Realitatea internationala pe scurt (3 August 2020)

Atac la o închisoare din Afganistan: cel puţin trei bombe au explodat în exteriorul penitenciarului

Cel puţin trei bombe au explodat, Duminică seară, în exteriorul unei închisori din oraşul afgan Jalalabad, atac soldat cu cel puţin un deces şi cu 24 de persoane rănite, relatează Reuters şi AFP. Sohrab Qaderi, oficial din Jalalabad, a declarat că o explozia puternică a unei maşini a fost urmată de cel puţin alte două explozii mai mici, iar apoi poliţiştii s-au luptat cu atacatori în exteriorul închisorii. Zaher Adel, purtător de cuvînt al spitalului din oraş, a spus, potrivit AFP, că un civil a murit şi 24 de persoane au fost transportate la spital. Atacatorii, deghizaţi în oameni de pază, au reuşit să intre în închisoare. 12 deţinuţi au fost prinşi în timp ce încercau să evadeze. Un purtător de cuvînt al talibanilor a declarat că grupul islamist nu este responsabil de acest atac.

În a treia zi de armistiţiu între talibani şi Guvernul afgan, sute de prizonieri talibani au fost eliberaţi în tentativa de a se motiva negocierile pentru pace în ţară. Preşedintele Ashraf Ghani şi talibanii au afirmat că negocierile ar putea începe imediat după sărbătoarea Eid al-Adh.

Șef de promoție la 96 de ani. Italianul care a devenit cel mai bătrîn absolvent de facultate din țara lui

Un italian a absolvit facultatea ca șef de promoție la 96 de ani. E veteran de război și nici măcar pandemia nu l-a împiedicat să își îndeplinească visul – să obțină licența în istorie și filosofie.

Emoționat pînă la lacrimi, Giuseppe Paterno își trăiește visul cu ochii – ține în mînă diploma de licență. La 20 de ani cînd poate ar fi trebuit să înceapă studiile, a plecat pe front în Al Doilea Război Mondial. Cînd s-a întors, și-a întemeiat o familie pe care a trebuit să o întrețină și iar n-a avut timp de școală. La 30 de ani, abia, a terminat liceul, iar acum, la 96, e cel mai bătrîn absolvent de facultate din Italia. Primii doi ani de studii au fost simpli, lucrările și le redacta la mașina de scris primită cadou cînd a ieșit la pensie, iar documentarea o făcea la bibliotecă. Situația s-a schimbat radical odată cu pandemia de coronavirus. A trebuit să învețe să lucreze la calculator și să se pregătească pentru examene online. Acum că a încheiat socotelile cu școala, Giuseppe vrea să se apuce de scris și să recitească acele cărți pe care, crede el, nu le-a studiat suficient.

Un parlamentar britanic a ajuns în arest după ce a fost acuzat că și-a violat asistenta în repetate rînduri

Un fost ministru conservator şi actual membru al Camerei Comunelor din Regatul Unit a fost arestat pentru că ar fi violat, agresat sexual şi intimidat o fostă asistentă parlamentară, conform Agerpres.

Postul public BBC a preluat ştirea şi a adăugat că politicianul conservator, care nu poate fi identificat din motive legale, a fost interogat de Poliţie şi eliberat pe cauţiune. Poliţia Metropolitană a explicat într-un comunicat că a lansat o anchetă privind „patru incidente separate” care „ar fi avut loc” între Iulie 2019 şi Ianuarie 2020, după ce a primit o plîngere Vineri 31 iulie. Presupusele infracţiuni au avut loc la adrese din cartierele londoneze Westminster (unde se află Parlamentul britanic), Lambeth şi Hackney.

Presa britanică indică faptul că reclamanta susţine că fostul ministru a atacat-o, a forţat-o să facă sex şi a lăsat-o atît de traumatizată încît a trebuit să fie internată la un spital. Se presupune că abuzul s-a produs în timp ce cei doi se aflau într-o relaţie, potrivit presei. Agenţia de ştiri britanică Press Association (PA) a relatat că un responsabil al conservatorilor din Camera Comunelor, Mark Spencer, ştia de „amploarea” acuzaţiilor şi că a ajuns să vorbească despre această chestiune cu presupusa victimă, dar nu a făcut nimic în acest sens.

Prognozele sunt sumbre pentru SUA, iar epidemia nu dă nici un semn de încetinire: Încă 20.000 de morți în 3 săptămîni

Statele Unite au raportat mai multe decese cauzate de infecția cu coronavirus decît orice altă țară din lume. În condițiile în care numărul morților a depășit deja 150.000 iar rata infectărilor este foarte mare, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor spune că încă 20.000 de americani își vor pierde viața în următoarele trei săptămîni din cauza infecției COVID-19, scrie CNN.

Prognoza publicată de CDC arată că bilanțul deceselor va depăși 173.000 pînă în 22 August. Pînă acum, de la începutul pandemiei, au murit deja aproximativ 154.447 de cetățeni americani. Statele Unite se află într-o nouă tendință ascendentă, cu aproximativ 60.000-70.000 de infectări zilnice și cu cele mai mari state ale Uniunii americane transformate în imense focare de infecție – California, Florida și Texas sunt, în acest moment, cele mai afectate de epidemie. „Vedem că în statele în care s-au implementat și se respectă regulile există reduceri semnificative ale capacității de transmisie spre deosebire de statele în care nu se întîmplă acest lucru”, spune Daniel McGrail, cercetător din Texas.

Un criminal în serie indian a recunoscut că a ucis cel puțin 50 de taximetriști și le-a aruncat cadavrele la crocodili

Un criminal în serie indian, care a recunoscut implicarea în uciderea a peste 50 de șoferi de taxi ale căror cadavre au fost aruncate într-un canal plin cu crocodil, a fost prins de Poliție după ce a fugit într-un alt stat, după eliberarea condiționată din închisoare.

Între 2002 și 2004, Devender Sharma a fost condamnat pe viață pentru uciderea a șapte șoferi de taxi și deținut într-o închisoare din Jaipur, un oraș din Nordul statului Rajasthan. După ce a petrecut 16 ani în pușcărie, bărbatul ajuns la 62 de ani, a primit o eliberare condiționată scurtă în luna Ianuarie. Însă, după expirarea celor 20 de zile de libertate, Sharma nu a revenit la închisoare, potrivit Poliției indiene, citată de CNN.

Săptămîna aceasta, la șase luni după ce a dispărut, Poliția indiană l-a arestat pe Sharma în Capitala Delhi, unde locuia împreună cu o femeie cu care s-a căsătorit în timpul eliberării condiționate.

Cînd a fost interogat, bărbatul a mărturisit că nu mai avea de gînd să se întoarcă la închisoare. Potrivit poliției din Delhi, cu această ocazie a dat mai multe detalii despre trecutul său criminal. Sharma are o diplomă de absolvire în medicina tradițională indiană și a condus o clinică din Rajasthan timp de 11 ani, începînd cu 1984. După ce a pierdut bani într-o afacere ilicită s-a implicat în mai multe afaceri ilegale, inclusiv transplanturi renale ilegale și a fost arestat în 2004 pentru acest caz. Potrivit Poliției, el a recunoscut că a fost implicat în peste 125 de astfel de transplanturi, pentru fiecare cîștigînd între 6.680 și 9.350 de dolari.

Însă bărbatul a fost implicat și într-o afacere și mai cumplită în statul Uttar Pradesh din Nordul țării. Împreună cu complicii lui, solicita taxiuri iar în locuri retrase șoferii erau uciși. Cadavrele erau aruncate apoi într-un canal cu crocodili, pentru a nu exista nici o șansă ca ele să fie descoperite și recuperate. După ce scăpau de cadavrele, Sharma și complicii vindeau taxiurile, întregi sau doar componente. Astfel, au cîștigat în jur de 270 dolari pentru fiecare mașină. Sharma a mărturisit în cele din urmă că a fost principalul autor în cazul a cel puțin 50 de crime, toate victimele fiind șoferi de taxi. Cu toate acestea, a fost condamnat doar pentru 7 crime.

S-a atins pragul de 18 milioane de cazuri de coronavirus la nivel global

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus a depășit pragul de 18 milioane la nivel global, potrivit datelor afișate Duminică dimineaţă de site-ul worldometers.info, scrie Mediafax. Statele Unite continuă să conducă în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri înregistrate, peste 4,7 milioane.

La nivel global, de la izbucnirea pandemiei şi pînă pe 2 August, a fost atins pragul de 18 milioane de îmbolnăviri, ceea ce înseamnă 2.309 persoane infectate la un milion de locuitori. De asemenea, pînă acum au peste 688.000 de decese. Statele Unite au cele mai multe cazuri, peste 4,7 milioane, dintre care 58.429 în ultimele 24 de ore. SUA are şi cel mai mare număr de decese în rîndul persoanelor confirmate pozitiv, 157.898, dintre care 1.123 Sîmbătă. Poziţia secundă, în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, este ocupată de Brazilia, cu 2.708.876 cazuri. Dintre acestea, 42.578 au fost înregistrate Sîmbătă. De asemenea, Brazilia este a doua şi în ceea ce priveşte numărul deceselor – 93.616, cu 1.048 în ultimele 24 de ore. A treia ţară, în ceea ce priveşte numărul de cazuri, şi singura care a mai depăşit pînă acum pragul de 1 milion de îmbolnăviri, este India. Cu 54.865 de persoane confirmate pozitiv în cursul zilei de sîmbătă, India a ajuns la 1.751.919 de cazuri. În ceea ce priveşte decesele, poziţia a treia la nivel global este ocupată de Mexic. 46.688 de persoane au murit după ce au fost confirmate pozitiv pentru COVID-19, 688 dintre ei în ultimele 24 de ore.

În Europa au fost peste 2,8 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri sunt în Rusia peste 845.000, urmată de Spania – peste 335.000 şi Marea Britanie cu puţin peste 300.000. Cele mai multe decese, în Europa, au fost înregistrate în Marea Britanie, peste 46.000 (47 în ultimele 24 de ore), urmată de Italia, peste 35.000 (5 în cursul zilei de Sîmbătă) şi Franţa – peste 30.000.

Şeful personalului Casei Albe: Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc la termen, pe 3 Noiembrie

Şeful personalului Casei Albe, Mark Meadows, afirmă că alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc la termen transmite Reuters. Duminică, în emisiunea Face the Nation (În faţa naţiunii) de la televiziunea CBS, el a declarat: ”Vom avea alegeri pe 3 Noiembrie şi Preşedintele va cîştiga”, scrie agerpres. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a vehiculat Joi ideea amînării alegerilor, din cauza epidemiei de coronavirus. El nu are însă dreptul legal de a lua o decizie în acest sens, iar democraţi şi republicani din Congresul SUA – căruia îi revine constituţional atribuţia de a stabili data scrutinului – s-au pronunţat imediat împotriva unei astfel de măsuri.

Trump a încercat şi să submineze încrederea în votul prin corespondenţă, susţinînd de mai multe ori, fără dovezi, că vor avea loc fraude de mari proporţii. Meadows a preluat Duminică tema, avertizînd că buletinele de vot trimise prin poştă trebuie procesate corespunzător, însă fără a aduce vreo dovadă de nereguli în trecut. Întrebat dacă este iresponsabil din partea Preşedintelui să discute astfel de idei, oficialul de la Casa Albă a evitat un răspuns direct: ”E responsabil din partea lui să spună că dacă încercăm să mergem pe 100% vot universal prin corespondenţă, vom avea un rezultat al alegerilor pe 3 Noiembrie? Eu unul aş sugera că nu l-am avea nici măcar la 1 Ianuarie”.

Rusia a depăşit 850.000 de cazuri de Covid-19

Autorităţile ruse au raportat 5.427 de noi cazuri de contaminare cu coronavirus pentru Duminică, numărul total al contaminărilor ajungînd la 850.870, relatează Reuters, scrie news.ro. De asemenea, autorităţile ruse au anunţat decesul a 70 de persoane în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor a ajuns la 14.128.

O adolescentă suedeză a fost împuşcată mortal în apropiere de Stockholm

O adolescentă a fost împuşcată în apropierea unei benzinării în Botkyrka, în apropiere de Capitala Stockholm, a anunţat Poliţia Duminică, informează dpa, scrie agerpres. Fata a fost găsită Duminică dimineaţa şi a murit din cauza rănilor, se arată într-un comunicat. Poliţia investighează cazul sub formă de omor, dar încă nu a reţinut nici un suspect. Victima avea 13 ani şi nu a fost ţinta împuşcăturilor, potrivit unui raport din ziarul Express.

Român din Londra, flagrant la o întîlnire cu o fetiță de 12 ani

Un român aflat în Londra (Marea Britanie) a fost prins în flagrant după ce și-a dat întîlnire într-un parc cu o fetiță de numai 12 ani pe care a contactat-o pe rețelele de socializare. În spatele profilului fetiței se aflau de fapt mai mulți bărbați dintr-o asociație care se ocupă cu depistarea pedofililor. Florin, așa cum a fost identificat românul de grupul care se ocupă cu depistarea indivizilor care racolează minori în scopuri sexuale, a fost prins în flagrant, Sîmbătă, într-un parc din Londra, acolo unde urma să se întîlnească cu o fetiță de 12 ani.

Românul a vorbit pe rețelele de socializare cu așa-zisa fetiță, în spatele profilului aflîndu-se reprezentanți ai asociației COBRA (Children Online Battling Real Abuse). În timpul conversațiilor, tînărul a trimis mai multe clipuri video și fotografii explicite crezînd că vorbește cu fetița. Ulterior, acesta i-a propus să se întîlnească într-un parc, pe timpul nopții, pentru a întreține relații intime cu minora. Așa s-a întîmplat și Sîmbătă noaptea, atunci cînd românul a mers în parc, în locul indicat în conversația cu fetița, numai că în loc de copila cu care credea că se va întîlni, Florin s-a întîlnit cu reprezentanții COBRA.

Încă de la început, românul nu a negat că urma să se întîlnească cu o fetiță de 12 ani în parc, la miezul nopții, și nici că și-a dat întîlnire pentru a întreține relații intime, însă a susținut că fetița ar fi fost cea care l-a contactat și i-a propus. Tinerii care l-au prins în flagrant l-au reținut pînă la sosirea unui echipaj al Poliției, iar ulterior l-au predat agenților. Aceștia l-au reținut pentru audieri, iar Duminică, după ce probele video au fost predate de cei de la COBRA, românul a fost arestat.