PREŞEDINTELE UCRAINEI: SÎNTEM PREGĂTIŢI PENTRU O ÎNCETARE A FOCULUI BILATERALĂ ÎN ESTUL ŢĂRII

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat pregătit pentru o "încetare a focului bilaterală" în estul separatist al ţării, dacă se va asigura controlul la frontiera cu Rusia, într-o convorbire prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel.

"Preşedintele a asigurat că este dispus la o încetare a focului bilaterală. El a subliniat în acelaşi timp că este necesar să se asigure controlul la frontieră pentru oprirea transferului de arme şi combatanţi din Rusia, precum şi eliberarea tuturor ostaticilor şi lansarea negocierilor necondiţionate", potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene publicat la încheierea acestei convorbiri telefonice, care a avut loc joi seara.

Potrivit Kievului, Merkel a subliniat că reprezentanţii unei unei misiuni OSCE prezente în estul Ucrainei "nu au acces la posturile de frontieră din cauza acţiunilor combatanţilor".

Poroşenko a discutat la telefon, joi seara, şi cu vicepreşedintele american Joe Biden, despre reabilitarea infrastructurilor în localităţile eliberate de separatişti în estul ţării, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Biden a promis asistenţă americană în astfel de proiecte, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedinţia ucraineană a afirmat că a preluat controlul Siversk, un oraş cu 12.000 de locuitori situat la 100 de kilometri nord de Doneţk, unde un drapel ucrainean flutură de acum pe clădirea primăriei, precum şi a postului de frontieră Cervonopartisansk din regiunea Luganks.

Trupele ucrainene, care au preluat controlul mai multor localităţi în ultima săptămînă, între care şi Slaviansk, avansează spre Doneţk şi Lugansk, două capitale regionale care se pregătesc să reziste. (Mediafax)