Reactii dure din Rusia dupa retragerea SUA din INF: ”Au facut inca un pas catre distrugerea lor”

Rusia a denunţat decizia SUA de a părăsi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare încheiat cu Rusia în 1987, în timpul Războiului Rece, apreciind că acest lucru se înscrie în ”strategia” americană de a ”scăpa de obligaţiile sale” internaţionale. Nici vorbă de o ”vină a Rusiei, aceasta este strategia Statelor Unite de a scăpa de obligaţiile lor juridice internaţionale în diverse domenii”, a declarat pentru postul public Rusia 1 purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Pe de altă parte, politicieni ruşi acuză Statele Unite de o subminare a securităţii mondiale, prin faptul că nu mai respectă prevederile Tratatului INF, relatează The Associated Press. Însă NATO acuză Rusia că este responsabilă de sfîrşitul tratatului.

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de Sîmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizînd că vor “notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat” în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină ”în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugînd rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă”.

Washingtonul acuză faptul că o rachetă rusă încalcă tratatul, însă Moscova îi acuză la rîndul ei pe americani că încearcă să iasă unilateral din tratat şi că se opun unor încercări ruse de soluţionare a disputelor. Statele Unite ”au făcut încă un pas către distrugerea lor”, a apreciat Vineri preşedintele Comisiei de Politică externă din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus. Însă ruperea tratatului ar putea servi interese strategice ruse, prin îndepărtarea obstacolelor desfăşurării unor rachete cu rază intermediară de acţiune, care ar putea atinge ţinte în Europa şi China, a comentat AP.

Putin anunţă că şi Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul INF

“Partenerii americani au declarat că şi-au suspendat participarea la tratat. Şi noi o suspendăm”, a spus Putin Sîmbătă la o reuniune televizată cu miniștri Apărării şi de Externe. Putin a precizat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze discuţii cu Washington-ul cu privire la dezarmare.

Casa Albă, acuzată de o cursă a înarmării

Preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat Vineri Casa Albă că riscă o cursă a înarmării prin retragerea din Tratat. “Administraţia Trump riscă o cursă a înarmării şi o subminare a securităţii şi stabilităţii internaţionale”, a declarat Nancy Pelosi, condamnînd în acelaşi timp încălcarea de către Moscova a prevederilor tratatului. Ea a cerut Administraţiei americane să colaboreze cu aliaţii NATO şi să se folosească de perioada de şase luni pînă la intrarea în vigoare a retragerii SUA pentru a încerca să salveze tratatul şi “să evite împingerea Statelor Unite într-o cursă a înarmării periculoasă”.

Preşedintele Donald Trump a declarat Vineri că doreşte să aibă discuţii pentru crearea unui nou tratat privind controlul armelor, relatează Reuters. “Sper să-i putem aduna pe toţi într-o cameră mare şi frumoasă şi să facem un nou tratat mult mai bun. Cu siguranţă, mi-aş dori să văd asta”, le-a spus Trump jurnaliştilor la Casa Albă.

Donald Trump ameninţă cu opțiuni “militare”

SUA vor lucra împreună cu membrii NATO şi cu alţi aliaţi pentru a împiedica Rusia să obţină avantaje militare în urma încălcării tratatului INF a asigurat Vineri Donald Trump. “Vom merge mai departe cu dezvoltarea propriilor noastre opţiuni de răspuns militar şi vom coopera cu NATO şi alţi aliaţi şi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină vreun avantaj militar de pe urma acestui comportament ilicit”, se arată în declaraţia Casei Albe. “Aliaţii noştri din NATO ne susţin pe deplin pentru că înţeleg pericolul reprezentat de încălcarea (INF) de către Rusia şi riscurile pe care le creează ignorarea încălcării tratatului în ce priveşte controlul armelor”, menţionează textul.

Într-o declaraţie difuzată Vineri în acest context, NATO a dat asigurări că Alianţa “sprijină pe deplin demersul” SUA, precizînd că, “dacă nu îşi onorează obligaţiile din cadrul INF (...) pentru a reveni la respectarea sa totală şi verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în şase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului”. “Vom continua să aspirăm la o relaţie constructivă cu Rusia, în măsura în care acţiunile acesteia o vor permite”, insistă NATO în comunicatul său.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40