Realitatea internationala pe scurt (23 Aprilie 2020)

Situația pandemiei de COVID-19 la nivel global în seara zilei de 22 Aprilie

Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a peste 180.000 de persoane în lume, dintre care aproape două treimi în Europa, de la apariţia sa în China, în Decembrie, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale, scrie news.ro. În total, 180.289 de decese au fost înregistrate în lume pentru 2.596.383 de cazuri, dintre care 112.848 în Europa (1.263.802 de cazuri), continentul cel mai afectat. Statele Unite au înregistrat cele mai multe victime – 45.153, înaintea Italiei (25.085), Spaniei (21.717), Franţei (21.340) şi Regatului Unit (18.100).

Patru mănăstiri ortodoxe din Ucraina, plasate în carantină

Cel puţin patru mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe loiale Moscovei, devenite focare de coronavirus după ce au ignorat măsurile de combatere a acestei maladii, au fost plasate în carantină în Ucraina, potrivit unui bilanţ publicat Miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat închiderea mănăstirii Goloseev, situată la periferia Capitalei ucrainene, după ce 12 călugări au fost confirmaţi pozitivi cu COVID-19.

În ultimele săptămîni, aceeaşi măsură a fost luată cu privire la alte trei mănăstiri, dintre care două se află în Kiev. Printre ele, celebra Pecerska Lavra, unde s-au înregistrat peste 140 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, dintre care trei mortale. La o altă mare mănăstire, situată în regiunea Ternopil, din Vestul ţării, s-au înregistrat 15 cazuri. Biserica Ortodoxă ucraineană fidelă Moscovei a ignorat în general măsurile impuse de Guvern pentru a limita propagarea noului coronavirus.

Pînă în prezent, Ucraina a înregistrat 6.592 de cazuri de COVID-19, dintre care 174 mortale. Cele mai multe cazuri au fost consemnate în regiunea Cernăuţi (1.053), municipiul Kiev (989), regiunile Ivano-Frankovsk (589), Ternopil (471) şi Rivne (353).

Guvernul de la Kiev a anunţat Miercuri prelungirea pînă la 11 Mai, ora locală 24:00, a restricţiilor impuse pentru a limita propagarea noului coronavirus. Autorităţile se aşteaptă la un vîrf al epidemiei de COVID-19 între 3 şi 8 Mai. Restricţiile respective au fost introduse iniţial pe 12 Martie.

Prinţul Charles: Criza coronavirusului arată că lumea poate lua măsuri împotriva schimbărilor climatice

Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat că răspunsul global urgent la pandemia de coronavirus a arătat cum lumea poate lua măsuri împotriva schimbărilor climatice, relatează Reuters, scrie agerpres. Într-o declaraţie cu ocazia Zilei Pămîntului, moştenitorul tronului britanic a asemănat impactul coronavirusului asupra populaţiei lumii cu efectul pe care comportamentul uman l-a avut asupra planetei. „Dacă privim planeta ca şi cum ar fi un pacient, putem vedea că activităţile noastre i-au afectat sistemul imunitar şi ea s-a luptat să respire şi să reziste din cauza presiunii pe care le-am pus asupra organelor sale vitale”, a spus Charles. „Sunt încrezător că putem folosi această criză pentru a ne reseta direcţia punînd oamenii şi planeta pe primul loc”, a adăugat el.

Prinţul, în vîrstă de 71 de ani, care şi-a revenit după ce a prezentat simptome uşoare de COVID-19, a militat pentru protecţia mediului timp de decenii, avertizînd că încălzirea globală şi schimbările climatice au fost cele mai mari ameninţări pentru umanitate. Charles a declarat că oamenii au luat măsuri drastice doar atunci cînd a existat un pericol iminent, precum cel reprezentat de coronavirus. „De asemenea, ne-a arătat că este cu adevărat posibil să găsim şi să extindem soluţiile globale atunci cînd suntem de acord cu un scop comun, mai înalt”, a mai spus el.

Suveranul britanic şi-a exprimat speranţa că, atunci cînd actuala criză se va încheia, lumea va reflecta la modul în care ar putea ajuta la crearea unui viitor mai prietenos cu mediul înconjurător. „Pe măsură ce trecem de la salvare la recuperare, avem o ocazie unică să învăţăm lecţii şi să ne poziţionăm mai mult pe o cale mai sustenabilă”, a mai spus el.

Directorul OMS: Acest virus ne va însoţi mult timp

Lumea este departe de a scăpa de noul coronavirus, care a ucis peste 177.800 de oameni, a avertizat Miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP şi Reuters, scrie agerpres. „Mai avem un drum lung de parcurs. Acest virus ne va însoţi mult timp”, a atras atenţia Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, de la sediul agenţiei ONU din Geneva. „Majoritatea ţărilor se află încă în primele etape ale epidemiilor lor, iar unele, care au fost afectate devreme în cadrul pandemiei, încep să observe o resurgenţă a cazurilor”, a adăugat oficialul.

OMS, intens criticată de Statele Unite pentru gestionarea epidemiei COVID-19, a alertat „la momentul potrivit” cu privire la situaţiile de urgenţă internaţională la adresa sănătăţii, a afirmat directorul organizaţiei. „Am declarat urgenţă la momentul potrivit”, la 30 Ianuarie, „iar restul lumii a avut suficient timp pentru a se pregăti”, a asigurat Tedros Adhanom Ghebreyesus răspunzînd la o întrebare primită în cadrul conferinţei.

Pentagonul consideră că liderul Nord-coreean are control deplin asupra programului nuclear

Pentagonul nu dispune de nici o informaţie care să lase să se creadă că Kim Jon Un a pierdut controlul asupra programului nuclear Nord-coreean, a declarat un responsabil al statului major american despre zvonurile privind problemele de sănătate ale liderului de la Phenian, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

În afară de informaţiile din presă, „pot să vă spun că nu deţin informaţii care să confirme sau să infirme” că liderul Nord-coreean ar fi grav bolnav, a declarat adjunctul şefului de stat major al SUA, generalul John Hyten, în cadrul unei conferinţe de presă. „Plec de la principiul că Kim Jong Un are în continuare control deplin asupra forţei nucleare Nord-coreene şi a forţelor armate Nord-coreene. Nu am nici un motiv să presupun altceva”, a adăugat el.

Coreea de Nord a marcat pe 15 Aprilie cea de-a 108-a aniversare a naşterii fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul liderului actual. Această dată este de departe cea mai importantă din calendarul politic al Phenianului. Însă Kim Jong Un nu a fost văzut în nici una din fotografiile oficiale. Daily NK, o publicaţie online la care lucrează în principal Nord-coreeni care au fugit din ţară, a relatat că liderul Nord-coreean a fost operat în Aprilie din cauza unor probleme cardiovasculare şi că se află în convalescenţă într-o vilă din provincia Phyongan de Nord.

Casa Albă a rămas şi ea prudentă în privinţa acestor informaţii. Preşedintele american Donald Trump i-a urat Marţi „noroc” lui Kim Jong Un, subliniind că zvonurile privind eventualele sale probleme de sănătate nu au fost confirmate. „Vreau să-i spun lui Kim Jong Un că îi doresc noroc”, a declarat Trump. „Dacă starea sa de sănătate este cea menţionată în media, atunci este foarte preocupantă”. Nimeni nu a confirmat asta. Nu ştim. Sper să-l văd bine sănătos”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Autorităţile Sud-coreene au minimalizat totuşi aceste informaţii. Un înalt responsabil Sud-coreean citat de agenţia de presă Yonhap a afirmat, sub protecţia anonimatului, că „nu este adevărat” că Kim Jong Un este grav bolnav.

Comunişti ruşi au sfidat restricţiile pentru a depune flori la mausoleul lui Lenin din Moscova

Zeci de comunişti ruşi au sfidat Miercuri restricţiile impuse în Moscova în contextul pandemiei de COVID-19, participînd la un marş în Piaţa Roşie pentru a depune flori la mausoleul lui Vladimir Lenin, pentru marcarea a 150 de ani de la naşterea fostului lider bolşevic, transmite Reuters, scrie agerpres. Conduşi de liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, un mic grup de oameni, unii purtînd drapele roşii, au mărşăluit către mausoleul din granit în interiorul căruia se află corpul îmbălsămat al lui Lenin. Acest ritual, respectat în fiecare an pe 22 Aprilie, a avut loc în cea de-a patra săptămînă de cînd Moscova a introdus restricţii pentru a încetini răspîndirea noului coronavirus.

Moscoviţii au permisiunea de a ieşi din locuinţe doar pentru a cumpăra alimente şi medicamente din apropiere, pentru a primi tratament medical de urgenţă sau a plimba animalele de companie. Un poliţist ce patrula în Piaţa Roşie, închisă publicului şi care altfel era goală Miercuri, cînd a nins la Moscova, a declarat pentru Reuters că simpatizanţii comunişti au primit o permisiune specială pentru a avea acces în zona mausoleului.

Unele regiuni ale Federaţiei Ruse se confruntă cu o penurie de echipamente de protecţie pentru personalul medical, dar ţara a exportat totuşi echipamente în ţări ca SUA, Italia şi Serbia. Cu o populaţie de 12,5 milioane de locuitori, Moscova este una dintre regiunile cele mai afectate de pandemia de COVID-19, înregistrînd Miercuri 2.548 de noi cazuri, ceea ce aduce numărul de cazuri confirmate la nivel naţional la aproape 58.000.

Elveţia va livra în magazine un milion de măşti pe zi

Guvernul elveţian a anunţat Miercuri că nu doreşte să impună purtarea obligatorie a măştilor pentru a limita propagarea epidemiei de coronavirus, dar a anunţat că Armata va livra un milion de măşti pe zi în magazinele din ţară timp de două săptămîni, relatează AFP, scrie agerpres. În contextul în care Elveţia va începe să relaxeze săptămîna viitoare măsurile luate din cauza pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătăţii, Alain Berset, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Guvernul „nu recomandă purtarea măştilor într-o situaţie normală”, precizînd că păstrarea distanţei şi spălarea mîinilor rămîn măsurile cele mai eficiente pentru a se proteja.

Totuşi, companiile şi ramurile economice, care sunt obligate să prezinte planuri de protecţie pentru a reglementa relaxarea măsurilor, vor putea „să prevadă obligaţia de a purta o mască”, a indicat Guvernul într-un comunicat. „Dacă devine necesar să porţi o mască în cadrul planurilor de protecţie, asta poate fi o idee bună. Este suficient să cumperi aceste măşti pe măsură ce ai nevoie de ele”, a mai spus Berset. De asemenea, Armata va livra un milion de măşti pe zi principalelor magazine de desfacere începînd de săptămîna viitoare, iar asta timp de două săptămîni. Pînă în prezent, farmaciile Armatei au livrat deja 21 de milioane de măşti cantoanelor. Confederaţia elveţiană mai dispune de 18 milioane de măşti de igienă şi 1,2 milioane de măşti FFP2.

Datorită încetinirii răspîndirii pandemiei de COVID-19 în Elveţia, care a înregistrat 1.200 de morţi la 8,5 milioane de locuitori, autorităţile federale organizează o ieşire din izolare progresivă începînd cu 27 Aprilie, prin deschiderea anumitor activităţi (frizerii, cabinete medicale şi de psihoterapie, creşe, florării şi magazine cu articole de grădinărit). Şcolile, alte magazine şi pieţele ar urma să se redeschidă începînd cu 11 Mai. De pe 8 Iunie, unităţile de învăţămînt profesional şi secundar, universităţile, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice ar urma să fie şi ele autorizate să-şi redeschidă porţile. Ministrul Sportului, Viola Amherd, a declarat, la rîndul său, Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „la începutul lui Mai se va putea relua sportul (…) unde nu există contact fizic”

Coreea de Nord păstrează tăcerea asupra stării sănătăţii lui Kim Jong Un

Presa de la Phenian nu a evocat Miercuri starea sănătăţii lui Kim Jong Un, la o zi după speculaţii intense potrivit cărora dictatorul Nord-coreean ar fi fost victima unor complicaţii grave, în urma unei operaţii cardiovasculare, relatează Reuters, potrivit news.ro. Atît agenţia oficială Nord-coreeană de presă KCNA, cît şi ziarul Rodong Sinmun, organul oficial de presă al Partidului Muncii din Coreea (unic), au publicat ştiri şi articole obişnuite, iar în unele citează declaraţii vechi sau nedatate ale lui Kim Jong Un despre economie, industria textilă sau dezvoltarea urbană.

Mai multe publicaţii americane şi Sud-coreene au dezvăluit Marţi că liderul Nord-coreean este grav bolnav, informaţii puse la îndoială de cercurile oficiale de la Beijing şi Seul, dar şi în mediul serviciilor americane de informaţii. Donald Trump s-a arătat sceptic. ”Noi nu ştim dacă aceste informaţii sunt veridice”, a declarat el, Marţi, într-o conferinţă de presă, la Casa Albă. Potrivit Preşedinţiei Sud-coreene, nici o activitate neobişnuită nu a fost observată în Coreea de Nord. Zvonuri cu privire la sănătatea lui Kim au fost alimentate de absenţa sa remarcată, la 15 Aprilie, la ceremonii cu ocazia marcării a 108 ani de la naşterea bunicului său, Kim Il Sung, fondatorul regimului stalinist.

SUA condamnă vehement lansarea de către Iran a unei rachete care a transportat un satelit militar

Iranul va trebui să ofere explicaţii pentru lansarea de către Gardienii Revoluţiei, o „organizaţie teroristă”, a unei rachete care a transportat un satelit militar, afirmă secretarul de Stat american, Mike Pompeo, acuzînd regimul de la Teheran de încălcarea rezoluţiilor ONU, potrivit mediafax.

„Cred că Iranul trebuie tras la răspundere pentru ce a făcut. Este o tentativă de lansare a unui satelit de către o organizaţie militară pe care Statele Unite au desemnat-o organizaţie teroristă”, a declarat Mike Pompeo într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei de presă Reuters şi cotidianului Le Figaro. „Iranienii au afirmat permanent că programele de sateliţi sunt separate de orice aspect militar, subliniind că sunt programe pur comerciale. Lansarea de astăzi demonstrează că noi aveam dreptate să denunţăm programele ascunse”, a continuat secretarul de Stat american, acuzînd Administraţia de la Teheran de încălcarea rezoluţiilor Naţiunilor Unite.

Iranul a anunţat, Miercuri, lansarea cu succes a primului satelit militar. Comandantul Gardienilor Revoluţiei a salutat lansarea cu succes a satelitului militar „Noor”. Satelitul a fost lansat cu o rachetă Ghased, fiind plasată pe orbită la altitudinea de 425 de kilometri, informează agenţia IRNA.

Germania introduce obligativitatea purtării măştilor

Purtarea de măşti în public va deveni obligatorie pe întreg teritoriul Germaniei, în grade diferite, după ce toate cele 16 landuri au anunţat adoptarea de legislaţii în acest sens, informează Miercuri dpa, scrie agerpres. Miercuri, oraşul Bremen a devenit ultimul land german care a declarat obligatorie purtarea de măşti. Un purtător de cuvînt al Guvernului municipal a spus că legislaţia în acest sens ar urma să fie votată Vineri. Aceasta prevede obligativitatea de a-şi acoperi gura şi nasul pentru persoanele care se duc la cumpărături sau folosesc transportul public.

Asemănătoare sunt şi regulile din alte landuri, chiar dacă Berlinul şi landul Brandenburg ce înconjoară Capitala germană vor promulga legi pentru obligativitatea purtării de măşti doar în transportul public. După discuţii avute cu liderii regionali, cancelarul federal german Angela Merkel a emis, săptămîna trecută, instrucţiuni la nivel naţional ce permit redeschiderea unor magazine şi afaceri, dar care subliniază că purtarea de măşti în public este „insistent recomandată”. Răspunsul Germaniei la coronavirus a luat o formă amestecată dat fiind sistemul federal al ţării, cauzînd unele fricţiuni. Majoritatea prevederilor referitoare la purtarea de măşti urmează să intre în vigoare de săptămîna viitoare.

Plan de asistenţă financiară de 4,5 miliarde de euro, destinat companiilor din Germania

Guvernul federal german şi guvernele landurilor au elaborat un plan de relaxare fiscală în valoare de 4,5 miliarde de euro pentru a ajuta companiile să atenueze efectele crizei generate de pandemie, afirmă surse citate de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), scrie mediafax. Companiile vor putea compensa pierderi în valoare de cel mult 15%, calculate prin raportarea cifrelor de afaceri de anul acesta la cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Susţinem o abordare generală. Companiile afectate de criză au nevoie acum de susţinerea noastră. De aceea, oferim un pachet financiar care să alimenteze lichidităţile, axat pe trei direcţii: redresare, compensare, rambursare”, a declarat Lothar Binding, un parlamentar din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), formaţiune care este partenerul de guvernare al Uniunii Creştin-Democrate – Uniunii Creştin-Sociale (CDU-CSU).