PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: MOLDOVA VA PRIMI UN NOU PACHET DE AJUTOR DIN PARTEA UE

Moldova va primi un nou pachet de ajutor din partea UE. Pachetul include un sprijin de circa 1,6 miliarde de euro și va fi axat pe cinci inițiative. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE).

Potrivit sursei citate, prima inițiativă vizează reducerea de la începutul anului viitor a tarifelor de roaming între R. Moldova și statele UE. Cea de-a doua inițiativă vizează sectorul energetic, pentru care va fi oferit un suport de peste 100 milioane de euro. Banii vor ajuta la eficientizarea clădirilor și finanțarea proiectelor de energie. Se vor face investiții și pentru interconectarea rețelelor de tensiune între R. Moldova și România.

Cea de-a treia inițiativă vizează modernizarea și reabilitarea căilor ferate. În acest scop, vor fi puse la dispoziție 50 milioane de euro. Cea de-a patra inițiativă vizează sectorul de securitate și reziliență. „UE a convenit anterior pentru un suport de 40 milioane de euro pentru domeniul militar. Acum noi vrem să sporim sprijinul pentru Moldova, mai ales că vedem clar cum Rusia încearcă să destabilizeze situația prin acțiuni hibride”, a spus oficialul european.

Cea de-a cincea inițiativă presupune majorarea numărului membrilor delegațiilor UE la Chișinău, pentru facilitarea procesului de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană.

Sursa: Moldpres