Razboiul din Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este convins ca Ucraina poate cistiga razboiul cu Rusia

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a intrat în cea de-a zecea zi. Forţele Armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacurile, dar au lansat deja o contraofensivă în zona Harkiv, unde în anumite zone i-au împins pe ruşi dincolo de frontiera de stat dintre Rusia şi Ucraina. Un fragment de rachetă a aterizat în curtea reşedinţei Lreşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.26 Forţele Armate ale Ucrainei au distribuit un filmuleţ în care anunţă că au doborît un elicopter militar rusesc Sîmbătă dimineaţa. „Slavă Ucrainei şi apărătorilor ei! Împreună spre victorie!”, se arată într-un mesaj pe Twitter al Armatei ucrainene.

UPDATE 12.13 Premierul britanic Boris Johnson l-a comparat Vineri pe Vladimir Putin cu fostul lider sîrb Slobodan Milosevici, care a murit într-o celulă înainte de încheierea procesului său în faţa Justiţiei internaţionale pentru genocid şi crime de război, relatează AFP. Reamintind că Slobodan Milosevici a exaltat naţionalismul şi nevoia de a-şi „salva” poporul pentru a justifica represiunea împotriva albanezilor din Kosovo, Boris Johnson observă că există „un fel de analogie foarte puternică între această greşeală catastrofală şi ceea ce a spus preşedintele rus despre Kiev şi originile religiei, culturii şi civilizaţiei ruse şi obiectivele acesteia în Ucraina”.  

„Există o analogie puternică între comportamentul lui Putin şi ultimii ani ai lui Slobodan Milosevici”, a declarat şeful Guvernului britanic într-un interviu acordat ziarelor La Repubblica (Italia, El Pais (Spania) şi Die Welt (Germania). „Amîndoi lideri erau la putere de multă vreme, ambii din ce în ce mai autocraţi, căutînd să îşi consolideze poziţia în ţara lor şi au găsit o mare cauză naţionalistă”, a subliniat Johsnon.  

UPDATE 11.53 Administraţia Moscovei a respins cererile pentru demonstraţii depuse atît de adversarii invaziei armatei ruse în Ucraina, cît şi cele ale susţinătorilor agresiunii împotriva ţării vecine. Într-un comunicat publicat Vineri, administraţia Capitalei Federaţiei Ruse îşi justifică interdicţia din cauza pandemiei de COVID-19.   Administraţia Moscovei a primit mai multe cereri pentru demonstraţii cu 25.000 pînă la 100.000 de participanţi.  

UPDATE 11.37 Poliţia italiană a confiscat un iaht aparţinînd unuia dintre cei mai bogaţi oligarhi ai Rusiei, Aleksei Mordaşov. A fost confiscat şi iahtul unui apropiat al lui Putin, Ghenadi Timcenko. Sechestrarea bunurilor a avut loc în prezenţa avocaţilor proprietarilor acestora.

UPDATE 11.35 Lunetiştii ucraineni au ucis cel puţin trei comandanţi ruşi de rang înalt, acţiunea petrecîndu-se cînd oficialii ruşi s-au apropiat pentru a stimula coloana de tancuri să se apropie de Kiev.

UPDATE 11.33 În vremuri mai bune, pasionaţii ucraineni de drone îşi ridicau gadgeturile în aer pentru a fotografia nunţi, a fertiliza cîmpurile de soia sau a concura cu alte drone pentru a se distra. Acum unii îşi riscă viaţa formînd o forţă de voluntari de operatori de drone pentru a-şi ajuta ţara să respingă invazia rusă.

„Încercăm să folosim absolut tot ceea ce poate ajuta la protejarea ţării noastre, iar dronele sunt un instrument excelent pentru obţinerea de date în timp real. De ce facem asta? Nu avem altă opţiune. Acesta este pămîntul nostru, casa noastră”, spune Denis Suşko, şef de operaţiuni la compania DroneUA.  

UPDATE 11.31 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate cîştiga războiul cu Rusia. 

„Dacă intenţia Moscovei este să încerce cumva să răstoarne Guvernul şi să-şi instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a spus şeful diplomaţiei americane.

UPDATE 11.29 La Vaalimaa, punctul de trecere a graniţei dintre Rusia şi Finlanda, aflat la 193 de kilometri Est de Helsinki, este coadă de autobuze şi maşinile care opresc pentru controlul vamal şi al paşapoartelor. Aceştia nu sunt ucraineni, sunt ruşi şi, deşi fluxul nu este imens, este constant. Vor să ajungă în Occident, pentru a nu trăi în ca în vremea URSS.

UPDATE 11.24 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, Sîmbătă, că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors din străinătate pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse.

UPDATE 11.12 Un fragment de rachetă a aterizat în curtea reşedinţei lui Volodimir Zelenski, potrivit unor informaţii furnizate de purtătorul său de cuvînt.

„M-aţi ratat!”, a reacţionat Preşedintele ucrainean.

UPDATE 11.07 Vladimir Putin a semnat legea prin care impune cenzura totală în Rusia, iar jurnaliştii riscă pînă la 15 ani de închisoare sau trimiterea într-un lagăr de reeducare, scrie money.ro, precizînd că mai multe posturi occidentale şi-au suspendat transmisia la Moscova.

Lista posturilor occidentale care nu vor mai emite în Rusia: CNN, CBS News, Bloomberg, ABC News, BBC, CBC.  

UPDATE 10.00 Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00, au anunţat oficialităţile locale, citate de Le Figaro.

„Mariupol nu reprezintă doar străzi şi case”, a spus primarul oraşului: „Mariupol înseamnă locuitorii săi”. „În condiţiile bombardării constante, necruţătoare din partea ocupanţilor, nu există altă opţiune decît să le oferim locuitorilor posibilitatea de a părăsi în siguranţă Mariupol”, a spus Boicenko, potrivit BBC. Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00 şi se va face pînă la ora 16.00, conform The Guardian.

În acest interval, trupele ruse vor înceta focul, acest lucru urmînd să se întîmple şi la Volnovaha. Sîmbătă, Ministerul rus al Apărării anunţase deschidere de coridoare umanitare pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.  

UPDATE 09.55 Un miting spontan împotriva ocupanţilor ruşi a început în piaţa centrală din Herson, lîngă clădirea administraţiei regionale de stat, scrie pe contul său de Telegramă ministrul adjunct de Interne Anton Geraşcenko. Administraţia locală a fost înlocuită cu ruşi. 

„A început un miting împotriva ocupanţilor în piaţa centrală a Hersonului! Oameni, nu vă fie teamă! Adunaţi-vă! Ieşiţi pe străzile şi în pieţele oraşelor ocupate temporar! Cereţi ca ocupanţii să părăsească Ucraina!”, a scris Gheraşcenko.

UPDATE 09.10 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate cîştiga războiul cu Rusia. Înaltul oficial american nu a putut spune cît va dura conflictul, dar a insistat că înfrîngerea Ucrainei nu este inevitabilă. Blinken a lăudat „rezilienţa extraordinară” a poporului ucrainean.

UPDATE 08.30 Rusia anunţă deschidere de „coridoare umanitare” pentru Mariupol şi Volnovaha Ministerul rus al Apărării a anunţat că se vor deschide coridoarele umanitare, Sîmbătă, la ora locală 10.00 (07.00 GMT), pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.

Potrivit BBC, un „regim de tăcere” va fi implementat pentru ca populaţia civilă să părăsească oraşele şi a fost convenit cu autorităţile ucrainene, a declarat Ministerul Apărări. Deocamdată nu există confirmare din partea ucraineană cu privire la aceste informaţii.

UPDATE 08.00 Echipă a televiziunii Sky News, prinsă Luni într-o ambuscadă în Ucraina. Reporterul a fost rănit, cameramanul salvat de vesta antiglonț.

UPDATE 07.30 Alertă de raid aerian la Kiev, Chernihiv şi Jîtomîr. Au loc lupte pe străzile din Sumî. O alertă de raid aerian a fost lansată, Sîmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Harkiv, Chernihiv şi Jîtomîr, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost. La Sumî au loc lupte pe străzi, în cea de-a zecea zi a invaziei militare a Federaţiei Ruse în Ucraina. Raiduri aeriene au fost semnalate, potrivit surse citate, în Kiev, Chernihiv, Harkiv şi Jîtomîr.    De asemenea, au loc lupte pe străzile din Sumî. Locuitorii sunt rugaţi să nu se deplaseze şi să se adăpostească. De asemenea, oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă, a transmis primarul oraşului, Vadim Boicenko, acesta solicitînd înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite Sîmbătă Aljazeera.  

UPDATE 07.00 Rusia va desfăşura pînă la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit CNN, acesta avertizînd că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”.

Potrivit CNN, Rusia este gata să mai desfăşoare pînă la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămîni, aşa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care spune că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative.  

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruşi ar putea fi implicaţi în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al Apărării la începutul acestei săptămîni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr. „Am văzut cîteva indicii că sunt desfăşuraţi”, a spus oficialul.  

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenţionează să mai desfăşoare pînă la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.  

UPDATE 03.16 Ucraina bruiază comunicaţiile militare ruseşti pe unde scurte cu înregistrări ale imnului naţional ucrainean, se arată într-o postare pe canalul Telegram al Radei Supreme a Ucrainei.

UPDATE 01.47 Trupele ruse au bombardat cu muniţie cu dispersie asupra satului Zatoka din regiunea Odesa. Acest tip de muniţie poate arunca la faţa locului sute de submuniţii componente. 

„Rata de eşec a acestor submuniţii este mare: de obicei, o mare parte a bombelor nu detonează, ceea ce sfîrşeşte frecvent prin a răni sau ucide copiii curioşi”.

UPDATE 01.05 „Facem apel la comunitatea internaţională, reprezentată de AIEA şi UE, să se asigure că grupurile de menţinere a păcii formate din reprezentanţi ai UE, AIEA şi Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina ajung la toate cele cinci centrale nucleare din Ucraina. Este o chestiune de securitate mondială!” a spus prim-ministrul ucrainean într-o postare video, relatează Ukrinform.

UPDATE 00.55 Forţele aeriene ucrainene a respins atacurile aeriene inamice şi continuă operaţiunile militare sistematice.

„Forţa Aeriană a Forţelor Armate ale Ucrainei a respins atacurile aeriene inamice. Ea continuă să desfăşoare operaţiuni militare sistematice. Pînă acum, invadatorii ruşi au pierdut deja 39 de avioane şi 40 de elicoptere”, a declarat serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate al Ucrainei postat pe Facebook.

Doar pe 4 Martie, invadatorii ruşi au pierdut trei avioane de luptă Su-25: două dintre ele – în regiunea Cernihiv, unul – lîngă Volnovaha, regiunea Doneţk.

UPDATE 00.16 „Forţele Armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacul, dar au lansat deja o contraofensivă. De exemplu, au împins linia de luptă de la Harkiv spre direcţia Sumî, preluînd complet poziţiile de la frontiera de stat”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinegubov, în seara zilei de 4 Martie, relatează Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, citat de Ukrinform.