REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (05 August 2021)

A fost o pasăre, un mesaj subliminal sau un semn secret? Tricoul purtat de Macron a iscat teorii ale conspiraţiei în Franţa

A fost o pasăre, un mesaj subliminal sau un semn secret? Sau era doar un logo al unei bufnițe pe un tricou? Sunt întrebările care fac vîlvă în mediul online, după încercarea Președintelui Emmanuel Macron (foto) de a-i convinge pe tinerii francezi să se vaccineze, într-un video realizat pe TikTok. Luni, Președintele francez a renunțat la costumul gri cu cămașa albă și cravată și a ales să poarte un tricou negru pentru sesiunea de întrebări şi răspunsuri de pe TikTok. Momentul a stîrnit vîlvă pe rețelele de socializare. Însă, fără legătură cu campania de vaccinare. Francezii au fost interesați mai mult de tricoul purtat de Președinte și, mai exact, de logo-ul de pe acesta, decît de mesajul transmis de Macron, scrie The Guardian

Ce semnificaţie are logo-ul în formă de bufniţă, format din figuri geometrice? E un mesaj subliminal? Echipa de comunicare a Preşedintelui francez a transmis un mesaj? Sau poate că Macron a anunţat că face parte dintr-o societate secretă? Sunt cîteva dintre întrebările pe care și le pun francezii pe rețelele sociale. Iar răspunsurile n-au întîrziat să apară. Printre cele mai populare teorii este că bufniţa de pe tricou reprezintă logo-ul Bohemian Club, un grup politic lansat în California în 1872 şi numit după mişcarea boemă din Europa, o contracultură care contesta valorile burgheziei. În prezent, societatea fondată în secolul al XIX-lea este formată exclusiv din bărbaţi, majoritatea oameni de afaceri şi politicieni din SUA, Europa şi Asia. Logo-ul Bohemian Club este într-adevăr o bufniţă, însă cele două simboluri nu seamănă.

Alţii au făcut o analiză etimologică a logo-ului. Există două cuvinte diferite pentru „bufniţă” în franceză: „hibou” şi „chouette”. „Hibou” este un simbol la ghinionului, iar pentru romani reprezenta mesagerul morții, magia neagră și un simbol al tristeții, singurătății și melancoliei. „Chouette”, pe de altă parte, este bufniţa care o slujea pe zeiţa Atena, iar în cultura celtică reprezintă un ghid spiritual. Administraţia prezidenţială franceză nu a oferit pînă acum nici o explicație despre semnificaţia logo-ului de pe tricoul lui Macron.

Șeful OMS îndeamnă la un moratoriu al vaccinării cu cea de a treia doză de vaccin pînă în Octombrie

Directorul Orgaizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus îndeamnă la un moratoriu al vaccinării cu cea de a treia doză de vaccin împotriva covid-19 – pînă în Octombrie –, pentru ca de aceste doze să poată beneficia ţări care şi-au imunizat doar o parte infimă a populaţiei, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Avem nevoie urgentă de o inversare a lucrurilor, şi anume ca o majoritate a vaccinurilor trimise în ţările bogate la o majoritate să fie trimise în ţările sărace”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acest moratoriu este necesar să dureze ”cel puţin pînă la sfîrşitul lui Septembrie”, a îndeamnat, într-o conferinţă de presă, la Geneva, directorul OMS.

UE a încheiat un acord cu Novavax pentru achiziția a 200 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană a anunţat încheierea unui contract cu compania farmaceutică americană Novavax pentru achiziţia a 200 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 produs de aceasta, odată ce serul va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), transmite AFP. „Noul nostru acord cu Novavax extinde portofoliul nostru de vaccinuri adăugînd un alt vaccin bazat pe proteine, un ser care s-a dovedit promiţător la testele clinice”, a menţionat într-un comunicat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Agerpres. Conform contractului, statele UE vor putea cumpăra 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opţiune de alte 100 de milioane de doze livrabile pînă în anul 2023. Primele doze ar urma să fie livrate în ultimul trimestru al anului în curs, estimîndu-se că pînă atunci EMA va aproba acest ser.

După ce a încheiat contracte pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19 cu companiile BioNtech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson), Sanofi-GSK şi CureVac, executivul comunitar mai negociază în prezent cu compania franco-austriacă Valneva. Mai mult de jumătate din populaţia UE a fost pînă în prezent vaccinată anti-COVID-19 cu vaccinurile BioNtech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dar varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului a creat un nou val de infectări. „În timp ce noile variante (ale coronavirusului) se răspîndesc în Europa şi în lumea întreagă, acest nou contract semnat cu o companie care a testat deja cu succes vaccinul său împotriva acestor variante constituie o protecţie suplimentară pentru populaţia noastră”, a subliniat despre contractul cu Novavax preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ibiza vrea să oprească petrecerile ilegale cu detectivi infiltrați printre turiști

Autorităţile din Ibiza caută detectivi particulari care se pot infiltra printre turişti pentru a opri petrecerile ilegale de pe insula spaniolă cunoscută pentru viața de noapte, scrie Reuters. Sunt căutaţi candidaţi cu vîrste cuprinse între 30 şi 40 de ani, care se pot infiltra în cercurile de petrecăreţi. Misiunea lor va fi de a afla unde şi cînd sunt organizate petrecerile şi de a anunţa poliţia. Autorităţile apelează la ajutor după creşterea numărului de concerte şi petreceri, considerate vinovate pentru înmulţirea cazurilor de COVID-19. „Aceştia (candidaţii) trebuie să fie detectivi, dar trebuie să arate ca nişte turişti astfel încît să se poată integra în rîndul celor care merg la petreceri”, a declarat pentru Reuters Mariano Juan Colomar, viceprim-ministrul Guvernului acestei insule. „Dorim ca aceste persoane infiltrate să avertizeze Poliţia despre locul unde se întîmplă petrecerile astfel încît să-i putem împiedica pe cei care vor să meargă şi să prevenim focarele de coronavirus”, a mai spus acesta.

Deşi multe dintre cluburile de noapte la modă sunt închise, iar barurile şi restaurantele trebuie să-şi închidă porţile la ora 1 a.m. din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, sunt organizate petreceri secrete în case particulare de mari dimensiuni. Petrecerile profită de o portiţă juridică prin care Poliţia nu poate descinde în locuinţe private cu excepţia cazurilor în care poliţiştii au un mandat judiciar, iar forţele de ordine sunt astfel nevoite să le disperseze înainte de a începe. Numărul petrecerilor ilegale a crescut în ultimele săptămîni, petrecăreţii fiind informaţi despre locul de desfăşurare cu doar 30 de minute înainte de începere, prin intermediul reţelelor de socializare. Biletele costă circa 100 de euro, potrivit Poliţiei. Amenzile pentru organizarea unor petreceri ilegale în Insulele Baleare sunt cuprinse între 100.000 şi 300.000 de euro.

Marina SUA a lansat primul portavion care transportă avioanele invizibile F-35C

Portavionul USS Carl Vinson a plecat din San Diego purtînd primul escadron complet operațional F-35C Lightning II Joint Strike Fighter, precum și aeronave CMV-22B Osprey care pot ateriza vertical. Grupul de luptă al portavionului USS Carl Vinson a pornit într-o direcție care nu a fost dezvăluită de Marina americană, care a precizat într-un comunicat de presă că portavionul a fost trimis „în sprijinul operațiunilor globale de securitate maritimă”, potrivit siteul Stars and Stripes. Portavionul este însoțit de peste șapte mii de soldați, nouă escadrile de avioane, un crucișător și șase distrugătoare. USS Carl Vision a trecut printr-o perioadă de 17 luni în care a fost adaptat pentru avioanele F-35C. Carrier Air Wing 2, grupul de avioane Carl Vinson, este prima „aripă integrată” a Marinei SUA, pe acest portavion operînd și vechile avioane de atac și bombardament de generația a patra F/A-18 Super Hornets.

Căpitanul Tommy Locke, comandantul aripii aeriene, a declarat că această combinație de avioane de luptă de generația a patra și a cincea este „letală”. F-35C a atins capacitatea operațională în Februarie 2019, cînd comandantul Forțelor Aeriene Navale a anunțat că „F-35C este gata pentru operațiuni, gata pentru luptă și gata de cîștig”, numind aeronava un „sistem de arme incredibil” care „îmbunătățește semnificativ capacitatea forțelor aeriene”. Spre deosebire de variantele F-35A și F-35B, varianta C este concepută pentru operațiunile militare de pe portavion. Acesta versiune va înlocui avioanele F/A-18 Hornet ale U.S. Navy. Potrivit Marinei SUA, un avion F-35C costă aproape 100 de milioane de dolari. Deși Marina SUA nu dezvăluie destinația portavionului, cel mai probabil acesta va fi trimis în zona Indo-Pacific, deoarece nu mai există nici un portavion în regiune, după ce USS Ronald Reagan a fost trimis în Orientul Mijlociu, iar USS Theodore Roosevelt a sosit luna trecută la Washington pentru o serie de îmbunătățiri astfel încît să fie operațional pentru avioanele F-35. În luna Iunie, USS Carl Vinson a participat pentru două săptămîni la antrenamente în apropierea Insulelor Hawaii.

O femeie care s-a născut în urma unui viol și-a răzbunat, în sfîrșit, mama, după mai bine de 4 decenii

La 46 de ani după ce a violat o fată de 13 ani, un britanic a fost condamnat în urma demersurilor pe care le-a făcut chiar fiica lui, rezultată în urma agresiunii. Daisy, acum în vîrstă de 45 de ani, a fost adoptată la vîrsta de șapte luni. La 18 ani a descoperit în dosarele de servicii sociale că mama ei biologică avea 13 ani cînd a născut-o, iar tatăl ei biologic, Carvel Bennett, avea 28. Din documente întocmite în 1975 a aflat că Bennett a fost investigat de Poliție, dar nu a fost niciodată trimis în judecată. Daisy a fost șocată de descoperirea făcută, iar după ce a izbucnit scandalul cu Jimmy Savile, acuzat că a violat zeci de copii, a decis să încerce să-și aducă tatăl biologic în fața Justiției pentru violul mamei sale.

Daisy s-a luptat cu Poliția și alte autorități timp de aproape un deceniu înainte ca Bennett să fie acuzat. S-a lovit de faptul că autoritățile au considerat că, în termeni legali, mama biologică a fost victima infracțiunii, nu ea, în calitate de „rezultat al violului”, prin urmare, aceasta ar trebui să demareze întreaga procedură. Deja traumatizată de ce i s-a întîmplat în copilărie, mama biologică nu a vrut mult timp să depună plîngerea. Daisy vrea acum ca autoritățile și oamenii să conștientizeze că și copiii concepuți în urma unui viol sunt victime. „Am vrut să se facă dreptate pentru mama mea și am vrut să se facă dreptate și pentru mine... Din cauza acestei infracțiuni trăiesc. Sunt dovada vie a faptului că un copil a fost violat”, a declart ea pentru The Guardian.

Daisy, care este de culoare, a fost adoptată de o familie de albi. A luat legătura cu mama ei biologică după ce a împlinit 18 ani și a întîlnit-o prima dată cînd avea 20 de ani. Cînd a izbucnit scandalul lui Jimmy Savile în 2012, Daisy s-a decis să-l găsească pe tatăl biologic și să-l ducă în fața Justiției. Poliția a informat-o că Bennett nu poate fi urmărită penal pe baza declarațiilor sale, pentru că nu ea era victima presupusului viol. După lungi insistențe, Daisy și-a convins mama să depună plîngere. Carvel Bennett, acum în vîrstă de 74 de ani, a fost găsit vinovat de viol și va fi condamnat.

A luat tifos după ce a dus la gunoi un şobolan mort găsit în curte

O americancă a declarat că a contractat tifos după ce a dus la gunoi un şobolan mort găsit în curtea sa. Femeia a aflat ulterior că şi un vecin se infectase. Margaret Holzmann din Monrovia (California) a crezut iniţial că are COVID-19 cînd a început să se simtă rău, însă după un test negativ şi dureri de cap, însoţite de febră, timp de mai multe săptămîni, s-a întors la doctor, în căutare de răspunsuri. "Medicul m-a întrebat dacă am intrat în contact cu vreun animal sălbatic", a povestit Holzmann pentru KTLA-TV Channel 5."M-am gîndit: Nu, nu chiar, apoi mi-am amintit: Oh, a fost şobolanul acela!" Cu cîteva săptămîni înainte, femeia aruncase la gunoi un şobolan mort găsit în curtea ei, care fusese aparent infestat cu purici care purtau tifos, o boală bacteriană transmisă adesea de purici şi căpuşe, care provoacă febră, dureri de cap şi erupţii cutanate la cîteva săptămîni de la expunere.

Holzmann şi-a împărtăşit povestea şi diagnosticul pe aplicaţia NextDoor şi a constatat că nu era singura din zonă care contractase boala. "La două blocuri distanţă, o vecină a povestit că bunicul ei s-a infectat cam în acelaşi timp cu mine după ce făcuse acelaşi lucru: aruncase un şobolan mort de pe proprietatea lor'', a declarat Holzmann, citată de Agerpres. Pe moment nu e clar cîte persoane din cartierul în care trăieşte Holzmann au contractat boala sau cum s-a răspîndit aceasta. Potrivit site-lui Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), deşi unele cazuri rare de tifos pot fi persistente, boala poate fi tratată uşor cu o rundă de antibiotice, dacă este detectată din timp.

Akhenaton, un cunoscut rapper rancez, care contesta paşaportul sanitar şi vaccinarea obligatorie, internat la terapie intensivă

Akhenaton, un cunoscut rapper din Franţa, care s-a pronunţat în mod public şi de mai multe ori împotriva paşaportului sanitar şi a vaccinării obligatorii, a fost diagnosticat cu COVID-19 şi internat la terapie intensivă, informează site-ul cotidianului Le Figaro. Rapperul Akhenaton, liderul grupului IAM, a fost spitalizat Duminică seară şi transferat apoi la secţia de terapie intensivă a spitalului Timone din oraşul Marsilia. Artistul a fost internat pentru detresă respiratorie. Contactaţi de BFM Marseille Provence, membrii familiei sale au confirmat că Akhenaton, un muzician în vîrstă de 52 de ani, a fost spitalizat, însă au refuzat să facă alte declaraţii.

Rapperul Akhenaton şi-a exprimat în mod public opoziţia faţă de paşaportul sanitar din Franţa, în mai multe rînduri. „V-o spun din nou, eu şi grupul IAM suntem împotriva paşaportului sanitar şi împotriva vaccinării obligatorii, în cazul personalului de îngrijire sau al altor profesii”, declarase rapperul într-un mesaj video publicat pe reţelele de socializare. Akhenaton este un cunoscut rapper şi producător hip-hop francez de origine italiană. A devenit celebru ca membru al grupului IAM, dar a continuat să lanseze albume şi în calitate de artist solo. Grupul IAM, format în anii 1988, este considerat un pionier şi unul dintre cei mai de succes reprezentanţi ai stilului hip-hop francez. Trupa a lansat 10 albume de studio, care au fost foarte bine primite de public şi de criticii de specialitate.

Rusia speră că EMA va lua o decizie depolitizată în privinţa vaccinului Sputnik V

Rusia speră că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va lua o decizie în afara spectrului politic în privinţa aprobării vaccinului anticoronavirus rus Sputnik V, a declarat Miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, transmite EFE, potrivit agerpres. ”Suntem convinşi că, atunci cînd avem de-a face cu sănătatea şi viaţa fiinţelor umane, nu este loc de politică. Sper că partenerii noştri din Uniunea Europeană vor ţine cont de acest lucru”, a spus ministrul de Externe rus pentru publicaţia Komsomolskaia Pravda. Lavrov a amintit că în prezent serul de fabricaţie rusească este analizat de EMA, care şi-a trimis în lunile Aprilie şi Mai specialiştii să viziteze instituţiile medicale şi liniile de producţie avînd legătură cu testele clinice şi cu fabricarea vaccinului. El a mai spus că, potrivit informaţiilor de care dispune, ”nu există nici o plîngere referitoare la vaccin sau la nivelul său de eficacitate”. ”Plecăm de la premisa că subiectul se încadrează într-un dialog profesional şi depolitizat între instituţii specializate”, a insistat Lavrov.

Totodată, ministrul de Externe rus a deplîns faptul că, deşi Sputnik V a fost aprobat şi este folosit în aproape 70 de ţări din întreaga lume, inclusiv în unele ţări europene, cum este cazul Ungariei, Bosniei-Herţegovina, Slovaciei, Serbiei şi Muntenegrului, din partea anumitor ţări din Uniunea Europeană poate fi auzită ”o retorică agresivă” tot mai stridentă. ”Dacă înainte vorbeau de nevoia de a fi atenţi, în ultima perioadă nu mai au reţineri în a face apeluri directe la a împiedica accesul Sputnik V şi a străinilor vaccinaţi cu acest ser pe teritoriul UE”, a constatat Lavrov, care a menţionat şi exemplele San Marino şi Argentinei, pe care le-a calificat drept ”foarte ilustrative”. ”În prezent, în această mică ţară europeană peste 70% din populaţie a fost vaccinată, s-au folosit aproape 42.000 de doze, din care 88,6% sunt cu serul Sputnik V. Cazurile de coronavirus s-au redus considerabil”, a declarat Lavrov, referindu-se la San Marino. În ceea ce priveşte Argentina, Lavrov a apreciat că ”Buenos Aires nu contestă faptul că pariul său pentru Sputnik V a fost unul corect”. ”Am trimis deja naţiunii latino-americane circa 11 milioane de doze din acest ser. Folosirea pe scară largă a vaccinului a îmbunătăţit în mod real situaţia oamenilor şi a redus nivelul de contagiere”, a menţionat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia şi SUA continuă colaborarea pe ISS şi după 2024

Rusia şi Statele Unite vor continua să colaboreze la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după anul 2024, a transmis Interfax citînd declaraţia de Miercuri a unui înalt oficial din cadrul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, relatează Reuters. Directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, a lăsat să se înţeleagă, în luna Iunie, că Moscova, al cărei modul de cercetare Nauka a produs recent, în timpul procedurii de ataşare de ISS, o deviere de scurtă durată de la cursul obişnuit al laboratorului spaţial aflat pe orbita terestră, se va retrage din proiectul comun în 2025 în cazul în care Administraţia de la Washington nu va ridica sancţiunile din sectorul spaţial care afectează lansările de sateliţi de către Rusia. Lansată în 1998, ISS este un proiect multinaţional şi este formată din două segmente – unul rusesc şi unul american, ce este folosit şi de alte agenţii spaţiale.