R. MOLDOVA A SEMNAT CU ROMÂNIA DOUĂ ACORDURI DE COOPERARE ÎN DOMENIUL ENERGETIC

Un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei din Republica Moldova şi Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale din România a fost semnat, pe 24 mai, la Chişinău.

Documentul au fost semnat de către vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru în exerciţiu al Economiei, şi ministrul delegat pentru energie din România, Constantin Niţă, care se află într-o vizită la Chişinău. Cele două ministere gestionează construcţia gazoductului Ungheni–Iaşi. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti (ISPE), şi Institutul de Cercetare, Proiectare şi Tehnologie "Energoproiect" din Republica Moldova.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a discutat cu ministrul român Constantin Niţă şi opţiunile de aderare a Republicii Moldova la Reţeaua europeană a operatorilor de sistem ENTSO-E. ”Aderarea la ENTSO-E în condiţiile existenţei conexiunilor fizice va consolida securitatea energetică şi va oferi posibilitatea de a alege oricînd şi fără constrîngeri între alternativa de a cumpăra energie din Est sau din Vest, precum şi arbitrajul comercial între cele două blocuri”, a declarat Lazăr. Potrivit ministrului Economiei, elaborarea unui studiu de fezabilitate, cu sprijinul Programului Operaţional Comun Republica Moldova-Ucraina-România, va indica modalitatea optimă de interconectare a celor două sisteme energetice. Părţile au examinat mersul pregătirilor pentru demararea construcţiei gazoductului reversibil Ungheni-Iaşi, inclusiv aspectele tehnice ce ţin de documentele aferente iniţierii lucrărilor de construcţie a acestuia.

Moldpres