PROTECŢIA TEMPORARĂ PENTRU PERSOANELE STRĂMUTATE DIN UCRAINA

Membrii Comisiei Guvernamentale de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului au discutat, în cadrul unei ședințe de lucru, despre parcursul implementării prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.21/2023 privind protecţia temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina.

Evenimentul a fost prezidat de către Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, alături de care au participat reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, reprezentanții subdiziunilor MAI, ai Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, UNHCR și alte autorități competente.

Cei prezenți au vorbit despre parcursul implementării protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina, sub aspectul asigurării dreptului la servicii sociale, de cazare, medicale și de educație pentru refugiați, ținînd cont de ordinea și securitatea statului nostru, dar și despre acțiunile pro active întreprinse de Republica Moldova.

La fel, au fost prezentate ultimele actualizări privind numărul de refugiați care s-au înregistrat și au primit protecție temporară în Moldova.

În context, Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, a reafirmat că refugiații au dreptul de a alege în mod liber cea mai bună soluție disponibilă cu oportunitățile oferite de stat.

Oficialii au discutat despre implementarea procesului de pre-înregistrare și documentare a beneficiarilor de protecție temporară, inclusiv a celor cu necesități speciale prin intermediul echipelor mobile. În acest sens, autoritățile și instituțiile responsabile de comun cu partenerii de dezvoltare vor întreprinde măsurile necesare în vederea realizării depline a acestui proces.

Totodată, a fost analizat impactul anulării derogărilor de la cadrul normativ regulatoriu, consolidarea și diversificarea informării cetățenilor ucraineni privind oportunitățile și beneficiile protecției temporare în legalizarea șederii lor pe teritoriul RM, precum și în asigurarea necesităților vitale ale acestora.

În acest sens, derogările de la cadrul normativ regulatoriu au permis ca persoanele strămutate să obțină un statut special în țara noastră, inclusiv ședere pe termen nedeterminat, facilități privind obținerea actelor de identitate și angajarea în cîmpul muncii.

Un alt subiect de discuție a fost revizuirea cadrului normativ și contabilizarea securității sociale pentru persoanele strămutate din Ucraina care muncesc în Republica Moldova, pentru eliminarea oricărui tip de discriminare, dar și integrarea cetățenilor ucraineni în programele de instruire în limba română.

Membrii Comisiei au menționat importanța conlucrării Comisiei Guvernamentale cu Forumul Național al Refugiaților în scopul depășirii dificultăților și incoerențelor apărute în implementarea protecției temporare, dar și asigurării ordinii publice.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea consolidării cooperării inter-instituționale și fortificarea capacităților autorităților responsabile de implementarea protecției temporare.

Amintim că, în data de 18 ianuarie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea de Guvern privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an.

Proiectul presupune că persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an. Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect.

Acesta a fost elaborat ca răspuns la nevoia de a gestiona fluxul masiv de persoane strămutate în Republica Moldova din Ucraina, precum și pentru alinierea legislației naționale la cadrul normativ al Uniunii Europene.

Menționăm că, de la începutul implementării protecției temporare peste 3000 de ucraineni au devenit beneficiari ai documentelor de identitate, dintre care peste 1030 sînt copii.

Precizăm, de la începutul conflictului militar din Ucraina, în țara noastră s-au refugiat peste 82 mii cetățeni ucraineni, dintre care 43,3 mii sînt copii minori. Circa 663 mii persoane refugiate au fost înregistrate traversînd Republica Moldova începînd cu 24 februarie 2022.

Sursa: mai.gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:48
03.01.25 - 13:31
01.01.25 - 16:46
03.01.25 - 13:33
05.01.25 - 12:27