PROGNOZE SUMBRE PENTRU ECONOMIA TRANSNISTREANĂ

Anul 2015 urmează a fi mult mai dificil comparativ cu cel precedent pentru economia regiunii transnistrene, apreciază Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care anticipează o recesiune economică de 3-5 la sută.

„Factorii care au atenuat şocurile negative şi au permis menţinerea economiei transnistrene pe linia de plutire în 2014 urmează să se disipeze în 2015”, se arată în Revista Economică Regională: regiunea transnistreană, lansată astăzi de Expert-Grup. O serie de riscuri persistă. Astfel, „dificultăţile economice din Ucraina şi Federaţia Rusă, în paralel cu recuperarea lentă a economiei UE urmează să submineze cererea externă şi eforturile autorităţilor de a se reorienta de la piaţa occidentală la cea estică. Împreună cu deprecierea rublei ruseşti, aceasta urmează să afecteze şi bunăstarea familiilor migranţilor”.

Autorii publicaţii mai menţionează că politica bugetară mult mai austeră anticipată pentru anul 2015, în paralel cu posibilele majorări ale tarifelor la serviciile comunale şi reţineri salariale din sectorul bugetar urmează să influenţeze negativ şi cererea internă. Pe fondul reducerii anticipate a consumului şi exporturilor, nici investiţiile nu prezintă perspective favorabile.

Sondajele din regiune atestă creşterea nivelului de pesimism în rîndurile managerilor principalilor întreprinderi industriale, fapt cauzat de criza economică şi de securitate din Ucraina, precum şi de înrăutăţirea condiţiile economice interne. În plus, recesiunea anticipată în Federaţia Rusă pentru anul 2015 urmează să limiteze şi apetitul pentru investiţii din partea băncilor şi altor companii cu investiţii ruseşti din regiune. O constrîngere suplimentară ţine şi de probabilitatea înaltă a unor condiţii climaterice mai puţin favorabile comparativ cu anii 2013 şi 2014, cînd au fost înregistrate creşteri importante a producţiei agricole în regiune, concluzionează experţii.

Sursa: Moldpres