Primele contradictii intre ”ce vrea” Tokaev si ce vor rusii in Kazahstan

Forţele colective de menţinere a păcii din cadrul OTSC se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară, a declarat Marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.Astfel, „forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile pînă cînd situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan”, a subliniat generalul de Armată Serghei Şoigu, fără să avanseze vreun termen precis privind retragerea trupelor OTSC din această ţară. La ora actuală, potrivit lui, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social. El a amintit că, în conformitate cu decizia Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, aceste trupe şi-au finalizat desfăşurarea la 9 Ianuarie.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev,a anunţat Marţi că: „Principala misiune a forţelor de pacificare ale OTSC s-a încheiat cu succes. În două zile va începe retragerea graduală a unităţilor. Procesul nu va dura mai mult de 10 zile”, a transmis Tokaev Parlamentului kazah, prin videoconferinţă, din palatul prezidenţial Akorda.

Potrivit preşedintelui kazah, acest contingent unificat trimis în Kazahstan numără 2.030 de militari, însă unele media ruse au relatat, pe surse, că numărul soldaţilor desfăşuraţi ar fi mai mare.