Propaganda rusă e mai puternică decît Statul Republica Moldova

Al treilea front teritorial-administrativ cucerit de ruși de la moldoveni

Mihai CONȚIU

Primul tur de alegere a bașkanului regiunii găgăuze ne-a oferit un rezultat previzibil – Grigorii Uzun, susținut de către socialiști, a obținut un procent de 26,43% (14.849 de alegători), iar Evghenia Guțul, candidată din partea Partidului Șor, a cîștigat 26,41% (14.836 de alegători).

La ora la care scriu aceste rînduri, date fiind perchezițiile și reținerile efectuate, Duminică, 7 Mai, în anturajul staff-ului electoral al candidatei Evghenia Guțul, venite oricum cu o întîrziere impardonabilă, nu pot să mă pronunț asupra probabilității ca acesteia, absolut justificat, să i se anuleze dreptul de a mai participa la turul doi de scrutin, dar avem oricum certitudinea că Rusia a cîștigat deja aceste alegeri.

Este clar pentru oricine că Uzun și Guțul sunt candidații Kremlinului pentru funcția de bașkan al Găgăuziei, cu acoperire politică din partea PSRM și Partidul Șor. Din start, e clar că Guțul e programată ca să cîștige. Dacă, legal, îi va fi blocată juridic participarea la turul doi de scrutin, cîștigă Uzun, iar, astfel, Moscova va avea un reprezentant neoficial în Guvernul Republicii Moldova.

Vă reamintesc doar cîteva ”angajamente” electorale ale candidatului Uzun la postul de bașkan: ”Vom menține și dezvolta legături strînse de cooperare în domeniile economic, social și umanitar cu partenerii noștri tradiționali – Rusia și alte țări CSI, Turcia. Vom colabora și cu alte state în beneficiul poporului nostru. Vom apăra drepturile Găgăuziei. Vom insista pe implementarea de către autoritățile centrale a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Vom asigura respectarea valorilor noastre seculare cu privire la limbă, identitate, tradiții”, a promis Grigorii Uzun.

Nimic despre UE și Occident, în general, ci doar despre ”partenerii tradiționali”, în primul rînd Rusia, ”alte Țări ale CSI și, natural cumva, Turcia! Sfidător și ingrat, acest Uzun vrea să-i țină într-o beznă continuă pe găgăuzii care, deși au beneficiat din belșug, habar nu au că UE și SUA i-au ajutat material și social cum ”partenerii tradiționali” n-au reușit s-o facă nici măcar într-o proporție de măcar 1% în comparație cu sprijinul occidental. Doar turcii i-au mai ajutat cumva, însă Rusia NICIODATĂ!

Observați că acest Uzun are tupeul agresiv rusesc să ceară găgăuzilor să-l voteze pentru ”a le apăra valorile seculare cu privire la limbă, identitate și tradiții”! Face asta în condițiile în care toți liderii politici ai găgăuzilor, iar acum și el, i-au asimilat total pe găgăuzi Rusiei, făcîndu-și să-și uite limba, identitatea mereu discutabil, istoric, și tradițiile. Practic, ”limba găgăuzilor” este limba rusă, iar identitate și tradițiile lor sunt tot de sorginte rusească, iar asta, rețineți!, în condițiile în care găgăuzii sunt cetățeni ai Statului Republica Moldova!

Autonomia Găgăuziei a fost impusă Republicii Moldova de către Moscova, la fel ca și, prin război, autonomia Transnistriei. Observăm că această autonomie a Găgăuziei nu a fost oferită unor lideri politici conștienți că ei, în primul rînd, sunt cetățeni ai Statului Republica Moldova. Autonomia Găgăuziei a fost acordată prin presiunea Moscovei, motiv pentru care statutul ei trebuie reformulat. Războiul din Ucraina obligă Statul Republica Moldova la măsuri radicale interne în raport cu Rusia!

Spunem toate aceste lucruri în condițiile în care propaganda rusească din regiunea găgăuză funcționează nestingherit prin intermediul posturilor de televiziune. Rețeaua TV prin cablu din Autonomia Găgăuză difuzează doar posturi propagandistice rusești iar Consiliul Audiovizualului de la Chișinăul nu poate face nimic, pentru că autoritățile de la Comrat refuză să-i ofere lista firmelor ce prestează servicii de televiziune prin cablu.

Constatăm, așadar, și sub acest aspect, că regiunea găgăuză este un Stat în Stat sfidător și mai puternic decît Statul Republica Moldova!

Dacă nu se va identifica o cale legală de anulare a turului doi de scrutin din Găgăuzia, începînd de Luni, 15 Mai, Rusia va avea pe teritoriul Republicii Moldova un al treilea front teritorial-administrativ cucerit fără arme. Primul este Transnistria, al doilea este ”republica Orhei a lui Șor”, iar al treilea va fi Găgăuzia, teritoriu al Republicii Moldova pe care locuiesc și etnici găgăuzi.

Propaganda rusă este mai puternică decît Statul Republica Moldova, iar această realitate, suplimentar celor arătate mai sus, este reliefată de ”rușinea națională” de a permite ca un bandit ca Ilan Șor să-i subjuge și să-i cumpere pe atîți moldoveni pentru a-i fi credincioși, dar și de faptul că toate Guvernele de la Chișinău, spre satisfacția rușilor, i-au tratat pa bașkanii Găgăuziei ca pe niște prim-miniștri autonomi ai acestui ținut al Republicii Moldova, independenți de Guvernul de la Chișinău și chiar ”paraleli” cu Constituția.