REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Decembrie 2020)

Teroristul din Halle a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Autorul atentatului terorist comis anul trecut împotriva unei sinagogi din oraşul german Halle a fost condamnat Luni la închisoare pe viaţă de un Tribunal german, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres. Stephan Balliet (foto), un german antisemit şi misogin, în vîrstă de 28 de ani, a fost găsit vinovat de „două crime” şi mai multe tentative de crimă în atacul din 9 Octombrie 2019, a declarat preşedintele Tribunalului din Naumburg (Saxonia-Anhalt), Ursula Mertens. Tribunalul regional a stabilit că, odată ce Stephan Balliet va executa 15 ani de detenţie, el se va afla în detenţie preventivă. Aceasta este pedeapsa maximă conform legislaţiei germane.

Procesul extremistului de dreapta Stephen Balliet a început în luna Iulie. El a încercat să pătrundă într-o sinagogă în care 52 de persoane participau la o slujbă de Yom Kippur, în 2019. După ce a eşuat în tentativa de a pătrunde în sinagogă, bărbatul puternic înarmat a împuşcat mortal un trecător de 40 de ani şi o femeie de 20 de ani dintr-un magazin de kebab din apropiere. În tentativa de a scăpa de poliţişti, el a şi rănit cîteva persoane, dintre care unele foarte grav. Balliet şi-a recunoscut vina şi a declarat în faţa Tribunalului că singurul său regret este că nici unul dintre cei doi oameni ucişi nu este nici musulman, nici evreu.

”Virusul mutant este mai contagios, dar nu există nici un semn de severitate acută”, ne asigură experții

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este „mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de EFE, potrivit agerpres. Analizele preliminare efectuate pînă în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini. „Nu există nici o indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, a indicat într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.

ECDC a menţionat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda şi Italia. În condiţiile în care „în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspîndeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspîndirea acestuia”, recomandă ECDC.

”Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită „N501Y”, a anunţat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Franţa începe Duminică campania de vaccinare

Franţa va începe programul de vaccinare anti-COVID-19 Duminică, 27 Decembrie, a anunţat pe Twitter ministrul francez al Sănătăţii Olivier Veran, transmite Reuters, potrivit agerpres. Programul francez de vaccinare va debuta cu membrii cei mai vulnerabili ai populaţiei cum sunt vîrstnicii, a menţionat Veran. El a mai afirmat, într-o emisiune pe postul de radio Europe 1, că actualele vaccinuri dezvoltate pentru a combate pandemia de COVID-19 ar trebui să fie eficiente şi împotriva noii tulpine a noului coronavirus descoperită recent în Marea Britanie şi din cauza căreia numeroase ţări au blocat intrările dinspre Regatul Unit. Potrivit ministrului francez, este „complet posibil” ca această tulpină să circule deja în Franţa, deşi nu a fost detectată pînă acum în urma testelor.

Franţa îşi va trimite grănicerii să patruleze în trenurile Eurostar

Grănicerii francezi vor patrula în trenurile Eurostar care circulă între Londra şi Paris, pentru a monitoriza bagajele şi bunurile care vor intra în Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, pe 31 Decembrie. Controalele vor avea loc în condiţiile în care ambuteiajele din porturile aflate pe Canalul Mînecii, produse în ultima săptămînă, au prefigurat haosul care ar putea avea loc la graniţă în noul an, relatează Financial Times, potrivit news.ro. Franţa a suplimentat deja numărul grănicerilor cu 600, iar pe cel al inspectorilor specialişti, cum ar fi veterinarii, cu 300, în porturile de pe Canalul Mînecii şi alte puncte de intrare în ţară, pentru a efectua controale şi proceduri suplimentare, care vor intra în vigoare după Brexit.

Ministrul francez responsabil cu vămile, Olivier Dussopt, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu, că autorităţile vamale britanice şi franceze nu au ajuns încă la un acord asupra controalelor vamale post-Brexit, obligînd Parisul să introducă controale temporare în trenurile Eurostar. Discuţiile detaliate între autorităţile vamale din Marea Britanie şi cele franceze au început în urmă cu doar cîteva săptămîni, a spus Dussopt, la mai bine de patru ani de la referendumul pentru Brexit. ”Există o discuţie în curs între autorităţile franceze şi britanice pentru a permite vămilor franceze să aibă o prezenţă oficială pe teritoriul britanic în punctele de îmbarcare”, a spus Dussopt.

Sistemul actual de verificare a identităţii la staţiile Eurostar din St Pancras, din Londra şi Gare du Nord din Paris este conceput pentru a scuti pasagerii de controale la sfîrşitul călătoriei şi pentru a le combina la punctul de îmbarcare. Măsura franceză subliniază obstacolele în calea liberei circulaţii a persoanelor şi a mărfurilor între Marea Britanie şi UE, care vor fi introduse după ieşirea Marii Britanii din UE pe 31 Decembrie.

Burselor europene sunt în prăbușire din cauza noii tulpini de coronavirus din Anglia

O scădere de peste 5% a acțiunilor companiilor de turism a dus Luni la o scădere a burselor europene, deoarece răspîndirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Anglia și interdicții de călătorie din multe țări.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni, după ce Marea Britanie a impus o carantină severă și și-a schimbat planurile de a slăbi restricțiile cu ocazia Crăciunului, în condițiile în care noua tulpină este cu pînă la 70% contagioasă, transmite Mediafax. Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat. Indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii știrii, de 3,01%. La București, indicele BET avea o scădere de 1,53%.

Canada, precum și Germania, Italia și Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, în timp ce interdicția Franței includea și transportatorii de mărfuri. Acțiunile companiilor de turism și divertisment aveau cea mai proastă zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa și compania de turism Tui pierzînd între 5,8% și 9%. Operatorul de croazieră Carnival Corp a pierdut 6,4%. Pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, companiile BP, Total și Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% și 5,4% din valoarea acțiunilor. Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari. În schimb, acțiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.

Belarus începe în Ianuarie vaccinarea în masă a populaţiei cu serul rusesc

Belarus intenţionează să înceapă în Ianuarie 2021 vaccinarea cetăţenilor săi cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de ruşi, Sputnik V, a anunţat agenţia de presă Belta, preluată de Reuters, potrivit agerpres. „Vom începe campania de vaccinare în Ianuarie”, a declarat ministrul belarus al Sănătăţii, Dmitri Pinevici. Fondul suveran rus RDIF a anunţat totodată că Belarus a devenit prima ţară, după Rusia, care a înregistrat vaccinul Sputnik V. Directorul RDIF Kiril Dimitriev a menţionat într-o reuniune guvernamentală transmisă la televiziune că Belarus ar urma să înceapă producţia vaccinului Sputnik V în primul trimestru din 2021. El a apreciat în acelaşi context că acest vaccin este eficient şi împotriva noii tulpini de coronavirus detectate în Europa.

Distribuirea vaccinului anti-COVID va produce o creştere dramatică a criminalităţii

Secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, a avertizat că se aşteaptă la o creştere „dramatică” a criminalităţii, în contextul distribuirii dozelor de vaccin împotriva COVID-19, care a început deja în unele ţări, relatează AFP, potrivit agerpres. „Cu livrarea vaccinurilor, criminalitatea va creşte în mod dramatic”, a declarat Stock pentru revista germană Wirtschaftswoche. „Vom asista la furturi, jafuri la depozite şi atacuri în timpul transportării vaccinurilor”, a explicat el. Potrivit responsabilului Interpol, este de aşteptat şi o intensificare a corupţiei, „în scopul procurării mai rapide a preţiosului remediu”.

Un prim vaccin, cel dezvoltat de laboratorul german şi gigantul american OPfizer, a primit deja undă verde în 16 ţări, iar dacă Agenţia europeană pentru medicamente decide autorizarea comercializării, primele vaccinări în Uniunea Europeană ar putea începe de Duminică, aminteşte AFP. În Germania, Poliţia Federală este responsabilă de transportul dozelor de vaccin, care vor fi stocate în locuri secrete. Există, pe de altă parte, şi temeri privind operaţiuni de sabotaj din partea „antivacciniştilor”, notează France Presse.

Sancţiunile americane vizînd Nord Stream 2 reprezintă un act de ”război hibrid” 

Sancţiunile americane vizînd gazoductul Nord Stream 2, ce urmează să facă legătura între Rusia şi Germania, reprezintă un act de „război hibrid”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, transmite dpa, potrivit agerpres. „Este vorba practic de o variantă de război hibrid. Este folosit ca război hibrid de către Statele Unite”, a spus Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate la începutul lui Decembrie, după ce au fost întrerupte timp de un an, a anunţat consorţiul Nord Stream 2 AG. Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, pînă la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna Decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.

Proiectul Nord Stream 2 se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului, care susţine că va face din Germania „prizoniera” Rusiei, aşa cum a avertizat Preşedintele Donald Trump în 2018. În schimb, Rusia acuză SUA că vor să blocheze proiectul pentru a-şi putea menţine livrările de gaz la preţuri mai mari pe piaţa europeană.

Rusia declară categoric: Nu avem nimic de-a face cu atacurile cibernetice din SUA!

Kremlinul a negat Luni că s-ar afla la originea valului de atacuri cibernetice care au vizat servicii federale şi companii din Statele Unite, denunţînd acuzaţiile care arătau către Rusia ca fiind „nefondate” şi „rusofobe”, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Aceste atacuri cibernetice „nu au nimic de-a face cu noi, deoarece Rusia nu este implicată în aceste atacuri”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Toate acuzaţiile de implicare rusă sunt absolut nefondate şi se înscriu într-o continuare a rusofobiei oarbe, pe care o constatăm cu fiecare incident”, a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump a minimalizat rolul Rusiei în acest incident, contrazicînd o declaraţie anterioară a secretarului de stat Mike Pompeo potrivit căreia implicarea Moscovei în acest caz este ”destul de clară”.

”Rusia este întotdeauna suspectată cînd se întîmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice”, a adăugat el. Liderul american a precizat că potenţialul rol al Chinei nu a fost adus în discuţie ”în mare parte din raţiuni financiare”. Ca reacţie, purtătorul de cuvînt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, nu a dezminţit în mod oficial ipoteza implicării Beijingului, însă a calificat acuzaţiile americane drept „contradictorii şi neserioase”. „Acuzaţiile americane împotriva Chinei au fost întotdeauna o farsă şi au ţinut de motive politice ascunse”, a declarat el pentru jurnalişti. „Cînd vine vorba de securitate cibernetică, comportamentul Statelor Unite nu este unul bun şi dacă există o ţară în poziţia greşită de a-i critica pe alţii, aceasta este Statele Unite”, a spus el.

Un român şi şoferul Nord-irlandez, vinovaţi de omor din culpă în cazul migranţilor vietnamezi decedaţi într-un camion în Essex

Gheorghe Nica, în vîrstă de 43 de ani, cu dublă cetăţenie română şi britanică, şi un şofer britanic au fost găsiţi vinovaţi Luni de omor din culpă în cazul morţii a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi fără viaţă într-un camion frigorific într-un parc industrial la Est de Londra, în Octombrie 2019, transmit dpa şi Reuters, scrie agerpres.   

Şoferul camionului, Eamonn Harrison, în vîrstă de 24 de ani, din comitatul Down, Irlanda de Nord, a fost găsit vinovat la 39 de capete de acuzare de omor din culpă şi la un capăt de acuzare de complicitate la imigraţie ilegală. Gheorghe Nica, cu reşedinţa în Essex, a fost găsit vinovat la aceleaşi capete de acuzare. Cei doi îşi recunoscuseră deja vinovăţia în legătură cu moartea celor 39 de migranţi vietnamezi.

La 23 Octombrie 2019, 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei, cu vîrste între 15 şi 44 de ani – au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis. Nica, acuzat că a fost organizatorul principal al traficului de migranţi, a recunoscut în faţa unei instanţe penale londoneze Old Bailey că a încălcat legislaţia în domeniul migraţiei.

Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule ce profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare sau într-o stare de semi-sclavie în Marea Britanie.

 

 

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37