REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (18 Martie 2021)

Grecia trimite înapoi în Turcia 1.450 de migranţi

Ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a invitat Turcia să ia înapoi 1.450 de migranţi cărora le-a fost refuzat dreptul de azil în Grecia, considerînd că este „o frumoasă ocazie” pentru Ankara „de a-şi demonstra voinţa de cooperare cu UE” şi de a menţine respectarea declaraţiei semnate în 2016 pentru reducerea fluxului de migranţi spre Europa, relatează France Presse.

Mitarachi a insistat într-un interviu acordat AFP asupra importanţei unei aplicări „convenabile” a declaraţiei UE-Ankara din 18 Martie 2016, potrivit căreia „Turcia şi-a asumat anumite responsabilităţi”, la fel ca Uniunea Europeană.

Declaraţia din 2016, pe care Ankara ar vrea să o revizuiască, prevede retrimiterea din insulele greceşti spre Turcia a migranţilor cu situaţie neclară. În schimb, UE s-a angajat să plătească şase miliarde de euro pentru a ajuta Turcia în primirea refugiaţilor, dintre care 1,4 miliarde au fost deja livrate, potrivit Comisiei Europene.

„Semnată după „criza migratorie” din 2015, cînd Europa fusese depăşită de sosirea a 1,2 milioane de persoane dintre care cele mai multe fugeau din calea războiului în Siria, declaraţia comună UE-Ankara – denunţată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului – „rămîne valabilă şi trebuie să continue a fi aplicată”, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Ungaria este sufocată de pandemie

Ungaria a înregistrat, Miercuri, în ultimele 24 de ore, 195 de decese de COVID-19, un nou record de la declanşarea pandemiei în această ţară în urmă cu aproape un an, în timp ce numărul pacienţilor conectaţi la ventilatoare a ajuns Miercuri 1.167, reprezentînd de asemenea un record, relatează EFE, potrivit agerpres. Potrivit datelor publicate de autorităţile sanitare, numărul total al deceselor provocate de noul coronavirus în această ţară cu o populaţie de 9,7 milioane de locuitori a ajuns la 17.421, cu o creştere exponenţială a cazurilor de COVID-19.

Potrivit datelor publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), incidenţa deceselor la 100.000 de persoane a ajuns la 168 în ultimele două săptămîni, iar cea a contagierilor la 645. Aceste cifre plasează Ungaria pe locul trei ca număr de decese asociate COVID-19 din Uniunea Europeană, după Cehia şi Slovacia şi pe locul patru ca număr al noilor contagieri. 1.397.342 de cetăţeni – 14,4 % din populaţie – au primit prima doză cu unul dintre cele cinci vaccinuri autorizate în ţară. Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a achiziţionat şi a început să administreze vaccinul Sinopharm din China şi cel rusesc Sputnik V, care nu au obţinut autorizaţia responsabililor UE.

Biden spune că-i greu să respecte termenul de retragere a trupelor americane din Afganistan

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că o retragere a tuturor soldaţilor americani din Afganistan pînă la 1 Mai, aşa cum prevede acordul Washingtonului cu talibanii, este posibilă, dar dificilă, relatează AFP. „Se poate întîmpla, dar este dificil”, a declarat el în cadrul unui interviu difuzat de canalul american ABC, criticînd acordul încheiat de predecesorul său Donald Trump cu talibanii. „Sunt pe cale să iau decizia privind data plecării lor”, a adăugat el, precizînd că anunţarea acestei hotărîri nu ar trebui să întîrzie prea mult, după consultări cu aliaţii Washingtonului şi Guvernul afgan. „Cert este că acordul încheiat de fostul Preşedinte nu a fost negociat într-un mod foarte solid”, a spus Joe Biden. De asemenea, el a afirmat că absenţa unei tranziţii tradiţionale între Administraţia Trump şi a sa, din Noiembrie şi pînă în Ianuarie, l-a împiedicat să aibă „acces la aceste informaţii”, în special privind conţinutul acordului între americani şi talibani, întîrziind acest proces.

SUA au încheiat în februarie 2020 un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani pînă la 1 Mai în schimbul unor garanţii de securitate şi a declanşării de negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul. Donald Trump a respectat pînă la plecarea sa de la Casa Albă calendarul retragerii, astfel că în prezent nu se mai află decît 2.500 de soldaţi americani în Afganistan, unde Washingtonul şi-a început operaţiunea de lungă durată după atentatele de la 11 Septembrie 2001.

Şeful Dumei de Stat îi răspunde tăios lui Biden: ”Îl ataci pe Putin, ataci Rusia!”

A-l califica pe Preşedintele Vladimir Putin drept „ucigaş” şi a-l ameninţa că „va plăti” reprezintă un „atac” împotriva Rusiei, a afirmat preşedintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, reacţionînd astfel la o declaraţie anterioară a Preşedintelui american Joe Biden, potrivit AFP. „Este o isterie datorată neputinţei. Putin este Preşedintele nostru şi un atac împotriva lui este un atac împotriva ţării noastre”, a scris Volodin pe contul său de Telegram. „Cu declaraţiile sale, Biden i-a insultat pe cetăţenii ţării noastre”, a adăugat Volodin. Aceasta este prima reacţie a unui responsabil rus de rang înalt după interviul de la postul de televiziune american ABC în care Biden a spus că el crede că omologul său rus este „un ucigaş” şi a avertizat că acesta „va plăti consecinţele”.

Apele reziduale din Grecia sunt pline de coronavirus

Un studiu a relevat o creştere notabilă a prezenţei virusului SARS-CoV-2 în apele reziduale în mare parte a Greciei, mai ales în Capitala Atena şi insula Creta, în timp ce Guvernul grec are în vedere o ieşire graduală din izolarea în vigoare de patru luni şi jumătate, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres. Potrivit studiului realizat de organismul naţional specializat, în săptămîna 8-14 Martie, încărcătura virală în apele reziduale din regiunea Atica, unde trăieşte aproape jumătate din populaţia Greciei şi se află Capitala Atena, a crescut cu 87% faţă de săptămîna anterioară.

Cea mai mare creştere a încărcăturii virale, de 1.000%, a fost observată în oraşul Chania din Nord-Estul insulei Creta, urmat de Agios Nikolaos, în aceeaşi insulă, cu o creştere de 695%. Analiza apelor reziduale este o metodă de detectare timpurie a tendinţelor epidemiologice, iar în acest caz ea pare să confirme că Grecia nu a atins încă vîrful actualului val de COVID-19.

Beijingul acuză SUA şi Japonia de ”complicitate” împotriva Chinei

China a criticat „complicitatea” SUA şi a Japoniei în scopul amestecului în afacerile sale interne, după avertismentul transmis de Washington şi Tokyo privind „comportamentul destabilizator” al Beijingului în Asia, relatează AFP. Secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-au aflat Marţi în Japonia, prima etapă a unei deplasări menite să întărească legăturile SUA cu aliaţii lor în regiune, în contextul influenţei tot mai mari a Chinei. Într-o declaraţie comună publicată după discuţii cu omologii lor japonezi, Toshimitsu Motegi şi Nobuo Kishi, ei au avertizat că, „atunci cînd este incompatibil cu ordinea internaţională existentă, comportamentul Chinei prezintă provocări politice, economice, militare şi tehnologice”.

„Miniştrii s-au angajat să se opună coerciţiei şi unor comportamente destabilizatoare faţă de alte ţări din regiune”, se mai menţiona în textul comun. Această declaraţie comună „atacă de o manieră răuvoitoare” politica externă a Chinei, a răspuns Beijingul. „China deplînge conţinutul acestui text şi i se opune cu fermitate”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvînt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian. Declaraţia SUA şi Japoniei „nu ţine cont de fapte şi de adevăr”, a estimat Zhao Lijian. Aceasta este „un exemplu clar de complicitate între SUA şi Japonia pentru a se amesteca în afacerile interne ale Chinei”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Rusia critică decizia britanicilor de a creşte arsenalul nuclear

Kremlinul a denunţat decizia Guvernului britanic de a creşte plafonul pentru arsenalul său nuclear, o majorare în premieră după prăbuşirea Uniunii Sovietice, informează AFP. „Regretăm mult că Regatul Unit a ales calea dezvoltării armelor sale nucleare”, a declarat purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Această decizie subminează stabilitatea mondială şi securitatea strategică”, a adăugat el.

Londra a decis recent să majoreze acest plafon în cadrul primei sale revizuiri strategice în materie de securitate, de apărare şi de politică externă post-Brexit. Ea a decretat de asemenea că Rusia este ameninţarea principală la adresa Regatului Unit, Londra şi Moscova avînd de ani de zile relaţii tensionate, inclusiv în urma otrăvirii pe teritoriul britanic a unor detractori ai puterii ruse. „Din direcţia Rusiei nu vine nici o ameninţare”, a replicat Peskov, calificînd drept „inacceptabil” ca cineva să afirme contrariul. Potrivit raportului publicat Marţi, Londra prevede să majoreze de la 180 la 260 – o creştere de circa 45% – plafonul maxim al stocului său de ogive nucleare, punînd capăt unei dezarmări progresive în aplicare după destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani. „Existenţa de arme nucleare este o ameninţare la adresa păcii pe întreaga planetă”, a subliniat Peskov.

Scandal în sînul forţelor speciale germane: arme lipsă şi simpatii de extremă dreapta

O anchetă lansată în legătură cu suspiciunile de extremism de dreapta în rîndurile unităţii de elită a Armatei germane a relevat că datele dintr-un registru intern de arme al acesteia au fost şterse, relatează dpa, potrivit agerpres. Comandamentul forţelor speciale KSK a fost afectat în ultimii ani de o serie de scandaluri care au determinat o revizuire majoră a acesteia. Noile dezvăluiri se referă la amnistia acordată militarilor care acceptă să returneze de bunăvoie armele şi muniţia însuşite, fără a fi sancţionaţi. Or, Ministerul Apărării a constatat că inventarul din 2018 privind armele a fost şters, potrivit informaţiilor puse la dispoziţia Parlamentului, consultate de dpa. „S-a stabilit că inventarul pe 2018 a fost creat în cadrul sistemului informatic intern SASPF, iar apoi a fost şters. Nu a fost creat un nou inventar”, a indicat Ministerul. Un fost locotenent-colonel este considerat suspect în acest caz şi au fost lansate proceduri disciplinare în vederea clarificării situaţiei, a adăugat Ministerul.

Sistemul computerizat SASPF este folosit pentru a raporta datele scriptice privind, de exemplu, muniţia, cu situaţia reală, or dacă protocolul a fost respectat inventarul ar fi dezvăluit lipsuri masive. Tobias Lindner, reprezentant al Verzilor, a remarcat că noile informaţii indică faptul că dovezile privind armele lipsă din inventarul KSK existau cu mult înainte decît s-a crezut pînă acum. „Generalii responsabili din rîndul forţelor armate ar fi trebuit să ciulească urechile mai devreme”, a spus Lindner, citat de dpa. Vinerea trecută, un soldat din KSK a fost condamnat la doi ani cu suspendare după descoperirea în curtea casei sale a unui stoc de arme şi muniţii sustrase de la Bundeswehr, alături de manifeste cu conţinut extremist de dreapta.

Propaganda pentru supremaţia albilor în SUA a crescut îngrijorător

Propaganda pentru supremaţia albilor în SUA şi-a dublat practic mesajele anul trecut, arată organizaţia neguvernamentală Liga Anti-Defăimare (ADL) într-un raport citat de Reuters. Este vorba nu doar de rasism, ci şi de antisemitism şi atacuri la adresa minorităţilor sexuale. Organizaţia de promovare a drepturilor minorităţilor a consemnat anul trecut 5.125 de cazuri din categoria respectivă, faţă de 2.724 în 2019. În acelaşi timp, incidentele în campusuri au scăzut sub jumătate, posibil din cauza restricţiilor legate de coronavirus. Criticii fostului Preşedinte Donald Trump consideră că acesta i-a stimulat pe rasiştii albi, deşi el a respins acuzaţiile şi a susţinut că este denigrat de adversarii politici.

Actualul Preşedinte, Joe Biden, a ordonat evaluarea riscului de terorism intern, în urma ocupării Capitoliului din Washington de către protestatari, în 6 Ianuarie. Unii dintre cei care au pătruns în sediul Congresului afişau simboluri ale supremaţiei albilor. Potrivit ADL, Hawaii este singurul stat american unde nu s-a manifestat în 2020 propaganda rasistă. La polul opus, cele mai ridicate niveluri ale manifestărilor respective s-au înregistrat în Texas, Washington, California, New Jersey, New York, Massachussetts, Virginia şi Pennsylvania.

„Barajul de propagandă, care prezintă caracteristici predominante de limbaj disimulat propriu supremaţiei albilor, cu tentă patriotică, reprezintă un efort de a face să pară normal mesajul susţinătorii supremaţiei albilor şi de a promova eforturile de recrutare, ţintind în acelaşi timp grupuri minoritare, inclusiv evreii, negrii, musulmanii, imigranţii ne-albi şi comunitatea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi alte minorităţi sexuale – n. red.)”, arată raportul ADL.

Joe Biden le transmite un mesaj răspicat migranţilor: ”Nu veniţi în SUA!”

Preşedintele SUA, Joe Biden, le-a cerut minorilor şi familiilor fără documente, protagonişti ai ultimului val de migraţie către Statele Unite, să rămînă în ţările lor, transmite EFE, potrivit agerpres. ”Nu veniţi (în SUA). Nu vă părăsiţi satul, oraşul sau comunitatea”, a cerut Biden într-un interviu la ABC News. Acesta a fost mesajul transmis de Biden pe fondul creşterii numărului de minori neînsoţiţi şi fără documente care în ultima săptămînă traversează Mexicul în direcţia SUA, în pofida faptului că frontiera comună este închisă din cauza restricţiilor antiepidemice. Casa Albă se află sub presiune pentru a da un răspuns la situaţia miilor de minori fără documente care se află în centre de detenţie frontaliere sau în adăposturi ale Departamentului Sănătăţii (HHS).

Potrivit postului CBS News, peste 4.200 de migranţi minori neînsoţiţi se aflau Duminica trecută în centre de detenţie provizorie ale Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor (CBP). Confruntat cu această situaţie, Biden a trimis la începutul lunii o amplă delegaţie formată din consilieri de-ai săi pentru a vizita frontiera din statul Texas şi a luat mai multe măsuri, printre care mobilizarea pentru 90 de zile a Agenţiei Federale de Gestionare a Urgenţelor (FEMA), care să se ocupe de minori. Totuşi, Casa Albă a evitat să descrie situaţia de la frontieră drept ”criză”, termen folosit în schimb de opoziţia republicană, şi insistă că este vorba despre ”o provocare” şi ”o mare problemă”.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37