PROPAGANDA RUSĂ PREGĂTEȘTE TERENUL PENTRU DESTABILIZAREA R. MOLDOVA

Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare, se arată în cea mai recentă analiză a Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit The Kyiv Independent.

Vadim Krasnoselski, președintele așa-zisei republicii separatiste Transnistria, susținută de ruși, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” Moldovei amenință Transnistria. În ultimul an, guvernul Republicii Moldova și-a majorat bugetul militar, a participat la exerciții comune cu NATO și a primit ajutoare militare de la statele europene pentru a se proteja de incursiunile militare ulterioare din Rusia.

„Cînd vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat cu trădare orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus Krasnoselski.

Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor 1990, cînd Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.

Krasnoselski a respins, de asemenea, ideea că Republica Moldova să își întărească capacitățile militare pentru a se apăra de un eventual atac al Rusiei. El a mai susținut că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” și că guvernul moldovean „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

Într-o evaluare anterioară, ISW a sugerat că Rusia conturează un spațiu informațional care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al „vorbitorilor de limba rusă amenințați” în Moldova. Această abordare este aproape identică cu narațiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei.

Declarațiile lui Krasnoselski au legătură și cu o modificare recentă a Codului Vamal al Republicii Moldova.

În martie 2023, guvernul Republicii Moldova a modificat Codul Vamal pentru a începe să solicite companiilor din Transnistria să plătească taxe vamale de import în Moldova. Schimbarea a intrat în vigoare la începutul acestei luni și ar fi fost o „surpriză” pentru Transnistria.

Viktor Gușan, un om de afaceri moldo-rus care controlează efectiv economia din Transnistria, este un apropiat al lui Krasnoselski. În aprilie 2022, Rusia a încercat o operațiune sub steag fals în Transnistria, în încercarea de a trage regiunea separatistă în războiul din Ucraina. Operațiunea a eșuat pentru că se presupune că Gușan a refuzat să-și riște legăturile sale de afaceri profitabile cu companiile occidentale.

Legea vamală, însă, ar putea pune în pericol profiturile lui Gușan în Transnistria. Potrivit ISW, jurnaliştii de investigaţie moldoveni au scris în 2020 că două companii transnistrene legate de Gușan au importat în Transnistria produse în valoare de aproximativ 22 de milioane de dolari fără să plătească taxe.

Krasnoselski a calificat noua politică vamală „nerezonabilă”, încălcînd acordul comercial dintre Transnistria și UE și că Moldova împinge relațiile moldo-transnistrene către „o confruntare”.

Sursa: digi24.ro