Rasturnare de situatie in cursa pentru Presedintia Frantei. „Donald Trump-ul francez” ar urma sa intre in turul 2, arata un nou sondaj

Eric Zemmour, noul favorit al extremei-drepte franceze, ar putea deveni surpriza alegerilor prezidențiale franceze în 2022. Conform unui nou sondaj, publicat Vineri, el ar urma să ajungă în turul 2 al alegerilor, în care îl va înfrunta pe Președintele Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Noul sondaj, comandat de Le Monde și realizat de Ipsos Sopra Steria, arată că Zemmour ar obține între 16% și 16,5% în primul tur al alegerilor de anul viitor, suficient cît să-l aducă pe locul 2 și, deci, în finală, alături de Emmanuel Macron.

Președintele Emmanuel Macron ar urma să cîștige 24% în primul tur de scrutin, asumînd că Xavier Betrand va fi candidatul Republicanilor. Dacă Michel Barnier ar cîștiga alegerile preliminare din partidul Les Republicaines, atunci Macron ar cîștiga 28%.

Sondajul Le Monde este al doilea care prognozează că Zemmour ar urma să ocupe locul doi în alegerile din Franța, deși candidatura acestuia rămîne neconfirmată.

Eric Zemmour a obținut inclusiv sprijinul lui Jean-Marie Le Pen

Marine Le Pen, în schimb, a început să piardă din susținerea electoratului de extremă-dreapta din Franța, fiind abandonată inclusiv de tatăl ei, care a anunțat că îl va susține pe Zemmour.

Jean-Marie Le Pen este un apropiat al lui Zemmour încă din anii 1980. De altfel, fostul politician de extremă dreapta deplînge faptul că fiica sa, Marine Le Pen, candidata Adunării Naţionale şi principala rivală a actualului Preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, conform sondajelor de opinie, „a renunţat la luările ei de poziţie”. Le Pen consideră că Zemmour „ocupă acum terenul lăsat liber de ea”.

Jean-Marie Le Pen, care a fost exclus din partid în 2015 şi a criticat în ultimii ani „campania de normalizare” începută de fiica sa, și-a invitat fostul partid să-şi recapete „virilitatea”.

Eric Zemmour s-a transformat într-un adevărat fenomen al pre-campaniei din perspectiva scrutinului prezidenţial din Franţa şi a monopolizat dezbaterile televizate. Deşi nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, Zemmour, editorialist şi vedetă de televiziune, cunoscut pentru luările sale  de poziție extreme şi limbajul critic împotriva imigraţiei, a feminismului sau a islamului, strînge fonduri private şi caută să obţină semnăturile a 500 de primari pentru a-şi putea anunţa candidatura pentru Palatul Elysée.