PROIECT: UN CANDIDAT LA FUNCTIA DE PRESEDINTE VA TREBUI SA STRINGA 15 MII DE SEMNATURI

Pretendenții la funcția de președinte al țării vor trebui să strângă cel puțin 15 mii de semnături din cel puțin jumătate din numărul raioanelor. Cel puțin asta reiese din modificările propuse de grupul de lucru care a lucrat mai bine de două săptămâni pentru noile modificări la Codul Electoral ce face posibile organizarea Alegerilor prezidențiale. Inițiativa urmează să fie depusă în curând la secretariatul Parlamentului, și este semnată de 5 deputați din PD, PSRM, PLDM, PL și neafiliatul Igor Vremea.

Totodată și durata campaniei electorale a fost racordată la normele prezente pentru cele Parlamentare și Locale - de la 90 de zile la 60 de zile.

Totuși nu este precizat numărul minim de semnături care trebuie strâns din fiecare unitate teritorial administrativă.

Totodată în lege este introdusă și noțiunea de grup de inițiativă care este înregistrat de CEC pentru colectarea semnăturilor pentru un candidat sau pentru inițierea unui referendum. Acestea ar urma să aibă un număr de membri între 25 și 100 de persoane. Totodată membrii unui grup de inițiativă nu pot fi membri a altui grup de inițiativă pentru un candidat.

Sursa: agora.md