PUTIN A VORBIT CU OBAMA LA TELEFON, JOI, DESPRE UCRAINA SI ORIENTUL MIJLOCIU

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a telefonat joi omologului său american, Barack Obama, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei din Orientul Mijlociu, în special despre gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), şi problema Ucrainei, a informat Casa Albă într-un comunicat, potrivit AFP.

De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat despre "situaţia din ce în ce mai periculoasă din Siria" şi au subliniat importanţa de a menţine "unitatea" puterilor internaţionale în tratativele cu Iranul menite să împiedice această ţară să se doteze cu arma nucleară.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) intră în acest sfîrşit de săptămînă, la Viena, fără garanţia unui succes, în ultima linie dreaptă a maratonului negocierilor pentru a încheia dificilul dosar nuclear iranian înainte de termenul limită de la 30 iunie.

Pe de altă parte, a anunţat Casa Albă, cei doi preşedinţi a discutat despre "necesitatea" de a contracara gruparea ultra-radicală Statul Islamic, care deţine controlul asupra unor vaste regiuni din Siria şi Irak.

La rîndul său, Barack Obama a insistat din nou asupra faptului că Moscova trebuie "să îşi respecte angajamentele" asumate în cadrul acordului de la Minsk pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

Este vorba, în special, ca Rusia "să îşi retragă toate trupele şi echipamentele ruse amplasate pe teritoriul ucrainean", a subliniat preşedintele american.

Moscova neagă implicarea în acest conflict între Kiev şi separatişti proruşi, soldat cu peste 6.400 de morţi din aprilie 2014.

În pofida armistiţiului instaurat pe 15 februarie, după semnarea acordului de pace Minsk 2, estul Ucrainei a cunoscut la începutul lunii iunie o recrudescenţă a violenţelor. Ulterior, intensitatea acestora a scăzut, dar au loc frecvent incidente sîngeroase.

Sursa: Agerpres