PROVOCARI NOI PE „FRONTUL” DE EST AL MOLDOVEI

Autor: Aliona CIGULEA

Acum o săptămînă şi ceva, am citit cu relativă revoltă despre o nouă provocare a autoproclamatei conduceri de la Tiraspol a aşa-zisei „republici nistrene”. Potrivit informaţiilor difuzate de către serviciul de presă al liderul separatist Evgheni Şevciuk, acesta a semnat un „decret” care izolează regiunea transnistreană de restul Republicii Moldova şi de Ucraina.

„Decretul a fost elaborat cu scopul îmbunătăţirii mecanismelor de reglementare a fluxurilor de migraţie pe fondul creşterii riscurilor la frontiera cu Ucraina, al ratei criminalităţii din Ucraina şi Republica Moldova, precum şi pentru a bloca accesul elementelor criminale pe teritoriul regiunii transnistrene.”

Totodată, „decretul lui Şevciuk” „vizează motivele pentru care se refuză intrare <migranţilor> în regiunea transnistreană, precum şi luarea deciziilor privind indezirabilitatea de aflare în Transnistria pentru cetăţenii străini sau apatrizii”. În acest „decret”, se mai spune că „legea pentru migraţie stabileşte că cetăţenii străini şi cei apatrizi vor avea nevoie de o invitaţie de a intra în regiune, precum şi un permis de intrare, emis de aşa-zisul ”guvern” de la Tiraspol”. La „vama” transnistreană, „cetăţenii străini” vor fi nevoiţi să completeze un card de migraţie, care le va fi restituit tot în „vamă”, după ieşirea din regiune. Astfel, „autorităţile separatiste îi vor putea expulza pe acei cetăţeni străini aflaţi pe teritoriul regiunii transnistrene dacă întreprind măsuri, acţiuni care au drept scop o schimbare violentă a sistemului constituţional sau dacă au ameninţat securitatea regiunii”.

Ţinînd seamă de situaţia din Ucraina, sigur că şi această nouă provocare a separatiştilor de la Tiraspol îşi are tîlcul ei. Este limpede că autorităţile de la Chişinău nu pot răspunde cu aceeaşi monedă faţă de transnistreni. Moldovenii nu au absolut nimic cu bieţii transnistreni ţinuţi captivi într-o regiune de către mercenarii separatişti de la Tiraspol ai ruşilor.

În aceste condiţii, pentru că în „decretul” amintit tot se vorbeşte despre „acei cetăţeni străini care pot întreprinde acţiuni care au drept scop o schimbare violentă a sistemului constituţional sau dacă au ameninţat securitatea regiunii”, de ce Chişinăul oficial să nu considere că Şevciuk întreprinde împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova exact aceleaşi acţiuni?

Prin urmare, de ce să nu emită şi autorităţile moldoveneşti o decizie prin care să i se interzică lui Sevciuk să circule prin spaţiul naţional controlat constituţional de Chişinău?

De ce trebuie lăsat Sevciuk să folosească Aeroportul Chişinău, ca să se deplaseze la Moscova spre a se reîntoarce de acolo cu noi planuri prin care să atenteze la siguranţa naţională a Moldovei? Nu are decît să se teleporteze, dacă poate!

Cînd are de gînd Ghişinăul să recurgă la astfel de măsuri împotriva aventurierului Sevciuk şi a celor din anturajul lui, nu şi împotriva moldovenilor transnistreni? Izolarea acestor lideri s-ar face după modelul instituit de către Occident faţă de anumite oficialităţi ruseşti implicate în agresiunea împotriva Ucrainei.

Tot în contextul „decretului” emis de Sevciuk, SIS şi alte instituţii autorizate au datoria naţională de a-i identifica, pe mai departe, pe absolut toţi cetăţenii transnistreni suspectaţi de posibile acte de terorism, de tranzitare a Moldovei spre Ucraina în acest scop, dar şi în regiunile mai „sensibile” ale ţării.

Pînă una, alta, izolarea liderilor separatişti de restul lumii se impune din ce în ce mai mult. Are Chişinăul oficial curajul, demnitatea şi patriotismul necesar ca să ia astfel de măsuri, indiferent de ce va zice Moscova? Dacă nu, înseamnă că aşteaptă ca mercenarii ruşi din Ucraina să ocupe şi Moldova printr-o joncţiune cu Transnistria!