PREMIERUL A PREZENTAT DEPUTATILOR INFORMATII REFERITOARE LA ACTIUNILE INTREPRINSE IN CONTEXTUL SITUATIEI DE PE PIATA FINANCIAR-BANCARA

Prim-ministrul Chiril Gaburici a prezentat pe 7 mai deputaților informații privind acțiunile întreprinse de Guvern în contextul situației de pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.

”Din trei bănci din R. Moldova - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost sustrași toți banii. La fiecare două săptămîni am convocat Comitetul național de stabilitate financiară. Am acordat garanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru a putea fi acoperite toate depozitele populației. Am ajuns la o singură soluție: să facem tot ce se poate pentru a-i găsi pe cei vinovați. Trebuie să aducem banii acasă”, a afirmat Gaburici.

Premierul a enunțat și acțiunile întreprinse de Executiv în vederea implementării prevederilor hotărîrii Parlamentului adoptată în urma audierii raportului comisiei parlamentare de anchetă privind situația pe piața financiar-bancară. În acest sens, Gaburici a spus că a fost desecretizată hotărîrea de Guvern vizată în hotărîrea Legislativului, iar ”Ministerul Finanțelor a desecretizat garanția de stat pentru creditele de urgență acordate de BNM”.

Premierul a adăugat că în Parlament se află un proiect de lege care prevede instituirea Consiliului de supraveghere al BNM. ”Vom prezenta în curînd în Parlament un proiect de lege care va prevedea preluarea de către buget a plăților aferente depozitelor deținute de cetățeni în aceste bănci”, a specificat Gaburici. Totodată, șeful Executivului a precizat că de la 1 ianuarie 2016, nivelul de garantare a depozitelor va crește pînă la 30 de mii de lei, față de șapte mii cît este în prezent.

În ceea ce privește sancționarea persoanelor responsabile de situația creată pe piața financiar-bancară, Gaburici a comunicat că a fost inițiată o anchetă internă și în prezent sînt colectate informațiile în acest sens.

În ședința de pe 7 mai a Parlamentului urmează a fi audiați mai mulți demnitari de rang înalt privind executarea hotărîrii adoptate de deputați în luna martie curent în urma prezentării raportului comisiei de anchetă privind situația pe piața financiar-bancară.