PROTEST ÎN CENTRUL CAPITALEI

Manifestanții au cerut ca statul să le achite facturile

Manifestanți organizați de Mișcarea Națională pentru Popor, din care fac parte mai multe partide politice, s-au adunat marți în centrul capitalei pentru a cere guvernării să le achite facturile la resursele energetice pentru lunile decembrie-februarie. Organizatorii au insistat că la protest au participat 10 mii de oameni, iar alți 40 de mii ar fi fost împiedicați de poliție să ajungă la Chișinău. Circulația troleibuzelor pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost întreruptă pentru cîteva ore. S-au creat ambuteiaje inclusiv pe străzile adiacente. Pînă a începe protestul în capitală, a fost blocată și intrarea în oraș dinspre comuna Stăuceni, transmite IPN.

Partidul politic Șor, care face parte din Mișcare, a anunțat că oamenii au venit din toate colțurile țării pentru a cere guvernării să le plătească facturile pentru cele trei luni de iarnă, dar și demisia prim-ministrului Dorin Recean.

„Guvernul Gavrilița ne-a adus la dezastru. Situația în care am ajuns seamănă cu un borș înăcrit și cu prea multă sare. Ce au făcut ei? În loc să arunce borșul stricat, au schimbat ceaunul – ni l-au adus pe Recean. Cu regret, vedem că primarul capitalei, Ivan Ceban, se face complice la fărădelegile guvernării. A blocat de fiecare dată centrul orașului, sub diferite pretexte – expoziții și tîrguri cu cîțiva oameni, pentru a nu ne permite să manifestăm pașnic”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Vicepreședinta partidului de opoziție Partidul Șor, deputata Marina Tauber, a declarat că abuzurile guvernării în raport de oamenii care vor să-și exprime în mod pașnic opinia se întețesc. „În fiecare zi guvernarea demonstrează că nu este de partea poporului. Ei ne încalcă toate drepturile”, a spus parlamentara.

Tatiana Bordeianu, vicepreședinta Partidului Acasă Construim Europa, care de asemenea face parte din Mișcare, a transmis mesaje în engleză și italiană adresate oficialilor străini. „Drepturile cetățenilor din Republica Moldova sînt încălcate de către regimul Maiei Sandu. Scăpați-ne de această guvernare, care a condamnat poporul la sărăcie și foame. Poporul Republicii Moldova își dorește pace, nu război și manipulare”, a spus Tatiana Bordeianu.

La final, participanții la manifestație au votat o rezoluție în care au atenționat asupra situației dezastruoase în care se află Republica Moldova. Organizatorii protestului afirmă că au adunat jumătate de milion de semnături în sprijinul inițiativei de a obliga Guvernul să plătească facturile cetățenilor pentru lunile de iarnă.

Sursa: IPN