Propunere romanească: Deputatii romani sa detina mandate si la Chișinau, iar cei moldoveni la Bucuresti

Mihai CONȚIU

Să te crucești, nu alta, cînd auzi cum vor unii să facă unirea Republicii Moldova cu România! Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a propus, în cadrul ședinței comune a Comisiilor juridice din Parlamentul de la Chișinău și din Senatul României, ca deputații din România să poată deține mandate și în Republica Moldova.

„Parlamentar pe ambele maluri ale Prutului! Astăzi, am propus o temă de reflecție pentru momentul unei revizuiri constituționale în România sau Republica Moldova – alegerea ca deputat sau senator în România să nu fie incompatibilă cu alegerea ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova și, evident, viceversa! Un dialog constructiv româno-român derulat chiar în Țara Românească, între senatori de la București și frații omologi de peste Prut.

Delegați ai Comisiilor juridice din Senatul României și din Republica Moldova au dezbătut, la Pitești, aspecte legate de Justiție, ca serviciul public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri, de reforma Justiției, dar și, foarte important, despre educația juridică în școli. Poate și pentru un viitor nu foarte îndepărtat, parlamentarii au discutat și despre compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova”, a menționat Robert Cazanciuc.

Asta chiar că-mi place! La cîte năzbîtii, unele catastrofale, altele halucinante, am văzut în multele mele experiențe de viață, de ce să n-o trăiesc și p-asta!

Potrivit logicii senatorului român, votul pe care moldovenii i-l dau lui Vladimir Voronin îl trimite automat pe fostul Președinte și în Parlamentul de la București. Pe de altă parte, votul acordat de unii români senatoarei române pro-ruse Diana Șoșoacă (foto) o trimite automat pe aceasta și în Parlamentul de la Chișinău, ca să-i învețe pe moldoveni, mai bine decît socialiștii și comuniștii, cît de benefică este unirea Republicii Moldova cu Rusia. Mamă, ce circ de toată frumusețea ar mai fi!

Oricît de adversari legitimi sunt românii, în majoritatea lor covîrșitoare, față de Rusia și rusofonii moldoveni înverșunați, intuiția îmi spune că Voronin, de exemplu, nu ar avea, în România și în Parlamentul român, parte de adversități ori dușmănii așa cum ar avea și ar fi huiduită Șoșoacă nu doar de către moldoveni, ci și de către mulți rusofili.

”Eu pentru cine și ce Stat votez?”, se va întreba orice alegător român. La fel și cel moldovean! Chiar că merită să vedem și circul ăsta, iar finalul lui este deja previzibil, e altul decît cel pe care l-au șoptit animăluțele în urechile senatorului român Robert Cazanciuc! Unire-unire, dar fiecare cu alegătorii din Țara lui! Șor, Usatîi, Dodon, Voronin, pe ei!!!