Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei a fost prins în flagrant primind o mită de 3 milioane de dolari

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a anunţat, Luni seara, că investighează acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme a ţării şi a distribuit o fotografie cu teancuri de dolari aliniate pe o canapea, relatează Reuters, DPA, Ukrainska Pravda şi Zerkalo nedeli.

NABU nu a nominalizat vreo persoană acuzată de corupţie, dar două instituţii media locale au dezvăluit că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Vsevolod Kniaziev, a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită în valoare de 3 milioane de dolari.

Preşedintele Curţii Supreme, Vsevolod Kniazev, a fost prins în flagrant cînd primea o mită de aproximativ 3 milioane de dolari, a transmis, tîrziu, Luni seara, publicaţia electronică locală Ukrainska Pravda.

Reuters nu a putut verifica aceste informaţii în mod independent.

Autorităţile anticorupţie de la Kiev au postat fotografia cu teancurile de dolari pe pagina lor de Facebook, precizînd că descoperirea a fost făcută în urma investigaţiilor efectuate de NABU şi de Procuratura Specială Anticorupţie (SAP).

"NABU şi SAP au descoperit acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, în special o schemă care permite obţinerea de avantaje necuvenite de către conducerea şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie", se arată în comunicatul celor două agenţii. "Acţiuni urgente de investigaţie sunt în curs de desfăşurare", se mai spun în text, din care nu rezultă clar cine se presupune că ar fi dat mită, cui şi de ce.

Kniazev a fost instalat în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme în Octombrie 2021. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis, în mod repetat, o luptă mai hotărîtă împotriva mitei, un flagel pe larg răspîndit în ţara sa.

Scopul principal al lui Zelenski este să arate că Ucraina este pregătită să negocieze pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De altfel, Bruxellesul a făcut din lupta împotriva corupţiei o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În pofida progreselor realizate în ultimii ani, Ucraina se clasează pe locul 116 din 180 de ţări într-un clasament al Indicelui de percepţie a corupţiei realizat de Transparency International.

Media locale Zerkalo nedeli şi Ukrainska Pravda au transmis, citînd ambele responsabili ucraineni sub rezerva anonimatului, că Vsevolod Kniazev a fost arestat, fără a oferi alte detalii.

Reuters nu a reuşit să îl contacteze imediat pe Kniaziev pentru comentarii după orele obişnuite de program.

Zerkalo nedeli îşi citează sursa afirmînd că banii proveneau de la susţinătorii unei hotărîri judecătoreşti în favoarea miliardarului ucrainean Konstantin Jevago, patronul uzinei din domeniul mineritului Ferrexpo, care a fost arestat în Franţa, în Decembrie, la cererea Kievului, sub acuzaţia de deturnare de fonduri.

Omul de afaceri a spus instanţei că nu a făcut nimic rău şi că nu ar trebui extrădat.
Sursa Zerkalo nedeli a indicat, de asemenea, că percheziţii erau în curs de desfăşurare la domiciliile altor 18 judecători ai Curţii Supreme, implicaţi în dosarul legat de firma lui Jevago Ferrexpo.

Dosarul vizează răscumpărarea a aproximativ 40,2% din acţiunile filialei din Ucraina a companiei Ferrexpo Poltava Mining, care a fost vîndută lui Jevago şi altor părţi. (AGERPRES)