”PĂRERIȘTII” DESPRE PREMIUL ROMÂNESC PENTRU MAIA SANDU

Criticii moldoveni sunt pe același palier cu cei ai Kremlinului

Autor: Mihai CONȚIU

Cititorii mei știu că nu sunt un avocat publicistic al președintei Maia Sandu, că am susținut-o cînd era ministra Educației, dar și că am criticat-o masiv în contextul colaborărilor politice cu Platforma DA și după ce a devenit șefa Statului. Fac aceste precizări pentru a nu-mi fi răstălmăcite de-a-ndoaselea rîndurile ce urmează.

În ziua de 13 Ianuarie 2024, Maia Sandu a primit Premiul Timişoara pentru Valori Europene, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro, bani care încă nu au fost virați. La scurt timp, la Chișinău, a apărut o controversă, Maia Sandu fiind acuzată de luare de mită. Deputata PAS Olesea Stamate, preşedintă (deja fostă, dar se pare că nu din această pricină) a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, a declarat, la o emisiune de televiziune, că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu. În consecință, Administraţia Prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie, cerînd clarificări cu privire la premiul de 30.000 euro din partea municipiului Timişoara.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a declarat, într-o postare pe Facebook, că Timișoara a intrat în vizorul Ministerului de Externe al Rusiei, iar atacurile împotriva acestui premiu nu sunt întîmplătoare, ci vin după discursul pe care Maia Sandu l-a ținut la Timișoara.

“Timișoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei și vreau să vă povestesc cum s-a întîmplat asta și de ce e important pentru noi. (…) Maia Sandu a venit la Timișoara unde a ținut un speach care a fost foarte critic la adresa Rusiei. A spus foarte clar că este o amenințare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut rușii în Republica Moldova și, cumva, cu acest premiu am vrut să subliniem că timișorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova. Imediat au sărit rușii în sus (…), pentru că premiul este dotat cu 30.000 de euro, cum sunt de altfel foarte multe premii de acest gen, de anvergură. Sunt dotate cu sume de bani tocmai să arate mai mult decît o diplomă, cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”, a precizat Dominic Fritz.

La rîndu-i, Kremlinul a reacționat extrem de dur, prin Maria Zaharova, purtătoare de cuvînt a MAE rus, care, printre multe-multe altele, a declarat:

”Am fost atenţi la ceremonia în cadrul căreia preşedinta Maia Sandu a fost distinsă cu Premiul Timişoara pentru Valori Europene în România. În discursul său, nu a făcut abstracţie de tradiţionalele acuzaţii nefondate aduse Rusiei privind încercările de destabilizare a situaţiei politice interne, subminarea democraţiei, războiul hibrid şi dezinformarea. Ea a declarat că extinderea spre Est a Uniunii Europene a reprezentat o restaurare a Justiţiei istorice, după ce popoarele din Europa de Est au fost condamnate la o existenţă de opresiune şi privaţiuni în 1945. (…) Dacă ne amintim că Sandu este cetăţean român, este clar de ce urăşte atît de mult Uniunea Sovietică și victoria asupra nazismului și a fascismului (Sic!). (…)

Autorităţile moldovene (…) îşi şantajează în mod deschis propriul popor. Se urmăreşte o linie consecventă de respingere a identităţii naţionale, a limbii moldoveneşti materne, iar rescrierea istoriei a devenit „trendul” Maiei Sandu. (…)

Ce fel de democraţie este aceasta, care le ia oamenilor limba proprie şi numeşte străzile centrale cu numele reprezentanţilor caselor monarhice din alte ţări? Aceasta nu este democraţie, ci colonialism”, a spus Zaharova. Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor valori europene, Maia Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30 de mii de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „colonizare hibridă” sub masca integrării europene” (Ma-măăă, a auzit cineva pe altcineva din Moldova exprimîndu-se astfel?; n. aut.). (…) Locuitorii ţării protestează din ce în ce mai mult împotriva cursului antipopular şi antirusesc al conducerii. Moldovenii îşi amintesc istoria şi cultura lor. Oamenii apreciază legăturile cu Rusia prietenoasă. Noi împărtăşim pe deplin această atitudine şi suntem gata să dezvoltăm cooperarea cu prietenii noştri moldoveni”, a concluzionat Zaharova.

Fără cuvinte!

De ca și cum ar fi fost impulsionați de Kremlin (dar dacă chiar au fost?), o sumedenie de ”păreriști”, din spatele ecranelor de televiziune, unii titrați destul de sonor, au calificat acest premiu și bănesc drept ”mită”. M-a pufnit rîsul: ”mită” românească la vedere de 30.000 de euro pentru ce? Ca să afirmi așa ceva, trebuie să trăiești, probabil, pe Lună ori sub poalele Kremlinului.

Din cîte am înțeles, legislația moldovenească interzice unui șef de Stat să primească un premiu recompensat și bănește din partea altui Stat. Dar dacă ar primi Premiul Nobel pentru Pace, să zicem, care-i recompensat cu aproape un milion de dolari, legislația o obligă să-l refuze? Fostul cancelar german Willy Brandt era în funcție cînd a primit Premiul Nobel pentru Pace, la fel ca mulți alți foști demnitari străini, care nu au refuzat ”mita” Nobel, dar nici altele de însemnătate cu mult mai mică, fără nici un recurs la legislațiile din Țările lor.

În acest caz, constatăm că avem de-a face ori cu o obtuzitate absolută, în plan intern, ori cu o aliniere necondiționată cu Kremlinul agresiv, antiromânesc și, mai ales, antioccidental.

P.S. Sunt și jurnaliști români, unii chiar reputați, care au denunțat acest Premiu primit de către Maia Sandu, tot în tonalitățile Kremlinului, dar nu e de mirare pentru că sunt cunoscuți pentru pro-rusismul lor, unul dintre ei fiind Ion Cristoiu, vechi colaborator al securității ceaușiste pro-moscovite, sub pseudonimul Coroiu. 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40