le cer persoanelor care vor aplica pentru o viză să prezinte și denumirile conturilor de pe rețelele sociale la care sunt conectate, ca parte a procesului de a dezvolta măsurile de securitate aplicate imigranților și vizitatorilor străini, relatează Bloomberg, potrivit mediafax. Schimbarea, anunțată oficial anul trecut și intrată în vigoare luna aceasta, urmează un ordin dat de Președintele american Donald Trump, a informat un oficial din cadrul Departamentului de Stat. Aproximativ 14 milioane de călători și 710.000 de imigranți în SUA vor fi afectați în fiecare an de schimbări, potrivit Registrului Federal. Oficialii susțin că securitatea națională este prioritatea de top și fiecare viitor călător sau imigrant trece deja prin procesul de verificare.

Reţea de contrabandă cu fildeş, anihilată în Sudul Chinei – 7,5 tone de colţi de fildeş au fost confiscate

Autorităţile din provincia chineză Guangdong (Sudul ţării) au anihilat o reţea de contrabandă cu fildeş, arestînd 20 de suspecţi şi confiscînd circa 7,5 tone de colţi de fildeş, informează Xinhua, potrivit agerpres. În urma unor informaţii primite în luna Ianuarie, Poliţia din Guangdong a descoperit o reţea de contrabandă care aducea colţi de fildeş din ţări precum Nigeria şi îi introducea în China. Pe 30 Martie, Poliţia şi autorităţile vamale au reţinut 20 de suspecţi la Beijing şi în provinciile Anhui, Shandong, Fujian şi Guangdong şi au confiscat 2.748 de colţi din fildeş, cu o greutate totală de 7,48 tone. Fildeşul fusese declarat ca lemn şi depozitat într-o fabrică abandonată. În urma anchetei, Poliţia a găsit la persoanele suspectate de contrabandă alte 30 de tone de colţi din fildeş. Guvernul chinez a suspendat importurile de fildeş şi de produse din fildeş în 2015 şi a pus capăt procesării în scop comercial şi vînzării fildeşului la sfîrşitul lui 2017.

Departamentul de Justiţie al SUA pregăteşte o investigaţie antitrust împotriva Google

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite pregăteşte o investigaţie împotriva Google, pentru a stabili dacă gigantul din sectorul tehnologiei a încălcat legislaţia în domeniul concurenţei în afacerile sale online, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters, potrivit news.ro. Oficiali ai diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie şi ai Comisiei Federale pentru Comerţ s-au întîlnit în ultimele săptămîni pentru a discuta cazul Google, au spus sursele. Posibila investigaţie reprezintă cel mai recent atac al Administraţiei Preşedintelui Donald Tump împotriva unei companii de tehnologie, care a acuzat companiile de media socială şi Google de reducerea la tăcere a conservatorilor, pe platformele online.

O sursă a spus că posibila investigaţie, despre care a scris prima oară publicaţia Wall Street Journal, se concentrează pe acuzaţiile că Google a favorizat propriile sale afaceri în rezultatele căutărilor. Un purtător de cuvînt al Departamentului de Justiţie a spus că nu poate confirma sau nega că este luată în considerare o investigaţie. Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze.

În 2013, în urma unei investigaţii a Comisiei Federale pentru Comerţ, Google a acceptat să pună capăt practicii de a elimina recenziile şi alte date referitoare la propriile sale produse de pe site-urile companiilor concurente, şi să permită advertiserilor să exporte date pentru evaluarea independentă a campaniilor. Motorul de căutare, YouTube, evaluările, hărţile şi alte afaceri, servicii oferite gratuit utilizatorilor dar finanţate prin publicitate, au transformat compania într-una dintre cele mai bogate din lume în numai două decenii.

În acest timp, Google ş-a făcut inamici atît în sectorul tehnologiei, din cauza poziţiei dominante pe piaţă, precum şi la Washington, unde parlamentarii reclamă de la politicile părtinitoare la planurile în China. Directorul general al TripAdvisor şi co-fondatorul Stephen Kaufer a salutat informaţia că Google ar putea fi investigată de Departamentul de Justiţie. “TripAdvisor continuă să fie îngrijorată de practicile Google în Statele Unite şi în restul lumii”, a spus Kaufer.

Candidatul democrat pentru alegerile prezidenţiale Elizabeth Warren a cerut măsuri pentru divizarea Google, precum şi a altor companii de tehnologie. Senatorul Kamala Harris, care candidează la rîndul său din partea democraţilor la Preşedinţia americană, este de acord cu acest punct de vedere.

Google s-a confruntat cu o serie de investigaţii în străinătate. Comisia Europeană a impus companiei o amendă e 2,4 miliarde de euro (2,7 miliarde dolari), acum doi ani, pentru că şi-a promovat în mod incorect propriul serviciu de comparare a produselor. Între timp, Google a oferit companiilor concurente posibilitatea de a licita pentru spaţiul de publicitate din partea de sus a paginii cu rezultatele căutărilor, oferindu-le posibilitatea să concureze în mod egal.

Represiunea din Tiananmen în 1989 a fost justificată (ministru chinez al Apărării)

Represiunea manifestaţiei din Piaţa Tiananmen la Beijing în 1989 a fost o decizie „corectă”, a declarat Duminică ministrul chinez al Apărării, citînd „stabilitatea” ţării de atunci, informează Reuters şi France Presse, potrivit agerpres. „Acest incident a fost o turbulenţă politică şi Guvernul central a luat măsuri pentru a opri această turbulenţă, ceea ce a fost o politică corectă” care a trebuit adoptată, a declarat generalul Wei Fenghe în timpul unui discurs la forumul de securitate Shangri-La Dialogue (SLD) la Singapore.

Este rar ca oficiali ai Guvernului chinez să recunoască evenimentele din 4 Iunie 1989, în timp ce referirile la ele sunt puternic cenzurate în China, notează Reuters. „Toţi sunt preocupaţi de Tiananmen după 30 de ani”, a mai spus Wei în discursul său în faţa miniştrilor Apărării, militarilor de rang înalt şi experţilor. „Aceşti 30 de ani au dovedit că China a trecut prin schimbări majore”, a subliniat el, adăugînd că datorită acţiunii Guvernului „China se bucură de stabilitate şi dezvoltare”.

Marţi se împlinesc 30 de ani de la aceste proteste, în care trupele chineze au deschis focul pentru a pune capăt turbulenţelor conduse de studenţi. Grupuri pentru apărarea drepturilor omului şi martori afirmă că sute sau chiar mii ar fi putut fi ucişi. China nu a prezentat niciodată un bilanţ final al morţilor. La acea vreme, China a acuzat contrarevoluţionari pentru proteste încercînd să răstoarne partidul. Evenimentul nu va fi comemorat oficial de Partidul Comunist la putere sau de către Guvern.

China nu va renunţa la forţă în procesul de reunificare cu Taiwanul

China nu va renunţa să recurgă la forţă în procesul de reunificare cu Taiwanul, a afirmat Duminică ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe, apreciind ca „foarte periculoasă” subestimarea fermităţii Beijingului, notează AFP, scrie agerpres.

„Vom lupta pentru procesul de reunificare paşnică cu maxim de sinceritate şi cele mai mari eforturi, dar nu facem nici o promisiune de renunţare la folosirea forţei”, a declarat generalul Wei Fenghe, într-un discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, la Singapore.

„Orice subestimare a hotărîrii şi voinţei AEP (Armata de Eliberare a Poporului) este extrem de periculoasă”, a subliniat el. „Dacă cineva încearcă să separe Taiwanul de China, Armata chineză nu va avea altă opţiune decît să lupte cu orice preţ. Cu orice preţ, pentru unitatea naţională”, a insistat generalul Wei.

La 30 Mai, China a acuzat Statele Unite că „se joacă cu focul” cu Taiwanul, după mai multe iniţiative americane vizînd să întărească legăturile cu insula revendicată de Beijing, în special trimiterea de nave de război în strîmtoarea Taiwan. Washingtonul, care în 1979 a rupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămîne, totuşi, cel mai puternic aliat al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii au preluat puterea pe continent, în 1949, la sfîrşitul războiului civil chinez. Teritoriul insular nu este recunoscut de ONU ca stat independent, iar Beijingul ameninţă constant cu recurgerea la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei la Taipei sau al unei intervenţii externe, în special din partea SUA.

Personalităţi politice din Germania, unele purtînd kippah, au participat la o manifestaţie împotriva antisemitismului

Mai multe personalităţi politice, unele purtînd kippah, au participat Sîmbătă la o manifestaţie împotriva antisemitismului, în plină dezbatere în Germania asupra acestui acoperămînt pentru cap purtat de bărbaţii evrei, informează AFP, scrie agerpres. Mai mulţi parlamentari locali berlinezi, membri ai Bundestagului, precum şi ambasadorul Israelului în Germania, Jeremy Issacharoff, sau comisarul Guvernului german pentru combaterea antisemitismului Felix Klein au participant la această manifestaţie, deasupra căreia fluturau drapele israeliene, în centrul Capitalei germane.

Această acţiune a fost de fapt o contra-manifestaţie organizată în solidaritate cu evreii de Ziua Ierusalimului, Sîmbătă, eveniment anual de protest împotriva anexării Ierusalimului de Est. Ziua Ierusalimului a fost celebrată de mai multe sute de manifestanţi la Berlin, care au îndemnat la „boicotarea” Israelului, arborînd drapele palestiniene şi libaneze.

Nici o ciocnire nu s-a înregistrat la sfîrşitul zilei între cele două manifestaţii, separate de un important dispozitiv de Poliţie. Portul de kippah în spaţiul public face deja, de o săptămînă, obiectul unor intense dezbateri în Germania. Klein i-a sfătuit la 25 Mai pe evrei să nu poarte kippah „peste tot şi tot timpul” în Germania, din cauza ascensiunii antisemitismului, acuzaţie care a suscitat critici în cadrul comunităţii evreieşti şi în Israel, ceea ce a făcut ca Executivul german însuşi să se demarcheze de această declaraţie. SUA, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, s-au declarat de asemenea „îngrijorate” Vineri să vadă că evreii germani sunt descurajaţi să poarte kippah.

În cele din urmă, Guvernul german a îndemnat populaţia să poarte kippah în faţa recrudescenţei antisemitismului şi în solidaritate cu evreii de Ziua Ierusalimului (al-Quds în lumea arabă). Franziska Giffey (SPD), ministrul Familiei, a îndemnat, Sîmbătă, în paginile cotidianului Tagesspiegel, la un angajament sporit al societăţii civile împotriva antisemitismului în Germania. La rîndul său, cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, a propus „o kippah de decupat” de pe prima pagină a ediţiei sale de Luni, pentru combaterea antisemitismului. În pofida deceniilor de căinţă pentru Holocaust, Germania nu face excepţie în Europa, unde atacurile împotriva evreilor au devenit tot mai numeroase. Numărul infracţiunilor cu caracter antisemit a crescut cu circa 20% în Germania anul trecut, potrivit Ministerului de Interne german.

Salvini promite că va fi ”mai încăpăţînat” cu UE în conflictul asupra finanţelor publice

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a promis, Sîmbătă, că nu va ceda şi va fi cel „mai încăpăţînat” în conflictul cu Bruxellesul, îngrijorat de deteriorarea finanţelor publice ale Italiei şi care ameninţă cu sancţiuni, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres. „Voi spune la Bruxelles săptămîna viitoare: ”Lăsaţi-ne să facem ce cer italienii: mai puţine taxe şi mai multe locuri de muncă”, a declarat Salvini în timpul unei reuniuni politice. „Şi dacă ei vor spune ‘nu’, vom vedea cine este mai încăpăţînat”, a adăugat Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga.

Joi, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a afirmat că Italia nu va adopta anul acesta măsuri bugetare de urgenţă pentru a-şi întări finanţele publice, ca răspuns la temerile formulate de Comisia Europeană. Comisia Europeană a trimis Miercuri o scrisoare Guvernului de la Roma în care îi cere acestuia să explice de ce s-au deteriorat finanţele publice ale Italiei, un pas care deschide calea pentru o posibilă acţiune disciplinară împotriva Italiei în cursul săptămînii acesteia.

Scrisoarea Executivului comunitar este o obligaţie prevăzută în legislaţia UE şi este trimisă atunci cînd o ţară nu mai respectă ţintele fiscale convenite, care cer ca deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică să fie redusă dacă depăşeşte pragul de 60% din Produsul Intern Brut.

Corbyn îl acuză pe Trump de o ”ingerință inacceptabilă” în politica internă a Marii Britanii

Liderul opoziției britanice, Jeremy Corbyn, a declarat, Sîmbătă, că afirmaţiile Președintelui american Donald Trump, care îl susţine pe conservatorul Boris Johnson pentru a deveni următorul prim-ministru, este o „ingerință inacceptabilă” în politica internă a Marii Britanii, relatează Reuters, scrie mediafax. Într-un interviu acordat cotidianului The Sun, înainte de vizita de stat de trei zile în Marea Britanie care va avea loc săptămîna aceasta, Trump a spus despre fostul ministru de Externe: „Cred că Boris ar face o treabă foarte bună. Cred că ar fi excelent”. Alți parlamentari conservatori înscrişi în cursa pentru funcţia de premier al Marii Britanii au căutat sprijinul său, a spus el, în afară de secretarul de stat pentru Mediu, Michael Gove, care a criticat poziția lui Trump față de Iran.

Veteranul socialist Corbyn, care a refuzat invitația de a participa la un banchet de stat cu Trump în timpul vizitei, a declarat: „Încercarea Președintelui Trump de a decide cine va fi viitorul prim-ministru al Marii Britanii este o ingerință total inacceptabilă în democrația țării noastre”. El a adăugat într-o declarație, Sîmbătă: „Următorul prim-ministru nu ar trebui să fie ales de Președintele american, nici de 100.000 de membri conservatori nereprezentativi, ci de poporul britanic în cadrul unor alegeri generale”.

După ce a eșuat de trei ori în acest an pentru a obține sprijinul Parlamentului pentru planul de a părăsi Uniunea Europeană, premierul Theresa May a declarat că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator în 7 Iunie pentru a deschide calea pentru o competiţie pentru desemnarea succesorului său. Pînă în prezent, 12 membri ai Parlamentului au declarat că vor participa la alegerile pentru desemnarea viitorului premier.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06