REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (27 Septembrie 2021)

Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei

Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei, după erupția de Duminică, 19 Septembrie. Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse, informează mediafax.

Norul de gaze provocat de vulcanul din Insulele Canare a ajuns deasupra Europei, în special a Spaniei şi a părţii de Sud a Italiei. În acest context, agenţiile de mediu monitorizează modificările atmosferice pentru a putea avertiza populaţia de o eventuală înrăutăţire a situaţiei. Vulcanul Cumbre Vieja a expulzat în ultimele zile mii de tone de lavă. În urma erupţiei, nu au fost înregistrate decese. Iniţial, experţii au preconizat că lava ar urma să ajungă la Oceanul Atlantic Luni, însă viteza cu care se deplasează a încetinit la 4 metri pe oră. În prezent, autorităţile spun că s-ar putea opri înainte să ajungă la ocean. Dacă lava ajunge la Atlantic, ar putea provoca explozii şi degajări mari de fum şi abur.

Lavrov: Recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, Sîmbătă, că recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent, informează Reuters, potrivit agerpres. Lavrov a vorbit în marja reuniunii anuale a liderilor mondiali de la New York, desfăşurată în cadrul Adunării Generale a ONU. Comentariile sale au fost făcute după ce talibanii au desemnat un emisar la Naţiunile Unite, ceea ce a dus la o confruntare privind locul Afganistanului în cadrul organismului mondial. ”Chestiunea recunoaşterii internaţionale a talibanilor în actuala conjunctură nu se află pe masă”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Ministrul taliban de Externe, Amir Khan Muttaqi, l-a numit pe purtătorul de cuvînt din Doha al grupării islamiste, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU. Talibanii au preluat puterea în Afganistan luna trecută. Ghulam Isaczai, actualul ambasador la ONU care reprezintă Guvernul afgan înlăturat de talibani, a cerut şi el reînnoirea acreditării sale la Naţiunile Unite.

Rusia, alături de China şi Statele Unite, este membră a unui comitet al ONU format din nouă membri care va analiza revendicările concurente pentru locul Afganistanului în cadrul ONU în cursul acestui an. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că dorinţa talibanilor de recunoaştere internaţională este singura pîrghie pe care o au alte ţări pentru a face presiuni pentru un Guvern incluziv şi pentru respectarea drepturilor, în special a celor ale femeilor, în Afganistan. În ultima perioadă în care talibanii au fost la putere, între 1996 şi 2001, ambasadorul Guvernului afgan pe care l-au răsturnat a rămas reprezentantul la ONU, după ce Comisia de acreditare şi-a amînat decizia cu privire la revendicările rivalilor pentru acest loc.

Un focar de febră Q, stăpînit cu succes în cursul acestei Veri în Germania

Un focar de febră Q, o boală rară, care se poate transmite de la animale la oameni, a fost stăpînit „cu succes” în cursul acestei Veri, după ce a fost depistat în rîndul personalului de laborator din Berlin, a anunţat purtătoarea de cuvînt a Oficiului berlinez pentru sănătate şi servicii sociale, Silvia Kostner, relatează dpa, potrivit agerpres. Au fost raportate un total de 15 cazuri, dintre care ultimul în Iulie, a menţionat Kostner, în reacţie la informaţii din media. Ea a menţionat că astfel de focare sunt rare în Berlin şi a asigurat că, în acest caz, simptomele au fost recunoscute din timp. „Nu a existat în nici o etapă o ameninţare pentru populaţia generală”, a subliniat purtătoarea de cuvînt.

Febra Q este o zoonoză care se poate transmite la om de la alte animale – în cazul de faţă a fost vorba de oi – pe cale aeriană, prin particule ce conţin ţesutul animalului. Simptomele sunt similare celei ale gripei şi pot apărea complicaţii. Provocată de o bacterie, Coxiella burnetii, febra Q este răspîndită în rîndul animalelor, care de multe ori nu prezintă simptome, şi se transmite de obicei între specii prin intermediul căpuşelor. Oamenii cei mai expuşi sunt cei care au contacte apropiate cu animale. Numărul de cazuri de îmbolnăvire la om în Germania a variat mult în ultimii ani, fiind înregistrate între 55 şi 416 cazuri anual începînd din 2001.

O româncă a fost amendată cu 7.000 de euro în Italia deoarece circula pe o bicicletă cu 50 de kilometri pe oră

O femeie de 55 de ani din România i-a lăsat mască pe poliţiştii italieni, după ce agenţii au descoperit că aceasta ”gonea” pe stradă cu o bicicletă modificată, ce semăna mai degrabă cu o motocicletă.

O româncă de 55 de ani a fost amendată cu 7.000 de euro în localitatea italiană Creazzo, din provincia Vicenza. Agenţii au oprit-o pentru că circula cu 50 de kilometri cu ceea ce părea o bicicletă, dar care fusese modificată şi era acum o motocicletă. După primele verificări, s-a descoperit că, pe cadrul unei vechi mountain bike remodelat, a fost montat un sistem electric pentru a transforma bicicleta normală într-una electrică. În coşul poziţionat în spatele scaunului a fost instalat un transformator care, printr-un fir, a fost conectat la o baterie. Acceleraţia şi un mecanism rudimentar pentru schimbarea vitezelor au fost instalate pe ghidon, care conţinea, de asemenea, un contor de parcurs, care indica că românca parcursese deja 70 de kilometri. Vehiculul a fost transportat de poliţiştii italieni la un atelier specializat care, în urma verificărilor, a confirmat  că bicicleta suferise modificări substanţiale. Bicicleta avea trei trepte de viteză şi îi permitea proprietarei din România să atingă şi 53 de kilometri pe oră. În contrapondere, frînele nu fuseseră adaptate la noul vehicul, fiind păstrate frînele unei biciclete normale.

Vehiculul a fost confiscat de agenţii italieni, care au amendat-o pe româncă pentru conducere fără permis, conducere a unui vehicul fără asigurare, fără plăcuţă de înmatriculare şi neutilizarea căştii de protecţie. În total, este vorba de 7.000 de euro. Poliţiştii italieni îl caută acum şi pe cel care a operat modificările amintite la bicicletă, ştiind că acestea sunt ilegale, scrie Il Giornale di Vicenza.

Elveţienii, în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Aproape două treimi din elveţieni (64%) s-au pronunţat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrivit estimărilor publicate de institutul de sondaje gfs.bern imediat după încheierea referendumului de Duminică, dedicat şi acestei teme, informează AFP. Această primă estimare depăşeşte scorul prevăzut de sondajele care au precedat votul asupra unei iniţiative căreia i se opun în principal Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare din ţară, şi anumite grupuri religioase. Pînă acum, cuplurile homosexuale puteau deja încheia un pact civil, dar noua lege permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte împreună un copil. Cuplurile de femei vor putea, de asemenea, să recurgă la donarea de spermă, una dintre cele mai controversate probleme. Opozanţii şi-au concentrat campania – marcată de afişe şocante – pe acest aspect, deplîngînd transformarea copilului în marfă şi apreciind că „căsătoria pentru toţi ucide tatăl”. Unul dintre posterele lor arăta un bebeluş plîngînd, cu o etichetă de ureche rezervată de obicei animalelor şi cu întrebarea: „Bebeluşi la comandă?

Ce sarcini îl aşteaptă pe succesorul cancelarului Angelei Merkel

Succesorul cancelarului Angelei Merkel va avea de îndeplinit o serie de sarcini atît pe plan politic intern, în Germania, cît şi la nivelul Uniunii Europene, în principal în domeniul imigraţiei, tranziţiei ecologice, relansării economice şi politicilor de securitate , informează mediafax. Angela Merkel se află la putere în Germania de aproape 16 ani. În ultimii ani, şi-a atras critici dure din cauza politicilor în domeniul imigraţiei şi, mai recent, din cauza restricţiilor antiepidemice. Totuşi, Angela Merkel este cunoscută pentru influenţa la nivelul Uniunii Europene şi pentru abordarea moderată de soluţionare a problemelor prin compromis.

Politicile climatice, autonomia strategică a Uniunii Europene şi relansarea economică sunt principalele teme pe care va trebui să le abordeze viitorul cancelar al Germaniei. Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Acordul Ecologic European, a atras atenţia recent că politicile privind tranziţia digitală aplicate de Germania, principala economie a Uniunii Europene, vor fi determinante. „Trebuie să evităm ca politicile sociale să fie puse în opoziţie cu protecţia mediului”, a afirmat Frans Timmesmans, citat de Tagesschau. Noul cancelar al Germaniei va trebui să gestioneze şi direcţia Uniunii Europene. Angela Merkel a colaborat strîns în ultimii ani cu Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pledînd pentru dezvoltarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. Criza generată de hotărîrea SUA privind retragerea militară din Afganistan şi tensiunile apărute din cauza parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS) accelerează planurile Uniunii Europene privind autonomia strategică, iar Germania va juca un rol extrem de important în procesul decizional. Noua abordare va implica şi găsirea de soluţii pentru relaţiile cu Rusia şi China.

Şeful diplomaţiei ruse consideră că summitul SUA pentru democraţie reînvie spiritul războiului rece

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a acuzat Sîmbătă de ipocrizie pe Preşedintele SUA, Joe Biden, cu privire la angajamentul său faţă de diplomaţie şi cooperare, transmite dpa, potrivit agerpres. În discursul său la Adunarea Generală a ONU, Serghei Lavrov a criticat Washingtonul pentru alegerea participanţilor la viitoarea reuniune la nivel înalt pentru democraţie. Şeful diplomaţiei ruse a spus că SUA efectiv „deturnează dreptul de a decide în ce măsură o ţară îndeplineşte standardele democraţiei”. „În esenţă, această iniţiativă este într-un spirit al războiului rece, deoarece declară o nouă cruciadă ideologică împotriva tuturor celor care nu se conformează”, a spus el. Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că acest lucru contrazice afirmaţiile făcute de Preşedintele Biden în discursul său de Marţea trecută, cînd liderul SUA a spus că nu vrea să mai vadă lumea împărţită în două blocuri.

Londra va da vize temporare străinilor care vor să lucreze ca șoferi de camion și în industria cărnii

Vizele de urgență pentru străinii care vor să lucreze în Marea Britanie ca șoferi de camion, pentru a face față crizei carburanților, vor expira în ajunul Crăciunului. Măsura a fost criticată de industria transporturilor, care o compară cu încercarea de a stinge un incendiu cu un degetar, relatează The Independent.

5.000 de șoferi de vehicule grele – alături de 5.500 de muncitori în industria cărnii de pasăre – vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, o mișcare amînată în mod repetat de Guvern, în ciuda avertismentelor privind o criză în lanțurile de aprovizionare. De altfel, mai multe benzinării s-au închis și rafturile unor supermarketuri care au rămas goale din cauza crizei grave de șoferi de camion, provocată de Brexit și agravată de pandemia COVID. Dar vizele vor fi valabile doar pînă în ajunul Crăciunului, ceea ce, potrivit transportatorilor, nu elimină cozile lungi la benzinării și nu alungă și temerile că unele produse nu vor ajunge la timp pentru aprovizionarea de sărbători. Camera de Comerț din Marea Britanie a declarat că soluția este „insuficientă” și pe termen prea scurt, în timp ce Consorțiul Vînzătorilor din Retail a precizat că doar supermarketurile au nevoie de 15.000 de șoferi în plus pentru sezonul de Crăciun și că 5.000 de vize „vor face prea puțin pentru a atenua deficitul actual”.

Pe lîngă vizele temporare, Guvernul alocă 10 milioane de lire sterline pentru a forma pînă la 3.000 de șoferi de vehicule grele și vrea să formeze încă 1.000 prin cursuri de educație pentru adulți. În plus, vor fi folosiți examinatorii auto ai Ministerului Apărării pentru a reduce timpul de așteptare pentru examenul auto în următoarele 12 săptămîni. De asemenea, șoferilor ieșiți la pensie le vor fi trimise scrisori pentru a-i îndemna să se întoarcă la muncă.

Şefa FMI a acuzat biroul fostului preşedinte al Băncii Mondiale de manipulare

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a criticat un raport independent despre presupusul său rol într-un scandal de manipulare a datelor referitoare la China, în timp ce se afla la Banca Mondială, spunînd că acesta conţine ”erori fundamentale” şi a înlocuit faptele cu insinuări, transmite Reuters.

De asemenea, ea a acuzat biroul fostului preşedinte al băncii, Jim Kong Kim, de manipulare, spunînd că biroul său a propus includerea datelor din Hong Kong în clasamentul Chinei în raportul Doing Business 2018 al Băncii Mondiale, pentru a spori statutul Chinei. Georgieva, care se confruntă cu cereri de demisie, a criticat raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale, într-o declaraţie detaliată adresată Comitetului Executiv al Fondului Monetar Internaţional, care analizează problema. Consiliul de Administraţie al FMI analizează raport pregătit pentru Banca Mondială care a constatat că şefa FMI, Kristalina Georgieva, în rolul său anterior de director general la Banca Mondială, a presat personalul să schimbe datele economice pentru a favoriza China, a anunţat FMI Vinerea trecută. Georgieva a declarat atunci că nu este de acord în mod ”fundamental cu constatările şi interpretările” raportului independent, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea Comitetului de etică al Băncii Mondiale şi făcut public Joi. Raportul a constatat că Georgieva şi alţi oficiali ai Băncii Mondiale au exercitat ”presiuni nejustificate” asupra personalului pentru a îmbunătăţii clasamentul Chinei în raportul ”Doing Business 2018” al băncii privind climatul de afaceri al ţărilor.

Gangster notoriu asasinat chiar în sala de judecată, în Delhi, de doi bărbați care s-au dat drept avocați

Doi bărbați care s-au dat drept avocați au împușcat mortal un gangster notoriu chiar într-o sală de judecată din Capitala Indiei. Cei doi au deschis focul asupra lui Jitender Maan Gogi în instanță, unde se judeca un caz împotriva lui. Polițiștii aflați în sală au răspuns, la rîndul lor, cu focuri de armă și i-au ucis pe cei doi. Anchetatorii cred că asasinatul a fost ordonat de un rival al gangsterului, relatează BBC. Gogi era pe lista celor mai căutați infractori din India, fiind acuzat în zeci de dosare inclusiv pentru crimă, răpire și fraudă. Incidentul a ridicat întrebări cu privire la securitatea instanțelor din Delhi. Gogi a fost arestat la Delhi în Martie anul trecut pentru crimă și extorcare. Anchetatorii cred că era ținta mai multor bande din cauza creșterii notorietății sale. Și-a început activitatea infracțională din adolescență, fiind implicat inițial în jafuri. Dar mai tîrziu, el a fost principalul suspect în numeroase asasinate ale unor persoane cunoscute, inclusiv în cel al unui cîntăreț celebru în India.