REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (21 Iunie 2021)

O româncă divorţează de soţ fiindcă e „prostul satului”

Un proces de divorţ de la Judecătoria Iaşi a stîrnit hohote de rîs printre magistraţi. O ieşeancă susţine că nu vrea să se mai întoarcă la soţul ei pentru că acesta este „prostul satului”, dar şi pentru că a cunoscut în Italia „adevărata plăcere a sexului”. Femeia trebuia să se prezinte la primul termen de judecată, însă în schimb a trimis o scrisoare, prin care explică de ce lipseşte de la proces.

“Cu ajutorul surorii mele am reuşit să fug de acasă, spunînd că mă duce la muncă. În Italia am cunoscut adevărata plăcere a sexului. Cît am trăit cu reclamantul, nu m-a satisfăcut sexual, dar în Italia... Am fost o proastă pînă acum că nu am ştiut ce înseamnă dragostea cu diferiţi bărbaţi şi mai ales cu mai mulţi o dată în acelaşi timp. Femeile din România au şi ele dreptul la fericire, unde mai pui că bărbaţii italieni sunt cu dare de mînă. Am ajuns acasă cu mulţi bani şi nu am timp să merg la judecată”, a scris femeia în motivarea trimisă Judecătoriei Iaşi. De asemenea, ieşeanca spune că nu vrea să îl mai vadă niciodată pe fostul soţ şi îşi încheie scrisoarea într-un mod apoteotic.   

”Oricum, bărbatul meu reclamagiu este prostul satului şi moare de ciudă că am descoperit adevăratele plăceri ale sexului cu mai mulţi italieni. Italienii sunt mai dotaţi decît românii în toate şi au şi bani. Asta mă face să nu-i refuz cînd mă solicită pentru partidele de amor. Nu vreau să vin la judecată să mă întîlnesc cu prostul satului. Ciau ragaţi”, a mai scris femeia în scrisoarea trimisă judecătorilor.

Autoritățile din Rusia impun măsuri mai dure, după ce cazurile de COVID s-au înmulţit

Barurile şi restaurantele rămîn închise în Moscova, iar evenimentele cu peste 1.000 de spectatori au fost interzise temporar în Rusia, după ce cazurile de coronavirus s-au înmulțit. În anumite zone ale Rusiei, vaccinarea este obligatorie, informează mediafax. Rusia a fost printre primele ţări din lume care au implementat vaccinul împotriva coronavirusului, iar autorităţile au ca obiectiv imunizarea a 60% din populaţia adultă, pînă în Toamna acestui an.

Israelul a reintrodus măsura purtării măştii de protecţie în anumite zone

Israelul a reintrodus măsura purtării măştii de protecţie în anumite zone, după apariţia a două noi focare de coronavirus în şcoli, a anunţat Duminică Ministerul Sănătăţii, relatează DPA, potrivit agerpres. Măştile sunt obligatorii în interior şi în exterior în zona Binyamina, la Sud de Haifa, şi în Modiin-Makkabim-Reut, oraş situat între Tel Aviv şi Ierusalim. Măsura vine la cinci zile după ce Israelul a ridicat obligativitatea purtării măştii după scăderea numărului infecţiilor la nivel naţional. Cu toate acestea, într-o şcoală din Binyamina, 45 de elevi au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, iar în Modiin au fost înregistrate aproximativ o duzină de cazuri noi. Ambele focare din şcoli ar fi asociate cu persoane care se întorc din călătorii în străinătate şi cu varianta Delta mai contagioasă a virusului, potrivit relatărilor din mass-media.

În urmă cu două săptămîni, Israelul a început să vaccineze adolescenţii cu vîrste cuprinse între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19. Israelul, o ţară cu 9 milioane de locuitori, a început campania de vaccinare în Decembrie. Aproape 5,5 milioane de persoane au primit prima injecţie şi mai mult de 5,1 milioane sunt complet vaccinate.

Israelul avertizează cu privire la noul Preşedinte al Iranului, ”cel mai extremist” de pînă acum

Un purtător de cuvînt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat că alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de Preşedinte al Iranului ar trebui să fie privită „cu mare îngrijorare” de comunitatea internaţională, relatează BBC, scrie news.ro. Lior Haiat a precizat că Raisi este „cel mai extremist” Preşedinte pe care Iranul l-a avut pînă acum şi a avertizat că noul lider va intensifica activităţile nucleare ale Iranului. Purtătorul de cuvînt l-a numit pe Raisi „măcelarul Teheranului”, ca referire la execuţiile în masă a mii de prizonieri politic în 1988. Raisi a fost unul dintre cei patru judecători, complet cunoscut drept „comitetul morţii”, care au condamnat la moarte aproximativ 5.000 de bărbaţi şi femei, potrivit Amnesty International. În mesajele lui de pe Twitter, Haiat a spus că peste 30.000 de oameni au fost ucişi, număr vehiculat şi de grupuri iraniene pentru drepturile omului.

Ebrahim Raisi a fost declarat Sîmbătă cîştigător al alegerilor prezidenţiale, scrutin considerat la nivel larg ca instrumentat de acesta. El va prelua funcţia în luna August. Este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare, iar SUA a impus sancţiuni în cazul său. Preşedintele iranian este al doilea cel mai important om în stat, după liderul suprem, în prezent – Ayatollahul Ali Khamenei.

Primul proces cu privire la crime de război comise în Kosovo se deschide în Septembrie, la Haga

Procesul unui fost comandant al gherilei de independenţă albaneze, acuzat de crime de război comise în Kosovo în timpul războiului de independenţă, se va deschide în Septembrie în faţa unui Tribunal special din Haga, a informat Curtea, notează AFP, potrivit agerpres. Salih Mustafa, un fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), este primul judecat de Tribunalul care l-a inculpat şi pe fostul Preşedinte al Kosovo (2016-2020) Hashim Thaci. Salih Mustafa este acuzat de detenţie arbitrară, tratament crud şi tortură în cazul a cel puţin şase civili într-un centru de detenţie în Aprilie 1999, la Zllash, în Kosovo, precum şi de uciderea unui prizonier. Ca membru al UCK, el a fost activ în timpul războiului în Nordul Kosovo. Ulterior, a condus serviciile de informaţii ale Forţei de Securitate a Kosovo, o forţă uşor armată provenită din UCK atunci cînd aceasta din urmă a fost demilitarizată.

Procesul lui Salih Mustafa va începe la 15 Septembrie, cu o luare de cuvînt a procurorului şi avocatului victimelor, a declarat Tribunalul. Primii martori vor fi audiaţi cu începere de la 20 Septembrie. Fostul Preşedinte kosovar şi fost lider politic al UCK Hashim Thaci – care a demisionat la 5 Noiembrie 2020 după inculparea sa – şi alţi trei suspecţi se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii care ar fi fost comise între 1998 şi 1999. Data procesului lor nu este încă cunoscut. În conflictul din perioada 1998-1999, soldat cu 13.000 de morţi, s-au înfruntat, în Sudul Serbiei de la acea dată, gherila separatistă şi forţele sîrbe.

O camionetă a intrat în mulțime la o paradă LGBT din SUA. Cel puțin un mort

Şoferul unei camionete a lovit, Sîmbătă, mai multe persoane adunate la o paradă gay în Statele Unite, omorînd cel puţin un bărbat, a anunţat presa americană preluată de AFP şi DPA. Incidentul, despre care încă nu este clar dacă a fost un atac deliberat, a avut loc la începutul paradei LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, trans, queer) din oraşul Wilton Manors (Florida, Sud-Est), în apropiere de Fort Lauderdale. Şoferul furgonetei a fost arestat. Vehiculul se aliniase cu carele alegorice participante la paradă, dar a accelerat şi a lovit mai multe persoane, a relatat Local 10 News. Cel puţin doi bărbaţi au fost loviţi de vehicul, iar unul dintre ei a murit, a declarat pentru această sursă primarul din Fort Lauderdale, Dean Trantalis, care a participat la paradă. El a spus că duba a ţintit de fapt maşina congresmanei democrate Debbie Wasserman Schultz, care se afla într-o maşină decapotabilă, dar a ratat-o la limită. ”Este un atac terorist asupra comunităţii LGBT”, a declarat Trantalis. ”Exact asta este. Nu a fost chiar un accident. A fost deliberat, a fost premeditat şi a fost îndreptat împotriva unei anumite persoane. Din fericire, au ratat acea persoană, dar din păcate au lovit alte două persoane”.

Preşedintele israelian se va întîlni cu Joe Biden, la 28 Iunie, la Washington

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, va fi primit la 28 Iunie la Washington de omologul său american, Joe Biden, a anunţat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, notează AFP, potrivit agerpres. Reuven Rivlin, al cărui mandat se încheie la 5 Iulie, va fi primul înalt responsabil israelian care se va întîlni cu Preşedintele american de la preluarea mandatului. La sfîrşitul lunii Mai, el a acceptat oficial invitaţia trimisă de secretarul de stat american, Anthony Blinken, aflat într-un turneu prin Orientul Mijlociu. Vizita va avea loc la o lună după încheierea războiului-fulger dintre Israel şi mişcarea islamistă armată Hamas, la putere în Fîşia Gaza. Aceste ciocniri s-au soldat cu moartea a 260 de palestinieni, printre care copii şi adolescenţi, şi a 13 persoane în Israel, printre care un copil şi o adolescentă. La începutul lui Iunie, membrii Parlamentului israelian, Knesset, l-au ales Preşedinte pe Isaac Herzog, fost lider laburist care îi va succeda lui Reuven Rivlin la începutul lunii Iulie. În Israel, funcţia de Preşedinte este apolitică şi eminamente onorifică, în timp ce puterea executivă se află în mîinile prim-ministrului.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, fără fan zone-uri

Guvernatorul Yuriko Koike a anunţat că s-a renunţat la cele şase fan zone-uri care erau prevăzute pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cauza crizei sanitare, relatează AFP , scrie news.ro. În cele şase zone rezervate fanilor iubitorii sportului ar fi putut să urmărească probele olimpice pe ecrane uriaşe. „Am decis să anulăm aceste evenimente care reunesc mulţi oameni. Ca să compensăm, vom folosi şi mai mult internetul pentru a crea atmosfera JO şi a transmite numeroase informaţii culturale”, au afirmat Yuriko Koike şi premierul japonez Yoshihide Suga, după o întrevedere. Japonia a interzis deja venirea fanilor din străinătate şi a redus numărul voluntarilor şi invitaţilor la eveniment. Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfăşura în perioada 23 Iulie – 8 August.

O studentă americană a fost găsită moartă într-o pădure din Rusia

Trupul unei studente americane, care dispăruse în urmă cu o săptămînă, a fost găsit într-o pădure din Rusia, scrie EuroNews. În ultimul mesaj pe care îl trimisese mamei sale a scris că se afla într-o mașină cu un necunoscut. Catherine Serou, 34 de ani, făcuse armata în cadrul Marinei americane și era studentă la Universitatea Lobachevsky, în orașul Nijni Novgorod din Vestul Rusiei. După dispariția ei, s-a declanșat o acțiune de căutare la care au participat 100 de voluntari. Trupul i-a fost găsit Sîmbătă, într-o pădure în Nordul regiunii Bor, potrivit presei din Rusia. Comitetul de Investigații din Rusia, care anchetează cazurile dificile de crimă, a confirmat găsirea "studentei străine dispărute". Un bărbat de 44 de ani, neînarmat, a fost acuzat sub suspiciunea de crimă. Dacă va fi găsit vinovat, va putea fi condamnat la o pedeapsă de pînă la 15 ani de închisoare.

Mama lui Catherine a declarat, Vineri, pentru postul american de radio NPR, că, în ultimul mesaj primit, fiica ei a scris: "Sunt într-o mașină cu un necunoscut. Sper să nu fiu răpită". Ea a mai spus că fiica ei a vrut să învețe limba rusă înainte de a da la facultate în SUA și să devină avocat specializat în imigrație. Ambasada SUA de la Moscova a anunțat că urmărește îndeaproape investigația și oferă asistența necesară familiei lui Catherine.

Seceta gravă din California rezolvă misterul unui avion dispărut de aproape 6 decenii

În timp ce seceta severă din California seacă lacurile, autoritățile au descoperit rămășițele a ceea ce cred că ar fi un avion dispărut în anii `60. Descoperirea făcută în urmă cu o săptămînă ar putea ajuta la rezolvarea unui mister care i-a intrigat pe oameni decenii în șir. Avionul găsit se potrivește cu descrierea Piper Comanche 250, care a dispărut în ziua de Anul Nou, în 1965, potrivit BBC. O companie care testează echipamente subacvatice a descoperit în lacul Folsom, lîngă Sacramento, avionul complet intact într-unul dintre cele mai adînci puncte ale lacului. Accidentul din 1965 s-a soldat cu decesul celor patru persoane aflate la bord, inclusiv pilotul. Corpul acestuia a fost recuperat, dar trupurile celor trei pasageri nu au fost niciodată găsite, în ciuda căutărilor care au continuat pînă în 2014. „Obiectul” a fost depistat mai întîi cu un sonar. „Am văzut ceva care era foarte ciudat", a declarat Tyler Atkinson, angajat al Seafloor Systems.

O inspecție mai atentă a arătat că obiectul era un avion. Pentru că nivelul apei a scăzut drastic, au fost capturate fotografii clare ale cozii și elicei avionului. Biroul local al șerifului va trebui acum să decidă dacă avionul poate fi recuperat. Nivelul apei lacului Folsom este în prezent la 38% din capacitatea normală, din cauza secetei grave din tot statul.