PUTIN TREBUIE SĂ MENȚINĂ RUSIA ÎNTR-O STARE „PERMANENTĂ” DE RĂZBOI PENTRU A RĂMÎNE LA PUTERE

Președintele Vladimir Putin trebuie să se asigure că Rusia rămîne într-o stare permanentă de război pentru a-și consolida puterea, potrivit unei noi cărți scrise de Marie Mendras, profesor la Școala de Afaceri Internaționale a Universității Sciences Po din Paris, relatează Business Insider.

„Putin are logica unui lider paranoic”, a declarat Mendras luni pentru France 24.

„Omul este în modul sistemului de supraviețuire”, a adăugat Mendras, a cărei ultimă carte despre Rusia, intitulată „La Guerre permanente: Ultime stratégie du Kremlin”, sau „Războiul permanent: strategia supremă a Kremlinului”, a fost lansată săptămîna trecută. Cartea este disponibilă în limba franceză.

Mendras, care a scris mai multe cărți despre Rusia, a declarat că Putin a reușit să se mențină la putere din 1999, cînd a fost numit prim-ministru al Rusiei de către președintele de atunci, Boris Elțîn, folosind „din ce în ce mai multă violență politică”, precum și conflicte și războaie. Printre acestea se numără cinci războaie în Cecenia, Georgia, Donbas, Siria și Ucraina.

La urma urmei, el era relativ necunoscut înainte de ascensiunea sa neașteptată în fruntea Rusiei în urmă cu peste două decenii.

„El gîndește pe termen scurt: „Ce pot să fac pentru a-i teroriza pe toți, astfel încît să accepte dorințele mele și guvernarea mea?”, a declarat ea pentru France 24.

În acest context, este puțin probabil ca în Rusia să aibă loc o revoluție sau o rebeliune majoră, a spus Mendras. „E o dictatură periculoasă”. 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat sancțiuni occidentale de amploare împotriva Moscovei, izolîndu-i economia și slăbind Rusia din punct de vedere diplomatic. „Situația economică și socială nu este bună și nu ar trebui să ne încredem în statisticile oficiale”, a declarat ea. 

Putin încearcă să obțină un al cincilea mandat prezidențial la viitoarele alegeri din Rusia din martie. Liderul rus, în vîrstă de 71 de ani, este așteptat să cîștige cursa împotriva a trei adversari.

Inamicul politic de lungă durată al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit subit în închisoare la 16 februarie. De ani de zile, Navalnîi a fost un critic vocal al lui Putin și al regimului său. 

Sursa: digi24.ro