PROIECT

PRINCIPIILE

care vor sta la baza acţiunilor fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău în procesul de examinare a chestiunilor funciare

În procesul de examinare a chestiunilor cu caracter funciar, fracţiuniea PCRM în CMC va respecta principiile legislaţiei şi dreptăţii sociale.

1. Fracţiunea nu va susţine acele proiecte de decizii care vor fi incluse în ordinea de zi cu încălcarea legislaţiei (proiectele se publică cu 3-5 zile înainte de şedinţa CMC) şi a drepturilor cetăţenilor cu privire la accesul la informaţia de interes public.

2. Fracţiunea PCRM nu va susţine practica „votării la pachet”: fiecare proiect trebuie să fie examinat separat (după necesitate şedinţele CMC pot fi desfăşurate pe parcursul a mai multor zile).

3. Fracţiunea PCRM nu va susţine transferarea necontrolată a „liniilor roşii”. Strămutarea „liniilor roşii” poate avea loc doar în condiţiile unor planuri urbane zonale ori locale, aprobate de CMC.

4. Fracţiunea PCRM nu va susţine construcţiile de etanşare în zonele rezidenţiale, în curţile blocurilor de locuit, pe trotuare, de asemenea şi construcţiile care vor dăuna structurii arhitecturale a oraşului Chişinău.

5. Fracţiunea PCRM nu va susţine construcţiile etajate în centrul istoric şi în raioanele cu construcţii individuale.

6. Fracţiunea PCRM nu va susţine eliberarea loturilor de pămînt care vor sta la baza conflictului dintre locatari şi compania de construcţii.

7. Fracţiunea PCRM nu va susţine proiectele acelor companii de construcţii care încalcă legislaţia în vigoare, normele şi regulile de construcţii urbane.

8. Fracţiunea PCRM nu va susţine proiectele de decizii care prevăd arendarea terenurilor de pămînt virane. Conform legislaţiei în vigoare terenurile virane se alocă strict în urma organizării tenderelor sau a concursurilor. Excepţiile se vor face doar în cazul examinării minuţioase, detaliate şi justificate.

Pentru a redresa de urgenţă situaţia în domeniul funciar, fracţiunea municipală a PCRM iniţiază un şir de măsuri concrete.

1. Fracţiunea PCRM va examina toate proiectele de decizii ale CMC cu privire la eliberarea loturilor de pămînt doar cu deplasarea obligatorie la faţa locului.

2. Fracţiunea PCRM consideră că este necesară modificarea regulilor de acordare a autorizaţiilor şi certificatelor în construcţii, dar şi a regulamentelor de construcţie a mansardelor şi construcţiilor adiţionale

3. Fracţiunea PCRM consideră imperios necesar ca să fie amendată şi legislaţia RM, care să-i permită organului administraţiei publice locale să lupte eficient cu construcţiile ilegale.

4. Fracţiunea PCRM pledează pentru urgentarea reglementării ordonate a construcţiilor în conformitate cu planurile de construcţii zonale şi locale, aprobate de CMC.

5. Fracţiunea PCRM va pleda pentru eliberarea la maximum a spaţiilor publice (parcuri, trotuare, zone locative etc) de construcţii neautorzate şi edificii care dăunează imaginii oraşului.

6. Fracţiunea PCRM va atrage o atenţie deosebită proiectelor de decizii la baza cărora vor sta decizii ale instanţelor de judecată.

7. Fracţiunea PCRM va pleda pentru urgentarea examinării chestiunilor ce ţin de respectarea şi confirmarea dreptului la proprietate al cetăţenilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

8. Fracţiunea va intensifica controlul asupra reînnoirii la timp a contractelor de arendă pentru persoanele fizice şi juridice.

9. Fracţiunea consideră că este necesar ca în timp util să fie delimitate hotarele loturilor de pămînt adiacente caselor de locuit de diferite forme de proprietate (condominiu, asociaţii, cooperative, case municipale).

Fracţiunea PCRM este convinsă că toate chestiunile, cele mai importante pentru viaţa municipalităţii, trebuie să fie discutate în cadrul audierilor publice permanente cu participarea largă a societăţii civile, experţilor, specialiştilor. Fracţiunea solicită primarului general al municipiului şi aparatului Primăriei să susţină şi să execute iniţiativele de mai sus ale fracţiunii PCRM în CMC.

* Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor în cadrul audierilor publice ce vor fi organizate în cele mai apropiate zile de fracţiunea PCRM în CMC.

(Comunicat primit la redacţie)