PUTIN VS OBAMA: CEI MAI INFLUENŢI OAMENI AI ANULUI 2014

„Nimeni nu l-ar numi pe Vladimir Putin „băiat de treabă”. În anul 2014 acesta, prin metode de forţă, a anexat Crimeea şi a susţinut ostilităţi în Ucraina vecină, în cadrul cărora a fost doborît un avion de pasageri. Însă Putin - indubitabil autoritar, imprevizibil, şef suveran al unui stat nuclear bogat în resurse energetice – în nici un caz nu poate fi caracterizat drept o personalitate slabă”, susţine într-un articol Caroline Howard, editorialista publicaţiei Forbes.

Astfel, în această ordine de lucruri cine este mai influent: conducătorul atotputernic al unei foste supraputeri agresive sau şeful celui mai puternic stat din lume, dar legat pe mîini?”, se întreabă autorul. „ Al doilea an consecutiv îi acordăm preşedintelui rus titlul de cel mai influent om pe planetă, urmat de preşedintele SUA Barack Obama şi liderul chinez Xi Jinping”, se arată în articol.

Putin 2 copy.jpg

Redactorii Forbes iau în considerare aspecte cum ar fi finanţele din gestiune, volumul şi folosirea împuternicirilor, precum şi numărul de oameni asupra cărora se exercită influenţa, explică Howard criteriile după care se formează rating-ul celor mai influente figuri din lume.

„Este al doilea an consecutiv cînd Putin ia coroana. Anterior, cap de listă era Obama, cu excepţia anului 2010, cînd primul a fost Hu Jintao, fost lider politic şi militar al Chinei. Primele cinci poziţii au rămas neschimbate faţă de anul 2013: Papa de la Roma Francisc pe locul 4, urmat de cea mai influentă femeie din lume, cancelarul Germaniei Angela Merkel. Şeful sistemului federal de rezerve al SUA Janet Yellen s-a plasat pe locul 6. Pe locurile 7 şi 8 se află Bill Gates şi respectiv şeful Băncii Europene Centrale, Mario Draghi. Prim-ministrul Marii Britanii David Cameron a coborît pe locul 10, iar cele mai influente personalităţi în domeniul businessului sînt şefii Google, Larry Page şi Sergey Brin, situaţi pe locul 9 din top”, comunică Forbes.

În acest an, lista Forbes include 12 nume noi, printre care şefi de stat recent aleşi: premierul Indiei Narendra Modi şi preşedintele Egiptului Abdel el-Sisi. De asemenea, în rating-ul Forbes au intrat fundamentalistul Alibiba, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Chinei, Jack Ma, şi califul autoproclamat al sîngerosului „Stat Islamic”, Abu Bakr al-Baghdadi.

În acelaşi timp, publicaţia menţionează revenirea în lista Forbes a şefului „Gazprom”-ului, Alexei Miller, unul dintre puţinii oameni din ambianţa lui Vladimir Putin, care nu a fost supus sancţionărilor introduse de SUA şi Occident.

Sursă: Forbes