REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 noiembrie 2021)

Israelul a dat undă verde vaccinării copiilor cu vîrste între 5 şi 11 ani

După Statele Unite, Israelul a dat duminică undă verde vaccinării copiilor cu vîrste între 5 şi 11 ani cu doze Pfizer/BioNtech, în speranţa de a ţine sub control pandemia de COVID-19.

„Majoritatea experţilor au estimat că beneficiile acestei vaccinări pentru copii vor fi mai mari decît riscurile, ceea ce a condus la decizia de a autoriza vaccinul pentru aceste vîrste”, a transmis ministerul israelian al Sănătăţii.

Potrivit testelor clinice efectuate de Pfizer pe mii de copii, vaccinul s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 90,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii. Pe lîngă prevenirea îmbolnăvirii acestora, beneficiile aşteptate includ şi o scădere a numărului de clase închise şi o posibilă reducere a transmiterii pandemiei în rîndul populaţiei.

Data începerii vaccinărilor în Israel va fi anunţată în zilele următoare, potrivit ministerului Sănătăţii.

5,7 milioane de israelieni din totalul de nouă milioane sînt vaccinaţi cu două doze de vaccin anti-COVID, iar peste patru milioane au făcut şi doza de rapel.

Statele Unite au lansat la începutul lunii noiembrie campania de vaccinare cu serul de la Pfizer pentru grupa de vîrstă 5-11 ani. Pe lîngă SUA, şi China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia şi Columbia au început să vaccineze copiii sub 12 ani, dar cu vaccinuri chinezeşti.

 

China se luptă cu cel mai mare focar cu varianta Delta a coronavirusului

China se confruntă cu cel mai mare val de Covid-19 cu varianta Delta, motiv pentru care unele zone au restricționat accesul persoanelor provenite din orașul Dalian, aflat în nord-estul țării, unde numărul cazurilor a crescut extrem de rapid în ultima săptămînă, în comparație cu restul Chinei, potrivit Reuters.

Un total de 1.308 infecții transmise pe plan intern cu simptome confirmate au fost raportate în China Continentală între 17 octombrie și 14 noiembrie, depășind cele 1.280 de cazuri locale de la un focar Delta din vară, arată calculele Reuters bazate pe date oficiale.

Acest lucru marchează cel mai extins focar Delta din China, care a afectat 21 de provincii, regiuni și municipalități. Este mai mic decît multe focare din alte țări, dar autoritățile din China vor să blocheze total transmiterea, conform îndrumărilor guvernului privind toleranța zero față de Sars-Cov-2.

O duzină de regiuni la nivel de provincie și-au pus sub control focarele în cîteva săptămîni, datorită implementării rapide a unui set complex de restricții, inclusiv urmărirea riguroasă a contactelor, mai multe runde de testare a persoanelor din zonele de risc, închiderea unităților de divertisment și culturale și restricții asupra turismului și transportului public.

 

Bilanţul busculadei de la Astroworld a ajuns la 10 morţi

Un băiat de 9 ani, prins în busculada mortală care s-a produs în timpul unui concert rap la festivalul de muzică Astroworld din Houston, a decedat din cauza rănilor, devenind a zecea victimă a tragediei, a anunţat duminică un avocat al victimelor.

„Nu acesta trebuia să fie rezultatul unei ieşiri la concert cu fiul lor, un moment care ar fi trebuit să fie unul de bucurie”, a scris Ben Crump, reprezentantul familiilor victimelor, anunţînd moartea lui Ezra Blount, care fusese plasat în comă artificială şi se afla între viaţă şi moarte.

Băiatul a participat pe 5 noiembrie la concertul rapperului american Travis Scott, în timpul căruia s-a produs o busculadă în care alte nouă persoane au murit şi sute au fost rănite, scrie Agerpres.

Zeci de plîngeri au fost deja depuse împotriva organizatorilor acestui concert mortal, fiind vizat mai ales rapperul Travis Scott, organizator principal al festivalului şi prezent pe scenă în momentul tragediei.

 

Joe Biden, „serios îngrijorat” de criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat vineri îngrijorarea serioasă cu privire la criza migranţilor de la graniţa Belarusului cu Polonia, după declaraţii similare ale vicepreşedintei Kamala Harris, informează AFP şi Reuters.

„Credem că este o îngrijorare serioasă. Am comunicat îngrijorarea noastră Rusiei, am comunicat îngrijorarea noastră Belarusului”, a declarat preşedintele Biden reporterilor în timp ce se pregătea să plece de la Casa Albă pentru a petrece sfîrşitul de săptămînă la reşedinţa prezidenţială de la Camp David. „Credem că este o problemă”, a spus liderul american.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este acuzat de Occident că a orchestrat un flux continuu de migranţi la graniţa cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene, ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse regimului de la Minsk. Pînă în prezent, preşedintele Belarusului poate conta pe sprijinul principalului său aliat, preşedintele rus Vladimir Putin.

Anterior, vicepreşedinta Kamala Harris, aflată într-o vizită oficială la Paris, a apreciat că Belarusul este „angajat într-o activitate foarte îngrijorătoare”, conform Agerpres.

 

Fosta prinţesă a Japoniei pleacă în SUA

Fosta prinţesă Mako a Japoniei, nepoata împăratului, a plecat duminică din ţară împreună cu noul ei soţ pentru a începe o nouă viaţă în SUA.

Cunoscută actualmente sub numele de Mako Komuro, după ce a renunţat la titlul regal pentru a se căsători cu iubitul ei din facultate, Kei Komuro, fosta prinţesă a Japoniei a fost întîmpinată de admiratori pe Aeroportul Internaţional Haneda din Tokyo.

Cei doi soţi, în vîrstă de 30 de ani, s-au îmbarcat pentru zborul care duce la New York.

Căsătoria prinţesei Mako a captivat Japonia atunci cînd aceasta a decis să se mărite cu cineva fără rang nobiliar, relatează Mediafax.

Mediatizarea familiei regale şi-a pus amprenta pe sănătatea mintală a prinţesei, care a fost diagnosticată cu tulburare de stres post-traumatic în acest an, după ce logodna lor a fost afectată de un scandal financiar, de un control intens al presei şi ultimii trei ani în care cuplul a fost mai mult separat.

Imediat după nuntă, Mako, fiica prinţului moştenitor Akishino şi a prinţesei moştenitoare Kiko, a primit primul paşaport pentru a-l putea însoţi pe Kei la New York, unde lucrează la o firmă de avocatură, relateaza Reuters.

 

Autorul unuia dintre cele mai cunoscute jafuri bancare din SUA a fost identificat după 52 de ani

Bărbatul aflat în spatele unuia dintre cele mai cunoscute jafuri bancare din SUA a fost identificat după 52 de ani, au anunțat polițiștii americani citați de BBC.

Ted Conrad era casier la Society National Bank din Clevland, Ohio, cînd și-a jefuit angajatorul, în iulie 1969. Bărbatul a dispărut cu 215.000 de dolari, bani care, în prezent valorează 1,7 milioane de dolari, ajutați la inflație.

După jaf, bărbatul a dus o viață liniștită și modestă. Conrad a murit în luna mai, anul acesta, din cauza cancerului pulmonar.

Bărbatul avea doar 20 de ani cînd a jefuit banca, din care a ieșit cu banii îndesați într-o pungă de hîrtie maro. După două zile, cînd alți angajați ai băncii și-au dat seama de lipsa banilor, Conrad dispăruse.

Căutarea lui a durat mai bine de jumătate de secol.

Potrivit polițiștilor, Conrad le-ar fi spus prietenilor săi despre planurile de a jefui banca și s-a lăudat că-i va fi ușor să facă acest lucru. Se pare că era obsedat de filmul lui Steve McQueen, The Thomas Crown Affair, din 1968, pe care l-a văzut de 6 ori în timp ce pregătea jaful.

Potrivit polițiștilor, Conrad și-a schimbat numele în Thomas Randele și a fugit întîi la Washington D.C. și Los Angeles. Pînă la urmă, s-a stabilit într-o suburbie a orașului Boston, la aproximativ 1000 kilometri distanță de banca pe care a jefuit-o.

Anchetatorii spun că a dus o viață liniștită și modestă, iar New York Times a relatat că și-a petrecut ultimii 40 de ani lucrînd ca jucător profesionist de golf și ca vînzător de mașini second hand.

Cazul a rămas deschis timp de zeci de ani. Declicul a venit cînd anchetatorii au văzut necrologul lui Randele într-un ziar. Ei au pus informațiile cap la cap și au comparat documente pe care acesta le depusese în anii ’60 cu cele pe care Randele le completase recent. În mod ironic, acestea includeau dosarul de faliment personal al lui Randele, depus la tribunalul din Boston în 2014.

 

Fiul fostului dictator libian Muammar al-Gaddafi candidează la preşedinţie

Saif al-Islam al-Gaddafi, fiul fostului lider al Libiei, Muammar al-Gaddafi, şi-a înregistrat duminica aceasta candidatura la preşedinţie, pentru scrutinul din 24 decembrie, a anunţat o oficialitate din comisia electorală, citată de Reuters.

„Seif al-Islam al-Gaddafi şi-a depus dosarul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale la biroul Înaltei Comisii electorale (HNEC) din Sebha” (sudul Libiei), a declarat la postul oficial libian al-Rasmiya, vicepreşedintele HNEC, Abdel Hakim al-Shaab.

Al-Gaddafi este una dintre cele mai proeminente personalităţi care ar urma să candideze la preşedinţie, pe o astfel de listă mai făcînd parte şi comandantul armatei din estul ţării, Khalifa Haftar, prim-ministrul Abdulhamid al-Dbeibah şi preşedintele parlamentului Aguila Saleh.

Fotografiile distribuite pe reţelele de socializare îl înfăţişează pe Al-Gaddafi în straie tradiţionale de culoare maro, cu turban, cu barbă căruntă şi ochelari, semnînd documentele la centrul de înregistrare din Sebha, oraş din sudul Libiei.

În ciuda sprijinului public al majorităţii facţiunilor libiene şi al puterilor străine pentru alegerile din 24 decembrie, votul este încă sub semnul întrebării, deoarece entităţile rivale se ceartă cu privire la reguli şi calendar, scrie Agerpres.

O conferinţă importantă care a avut loc la Paris a convenit vineri să-i sancţioneze pe toţi cei care perturbă sau împiedică votul, dar încă nu există un acord cu privire la normele care să stabilească cine anume ar trebui să poată candida.

Cu toate că cel mai probabil Saif al-Islam al-Gaddafi va miza pe nostalgia faţă de epoca de dinaintea revoltei susţinute de NATO din 2011, care s-a soldat cu înlăturarea de la putere a tatălui său şi "a inaugurat" o decadă de haos şi violenţe, analiştii sînt de părere că s-ar putea ca fiul fostului dictator libian să nu devină un candidat favorit.

Epoca Al-Gaddafi rămîne încă în memoria multor libieni drept un regim autocratic sever. Totodată, Saif al-Islam, dar şi alte personalităţi ale fostului regim s-au aflat departe de putere pentru o perioadă atît de îndelungată încît s-ar putea să le fie greu să mobilizeze tot atît de mult sprijin precum principalii lor contracandidaţi.

 

Sistemul de e-mailuri al FBI a fost spart de hackeri

Hackerii au compromis sîmbătă un sistem de e-mail al FBI și au trimis zeci de mii de mesaje ce avertizează un posibil atac cibernetic, potrivit agenției de americane și a specialiștilor în securitate, transmite Reuters.

E-mailuri false păreau să vine de la o adresă legitimă a FBI, cu @ic.fbi.gov, a transmis FBI.

Deși echipamentul afectat de incident „a fost scos rapid în offline la descoperirea problemei”, potrivit FBI, „este o situație în desfășurare”.

Hackerii au trimis zeci de mii de e-mailuri ce avertizează privind un posibil atac cibernetic, potrivit unui mesaj pe Twitter al organizației de monitorizare a amenințărilor cibernetice Spamhaus Project.

O copie a unui e-mail publicat de Spamhaus pe Twitter arată în cîmpul subiect scris „Urgent: Amenințare actor în sistem” și părea să fie semnat de Departamentul pentru Securitate Internă.

FBI este parte a Departamentului pentru Justiție.

Bloomberg News a relatat despre acest incident sîmbătă.

Atît FBI, cît și Agenția de Securitate Cibernetică și de Infrastructură sînt conștiente de incident, a mai transmis FBI.