REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (26 Iulie 2021)

Papagalii cu creastă, pe post de urși gunoieri în Australia

Au și australienii un fel de „urși gunoieri”. Doar că ai lor au pene, pentru că sunt papagali cu creastă. Extrem de inteligente și îndrăznețe, aceste păsări au învățat cum să deschidă pubelele, spre amuzamentul sau, dimpotrivă, disperarea unora. Biologii știu de multă vreme că papagalii cu creastă (cacadu) au abilități aparte. Ce-i uimește acum este rapiditatea cu care învață unii de la alții metode de spargere a pubelelor, individual sau în grup. Un prim studiu de acest gen a demonstrat că papagalii din orașele australiene învață unii de la ceilalți acest comportament unic de deschidere a coșurilor de gunoi. Concluziile unei echipe internaționale de oameni de știință, publicate în revista Science, arată că această abilitate este de fapt mai degrabă învățată decît un rezultat al geneticii.

Un alt aspect care dovedește că păsările nu acționează la întîmplare este faptul că papagalii ignoră pubelele cu materiale reciclabile, fiind interesați de cele în care chiar au șanse să găsească mîncare. Îi ajută, fără să vrea, chiar oamenii. Papagalii și-au dat seama că pubelele cu capace roșii sunt cele cu fracție umedă, deci se concentrează ele.

Putin: "În prezent, flota rusă are tot ce îi trebuie pentru a apăra infailibil ţara”

Preşedintele Vladimir Putin a asigurat, Duminică, cu ocazia unei parade navale la care a asistat la Sankt-Petersburg, că flota rusă este capabilă să depisteze şi să distrugă "orice ţintă", potrivit AFP.

"În prezent, flota rusă are tot ce îi trebuie pentru a apăra infailibil ţara şi interesele noastre naţionale. Suntem capabili să depistăm orice ţintă inamică sub apă, la suprafaţă sau în aer şi de a da lovitura letală dacă este necesar", a afirmat Putin în discursul transmis de televiziune. Potrivit lui Putin, Rusia şi-a cîştigat locul între "principalele puteri maritime mondiale" dezvoltîndu-şi o "aviaţie navală eficientă cu rază scurtă şi lungă de acţiune, sisteme de apărarea fiabile şi arme hipersonice ultimul tip, care nu au echivalent în lume şi continuă să fie îmbunătăţite constant şi cu succes". Acest discurs a fost rostit în marja marii parade anuale a flotei ruse pe rîul Neva, la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al ţării.                 

Macron denunță iresponsabilitatea şi egoismul celor care nu vor să se imunizeze

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Polinezia franceză, a lansat un apel către toţi francezii să se vaccineze, el denunţînd totodată “iresponsabilitatea” şi „egoismul” celor care nu vor să se imunizeze, relatează AFP, scrie news.ro. “Avem o armă care trebuie folosită, vaccinul. Vreau să lansez un mesaj foarte puternic pentru ca fiecare să se vaccineze pentru că vedem că atunci cînd eşti vaccinat eşti protejat şi aproape că nu transmiţi virusul deloc, în orice caz, mult mai puţin”, a spus Macron în vizită la principalul spital din Polinezia franceză, în Tahiti.

Emmanuel Macron a precizat că îşi asumă în totalitate deciziile cu privire la vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale şi la paşaportul sanitar, contestate de unii francezi, care au participat în ultima perioadă la proteste. “Protestul este un drept constituţional. Respect orice persoană care se exprimă liber în ţara noastră şi protestează. Îi ascult cu multă atenţie. Constat însă şi că sunt oameni care sunt implicaţi într-o mobilizare iraţională, uneori cinică, manipulatoare. Dacă îţi iubeşti libertatea şi o respecţi pe cea a altora, singurul lucru de făcut este să te vaccinezi. Nici o libertate nu există fără datorie. Dacă mîine îl contaminaţi pe tatăl vostru, o contaminaţi pe mama voastră sau chiar pe mine, sunt victima libertăţii voastre cînd voi aveţi posibilitatea de a face ceva pentru a vă proteja şi a mă proteja. Şi în numele libertăţii voastre poate că o să faceţi o formă gravă a bolii şi o să ajungeţi la acest spital. Personalul medical va trebui să vă preia şi poate să renunţe să preia pe altcineva. Aceasta nu este libertate, aceasta este iresponsabilitate, este egoism”, a adăugat Macron.

Turcia respinge criticile UNESCO referitoare la transformarea Bazilicii Sfînta Sofia în moschee

Turcia a respins îngrijorările formulate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO referitoare la transformarea Bazilicii Sfînta Sofia în moschee, estimînd că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost cauzate de „părtinire şi motive politice” , scrie news.ro. Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut Turciei să prezinte pînă în 2022 un raport despre starea de conservare a Bazilicii Sfînta Sofia şi şi-a exprimat „profunda îngrijorare” privind consecinţele transformării în moschee a acestui celebru edificiu din epoca bizantină, conform AFP. Comitetul a spus că „regretă profund absenţa dialogului şi a informării” despre decizia Turciei de a schimba statutul Muzeelor Sfînta Sofia şi Chora, altă capodoperă a arhitecturii bizantine.

Ministerul turc al Afacerilor Externe a spus că „respinge articolele privind deciziile Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, înţelegînd că acestea au fost inspirate de prejudecăţi şi motivaţii politice”. Sfînta Sofia şi biserica Chora sunt bunuri ce aparţin statului şi au fost protejate „meticulos”, a adăugat Ministerul, acuzînd agenţia ONU că încalcă suveranitatea Turciei. Transformarea în moschee la 10 Iulie 2020 de autorităţile turce a Sfintei Sofia, pînă atunci muzeu, a declanşat un val de indignare la nivel internaţional. Sfînta Sofia şi Chora sunt situate în zone istorice din Istanbul, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Spania ia în calcul administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid

Spania ia în calcul să administreze o a treia doză a vaccinului anti-Covid-19, a declarat ministrul Sănătăţii al Guvernului din Madrid, Carolina Darias, alăturîndu-se astfel discuțiilor privind necesitatea unei doze suplimentare, în contextul apariției variantei Delta. Peste jumătate din populaţia Spaniei, 52,8%, a fost pînă acum vaccinată complet, iar 63,7% au primit cel puţin o doză. „Totul pare să sugereze că vom fi nevoiţi să administrăm o a treia doză”, spune ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias, adăugînd că nu există „nici un dubiu” conform căruia oamenii vor trebui să fie vaccinaţi anual. Peste jumătate din populaţia Spaniei, 52,8%, a fost vaccinată complet, în timp ce 63,7% au primit cel puţin o doză.

Eforturile vin într-o perioadă în care ţara se chinuiește să gestioneze actualul val de infecţii, alimentat de răspîndirea variantei Delta. Rata de infecţie pe 14 zile a crescut de la 134 la 659 per 100.000 în iulie şi tinde să fie mult mai mare în rîndul tinerilor. Pentru grupul de vîrstă de 20-29 de ani, rata este de peste 1.860 la suta de mii de locuitori. În ultimele zile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a poziţionat împotriva dozelor suplimentare, menţionînd în acest sens lipsa vaccinurilor din ţările sărace, notează Mediafax. „Vom privi înapoi cu mînie şi jenă dacă naţiunile bogate încep să ofere doze suplimentare în loc să le doneze”, susţine Mike Ryan directorul executiv al programului de urgenţă din cadrul OMS.

Autoritățile americane au spulberat viselor exploratorilor spațiali miliardari: Jeff Bezos și Richard Branson nu sunt astronauți

Autoritățile americane au spulberat viselor exploratorilor spațiali miliardari, înăsprind definiția cuvîntului „astronaut”, relatează BBC. Noile reguli ale Federal Aviation Administration (FAA) spun că astronauții aspiranți trebuie să facă parte dintr-un echipaj și să contribuie la siguranța zborului spațial. Jeff Bezos și Sir Richard Branson s-ar putea să nu fie încă astronauți în ochii Guvernului SUA. Acestea sunt primele modificări de cînd a început programul Commercial Astronaut Wings al FAA, în 2004. Noile reguli au fost anunțate Marți – în aceeași zi în care Bezos a zburat la bordul unei rachete Blue Origin pînă la marginea spațiului. Pentru a se califica drept astronauți comerciali, cei care călătoresc în spațiu trebuie să călătorească la 80 de kilometri deasupra suprafeței Pămîntului, ceea ce au realizat atît Bezos, cît și Branson. Dar agenția spune că viitorii astronauți trebuie să fi „demonstrat în timpul zborului activități care au fost esențiale pentru siguranța publică sau au contribuit la siguranța zborului spațial uman”.

Într-o declarație, FAA a spus că aceste schimbări au adus schema mai în concordanță cu rolul său de a proteja siguranța publică în timpul zborurilor spațiale comerciale. Există alte două modalități de a cîștiga insigna de astronaut în SUA – prin intermediul Armatei sau al NASA. Insignele au fost acordate în anii 60 astronauților care au participat la programul Mercury. David Mackay și Mike Masucci, cei doi piloți pentru zborul SpaceShip Two al Virgin Galactic din 11 Iulie, primiseră deja insigna, la fel și unul dintre specialiștii misiunii, Beth Moses, la un zbor de test anterior. Dar ceilalți trei participanți la misiune, inclusiv Branson, au zburat pentru prima dată iar activitățile din timpul zborului nu-i califică în mod explicit să primească aripile în baza noilor dispoziții ale FAA. Acestea permit agenției să acorde distincții onorifice „persoanelor a căror contribuție la zborul comercial spațial uman merită o recunoaștere specială”. Și depinde doar de FAA să stabilească cine se califică pentru aripile de astronaut „onorifice”.

Ministrul englez al Sănătăţii stîrneşte furie în Marea Britanie, după ce a îndemnat oamenii să nu se ferească de Covid

Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a stîrnit furie în opinia publică după ce a îndemnat oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 şi "să înveţe să trăiască cu acest virus, în loc să se ferească de el", relatează Reuters. Javid, care l-a înlocuit pe Matt Hancock în funcţia de ministru al Sănătăţii luna trecută, după ce predecesorul său a demisionat pentru că a încălcat regulile COVID sărutînd o asistentă în biroul său, şi-a început activitatea îndemnînd oamenii să înveţe să trăiască cu virusul. Marea Britanie, care are unul dintre cele mai ridicate cifre oficiale ale deceselor cauzate de COVID, şi-a schimbat strategia de combatere a coronavirusului, trecînd de la utilizarea restricţiilor pentru a limita răspîndirea acestuia la deschiderea societăţii în speranţa că vaccinurile vor proteja majoritatea oamenilor de forme grave ale bolii.

Cazurile sunt numeroase, dar şi utilizarea vaccinurilor COVID-19 este la fel, iar oficialii susţin că această schimbare este necesară pentru a ajuta afacerile din sectoare precum cel hotelier şi economia de noapte. Scriind pe Twitter, Javid a declarat că şi-a revenit după ce a fost testat pozitiv pentru COVID, după ce se vaccinase cu două doze. ''Simptomele au fost foarte uşoare, mulţumită vaccinurilor uimitoare'', a spus el. 'Vă rog – dacă nu aţi făcut-o încă – faceţi-vă vaccinul, pentru că trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, în loc să ne ferim de el'', a adăugat ministrul, notează Reuters, citat de Agerpres. Angela Rayner, vicelider al Partidului Laburist, a fost unul dintre mai mulţi parlamentari din partidele de opoziţie şi persoane care au pierdut membri ai familiei din cauza pandemiei, care au criticat folosirea expresiei ''a se feri de''.

''127.000 de persoane au murit din cauza acestui virus, dintre care zeci de mii ar fi încă aici dacă nu ar fi fost eşecurile catastrofale ale Guvernului dumneavoastră'', a scris ea pe Twitter. ''Deci cum îndrăzniţi să denigraţi oamenii pentru că încearcă să se menţină în siguranţă pe ei şi familiile lor''.

Marile oraşe balneare din Europa, incluse în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO

„Marile oraşe balneare din Europa”, bijuteriile hidroterapiei europene foarte la modă între începutul secolului XVIII şi începutul secolului XX, au fost incluse Sîmbătă în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, informează AFP. Şapte ţări care au depus dosare de înscriere pentru 11 dintre oraşele lor: Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Germania); Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Vichy (Franţa); Montecatini Terme (Italia); Ville de Bath (Marea Britanie); Franzensbad, Karlovy Vary, Marienbad (Cehia). Comitetul Patrimoniului a recunoscut valoarea universală a acestor oraşe care, deşi „diferite… s-au dezvoltat în jurul surselor de apă minerală, care au fost catalizatorul unui model de organizare spaţial dedicat funcţiilor curative, terapeutice, recreative şi sociale”.

Aceste „ape” şi-au pus amprenta asupra oraşelor combinînd activităţile în scop terapeutic cu cele de agrement, într-un mediu format din parcuri urbane, dar şi teatre şi săli de concert de exemplu. Ele au prezentat „un important schimb de idei inovatoare care au influenţat dezvoltarea medicinii, al balneoterapiei şi a activităţilor de agrement. „Marile oraşe balneare ale Europei constituie o mărturie excepţională asupra fenomenului termal european care şi-a găsit rădăcinile în Antichitate, dar care a cunoscut apogeul între anii 1700 şi 1930”, subliniază proiectul Declaraţiei de valoare universală, adoptată Sîmbătă, în cadrul unei sesiuni transmise live. Comitetul Patrimoniului Mondial este reunit online pînă la 31 Iulie sub preşedinţia Fuzhou (China) condusă de Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educaţiei şi preşedinte al Comisiei Naţionale Chineze pentru UNESCO în sesiunea sa anuală.

Un bătrîn de 102 ani din Rusia s-a vindecat după o formă gravă de COVID

Un rus în vîrstă de 102 ani, veteran din Al Doilea Război Mondial, s-a vindecat de COVID-19 după ce a stat internat 37 de zile într-un spital din regiunea Moscovei. El spune că simte că s-a născut a doua oară. Cazul lui Nokolai Bagav este unul excepţional, pînă în prezent foarte puţine persoane cu asemenea vîrste şi cu forme grave de COVID-19 reuşind să depăşească boala. Veteranul rus a fost internat într-un spital din oraşul Koroliov prezentînd afectare pulmonară acută şi ulterior a fost transferat la unitatea de terapie intensivă, potrivit presei ruse, preluată de EFE și Agerpres. Primarul oraşului, Alexandr Jodiriov, le-a mulţumit personal medicilor care i-au salvat viaţa veteranului. "La cei 102 ani ai mei, m-am născut a doua oară", a spus Nikolai Bagaev, aşezat într-un scaun cu rotile, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

WhatsApp, folosit pentru atacarea unor politicieni cu Pegasus

Şeful WhatsApp a intervenit în scandalul spionajului cu software-ul israelian Pegasus şi a spus că acelaşi software a fost folosit pentru a sparge şi conturile de WhatsApp ale mai multor politicieni, scrie news.ro. După ce o investigaţie recentă a scos la iveală operaţiuni ample de spionaj cibernetic, desfăşurate împotriva unor politicieni, jurnalişti ori militanţi pentru apărarea libertăţilor civile, WhatsApp intervine şi acuză, din nou, compania israeliană NSO Group, producătorul software-ului Pegasus. După investigaţia care vorbea de un atac în masă, care a vizat în jur de 50.000 de telefoane, cei de la NSO Group s-au apărat spunînd că cifra este exagerată şi că felul în care este folosit software-ul pe care-l vinde este doar responsabilitatea clienţilor.

Şeful WhatsApp, Will Cathcart, a ieşit cu o declaraţie, după ce NSO Group a negat acuzaţiile, spunînd că, într-adevăr, mai mulţi politicienii au fost vizaţi şi prin intermediul celei mai populare aplicaţii de comunicare. Aceştia ar fi fost printre ţintele unui atac mai amplu, din 2019, cînd software-ul Pegasus a fost folosit pentru spargerea a aproximativ 1.400 de conturi de WhatsApp. De altfel, WhatsApp a dat atunci în judecată compania israeliană NSO Group, pentru că a înlesnit atacurile, prin vînzarea software-ului Pegasus unor regimuri autoritare, care l-au folosit pentru spionarea criticilor. Cathcart mai spune că, în lumina celor 1.400 de conturi de WhatsApp vizate, este posibil ca cifra de 50.000 de telefoane implicate în ampla campanie de spionaj ieşită recent la lumină să fie aproape de adevăr.