Prim-ministrul Regatului Belgiei a condamnat protestele violente desfasurate la Bruxelles

Premierul belgian Alexander De Croo a denunţat Luni violenţele „complet inacceptabile”, la o zi după o manifestaţie la Bruxelles împotriva restricţiilor anti-COVID-19, care a degenerat în confruntări cu Poliţia, relatează France Presse.

Într-o declaraţie făcută după o întîlnire cu omologul său francez Jean Castex pe tema securităţii, De Croo şi-a exprimat sprijinul pentru poliţişti, trei dintre ei fiind răniţi, şi a făcut apel la o dezbatere despre pandemie şi vaccinare care să fie calmă şi care „să nu se bazeze pe dezinformare”.

Pe fondul unei noi înmulţiri a contaminărilor şi spitalizărilor, Belgia a fost nevoită, săptămîna trecută, să înăsprească restricţiile în vigoare pentru accesul la anumite evenimente şi locuri publice.

În vigoare de circa o lună, permisul sanitar este completat acum cu obligativitatea de a purta mască pentru a asista la un spectacol.

De asemenea, telemunca a devenit obligatorie patru zile pe săptămînă pentru cel puţin trei săptămîni, iar Parlamentul urmează să dezbată în curînd obligativitatea vaccinării pentru personalul medical de la 1 Ianuarie.

Duminică, la Bruxelles, zeci de mii de persoane au defilat pentru a protesta împotriva acestor noi măsuri, sloganul fiind ”Împreună pentru libertate”. Conform Poliţiei, la manifestaţie au fost prezenţi 35.000 de protestatari.

Manifestaţia a început paşnic, dar Poliţia a fost nevoită apoi să folosească tunuri de apă şi gaze lacrimogene în faţa unui grup de persoane care aruncau cu diverse obiecte.

Trei poliţişti au fost răniţi, iar circa 40 de protestatari au fost arestaţi.

„Poliţia acţionează pentru a ne garanta securitatea, într-o perioadă foarte grea. Este inacceptabilă această violenţă împotriva Poliţiei”, a afirmat Luni Alexander De Croo.

„Evident că trebuie să existe o dezbatere. Înţeleg că unii oameni au îndoieli, dar este nevoie ca această dezbatere să se bazeze pe o informare corectă, şi nu pe dezinformare, şi să fie făcută cu calm”, a adăugat liderul liberal flamand.

Modul în care unii manifestanţi s-au compromis Duminică, unii purtînd cagule şi afişînd steaguri naţionaliste flamande, „nu are nimic de-a face cu libertatea”, fiind vorba de „comportamente criminale”, a spus De Croo.