PORTUGALIA CU CRISTIANO RONALDO PRACTIC ELIMINATĂ!

Echipele Statelor Unite şi Portugaliei au terminat la egalitate, 2-2 (0-1), duminică, pe "Arena Amazonia" din Manaus, în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie). Portugalia a deschis scorul prin Nani (5), dar americanii au întors scorul după golurile marcate de Jermaine Jones (64) şi Clint Dempsey (81), iar lusitanii s-au salvat de la eliminare la ultima fază de joc, prin Silvestre Varela (90+5). Portugalia mai păstrează şanse mici de calificare, după acest meci spectaculos, dar americanii sînt foarte aproape de optimile de finală, de care i-au despărţit doar cîteva secunde.

Ghinioanele portughezilor la CM 2014 au continuat şi în acest meci, pierzîndu-l pe atacantul Helder Postiga, ieşit accidentat după doar un sfert de oră. În meciul de debut, cu Germania, lusitanii îi pierduseră din cauza accidentărilor pe Fabio Coentrao şi pe Hugo Almeida.

Ultimele meciuri din grupă vor avea loc pe 26 iunie, SUA - Germania, la Recife, şi Portugalia - Ghana, la Brasilia (ambele de la ora 19:00).

Belgia a învins Rusia cu scorul de 1-0 (0-0), duminică, pe arena Maracana din Rio de Janeiro, în Grupa H. Unicul gol al unui meci dezamăgitor a fost reuşit de Divock Origi în minutul 88. Selecţionerul Belgiei, Marc Wilmots, a trimis trei jucători noi în primul 11 faţă de victoria cu Algeria (2-1): Vermaelen, Fellaini şi Mertens. Ca şi în faţa Algeriei, schimbările făcute în repriza secundă au fost decisive. După acest rezultat, Belgia a acumulat 6 puncte, fiind calificată în optimi de finală, iar Rusia are un singur punct în clasamentul grupei.

În aceeaşi grupă echipa Algeriei a învins formaţia Coreei de Sud cu scorul de 4-2 (3-0), duminică, pe stadionul "Beira Rio" din Porto Alegre. Algeria a făcut o primă repriză de excepţie şi s-a impus prin golurile marcate de Islam Slimani (26), Rafik Halliche (28), Abdelmoumene Djabou (38) şi Yacine Brahimi (62). Coreea de Sud a revenit după pauză, dar a înscris de doar două ori, prin Son Heung-min (50) şi Koo Ja-cheol (72).

Algeria a obţinut o victorie meritată şi va juca împotriva Rusiei pentru calificarea în optimile de finală ale competiţiei. Coreea de Sud are şanse mici de a merge mai departe, fiind obligată să învingă Belgia la mai multe goluri şi să fie ajutată cu un rezultat favorabil în celălalt meci.

Ultimele meciuri din Grupa H vor avea loc 26 iunie: Coreea de Sud - Belgia, la Sao Paulo, şi Algeria - Rusia, la Curitiba, ambele de la ora 23:00, ora Moldovei.

Klose a egalat recordul de goluri la CM

Miroslav Klose l-a egalat pe brazilianul Ronaldo şi sînt împreună golgheterii all-time ai Cupei Mondiale de fotbal, cu 15 goluri, după ce atacantul german a marcat un gol în remiza obţinută de Germania în faţa Ghanei, 2-2, sîmbătă, la Fortaleza, în Grupa G a turneului final din Brazilia. Klose se află a patra Cupă Mondială, în timp ce Ronaldo a reuşite cele 15 goluri în doar trei ediţii ale competiţiei (1998, 2002, 2006), iar în 1994 a fost în locul Selecao, dar fără a juca vreun minut. Ambii jucători au marcat golul cu numărul 15 împotriva Ghanei, la turneul găzduit de ţara rivalului: Ronaldo în 2006, la ediţia din Germania, iar Klose la Fortaleza, în patria lui Ronaldo. Atacantul de 36 de ani al lui Lazio, care a devenit şi cel mai vîrstnic marcator din istoria Cupei Mondiale, intrase în joc de doar două minute cînd a marcat golul de 2-2, în minutul 71 al partidei cu Ghana, în urma unui corner. Klose a înscris cinci goluri, toate cu capul, la CM 2002, din Coreea de Sud şi Japonia, unde Germania a pierdut finala în faţa Braziliei, în 2006 a fost golgheterul turneului din Germania, cu 5 goluri, Nationalmannschaft terminînd pe locul trei, pentru ca în 2010, în Africa de Sud, a mai adăugat patru goluri şi l-a egalat pe compatriotul său Gerd Muller, cu 14 reuşite, Germania încheind din nou pe ultima treaptă a podiumului. Klose şi Ronaldo îi devansează în ierarhia all-time pe Gerd Mueller (14 goluri), pe francezul Just Fontaine (13 goluri, toate la CM 1958) şi pe brazilianul Pele (12 goluri). Miro Klose este şi golgheterul all-time al naţionalei germane, cu 70 de goluri în 133 de jocuri.

Van Gaal critică FIFA şi arbitrajul de la CM

Selecţionerul olandez Louis van Gaal a criticat FIFA şi arbitrajul de la Cupa Mondială, apreciind că cele două lovituri de la 11 metri dictate împotriva echipei sale au fost nejustificate şi sperînd că arbitrul gambian de la meciul cu naţionala statului Chile va face treabă mai bună. Meciul Olanda-Chile, între două echipe deja calificate în optimi, are ca miză primul loc în grupă, care va permite evitarea Braziliei în turul următor. Arbitru va fi Bakary Gassama, 35 de ani, care debutează la Cupa Mondială. El a mai condus meciuri la JO-2012 şi la Cupa Mondială under-20. "Nu pot spune nimic despre acest arbitru, nu l-am văzut niciodată. Bănuiesc că FIFA selecţionează numai arbitri buni. Dar am văzut că au fost acordate două penaltiuri împotriva noastră, nejustificate, cu Spania şi Australia. De două ori s-a dat penalti şi de două ori echipa mea a reuşit să revină, nicio altă ţară nu a reuşit asta", a declarat selecţionerul olandez, apreciind că şi cartonaşul galben primit de Robin van Persie în meciul cu Australia, care îl privează de partida cu Chile, nu a fost justificat. Louis van Gaal a deplîns şi faptul că Brazilia joacă al treilea meci din grupă, cu naţionala Camerunului, două ore mai tîrziu ca olandezii şi va afla deja rezultatul la partida Olanda-Chile. "Este ridicol. FIFA la fiecare meci face publicitate la fair-play, dar aici nu se pune. Ne vom concentra pe victoria cu Chile şi sper că Brazilia va acţiona în mod sportiv", a apreciat Van Gaal.

Clasamentul golgheterilor

Clasamentul golgheterilor după meciurile desfăşurate duminică: 3 goluri: Thomas Müller (Germania), Robin van Persie (Olanda), Arjen Robben (Olanda), Karim Bezema (Franţa), Enner Valencia (Ecuador); 2 goluri: Neymar (Brazilia), Tim Cahill (Australia), Mario Mandzukic (Croaţia), James Rodríguez (Columbia), Luis Suarez (Uruguay), Lionel Messi (Argentina), Andre Ayew (Ghana), Clint Dempsey (SUA); autogoluri: Marcelo (Brazilia), pentru Croaţia; Noel Valladares (Honduras), pentru Franţa; Sead Kolasinac (Bosnia), pentru Argentina

TABLOUL CM

Grupa C: Columbia - Coasta de Fildeş 2-1. Au marcat: James Rodriguez (64), Juan Quintero (70), respectiv Gervinho (73). Japonia - Grecia 0-0.

Grupa D: Uruguay - Anglia 2-1. Au marcat: Luis Suárez (39, 85), respectiv Wayne Rooney (75). Italia - Costa Rica 0-1. A marcat: Bryan Ruiz (44).

Grupa E: Elveţia - Franţa 2-5. Au marcat: Olivier Giroud (17), Blaise Matuidi (18), Mathieu Valbuena (40), Karim Benzema (67), Moussa Sissoko (73), respectiv Blerim Dzemaili (81), Granit Xhaka (87). Honduras - Ecuador 1-2. Au marcat: Carlo Costly (31), respectiv Enner Valencia (34, 65).

Grupa F: Argentina - Iran 1-0. Au marcat: Lionel Messi (90+1). Nigeria - Bosnia-Herţegovina 1-0. A marcat: Peter Odemwingie (29).

Grupa G: Germania - Ghana 2-2. Au marcat: Mario Goetze (51), Miroslav Klose (71), respectiv Andre Ayew (54), Asamoah Gyan (63). SUA - Portugalia 2-2. Au marcat: Jermaine Jones (64), Clint Dempsey (81), respectiv Nani (5), Silvestre Varela (90+5)

Grupa H: Belgia - Rusia 1-0. Au marcat: Divock Origi (88). Coreea de Sud - Algeria 2-4. Au marcat: Son Heung-min (50), Koo Ja-cheol (72), respectiv Islam Slimani (26), Rafik Halliche (28), Abdelmoumene Djabou (38), Yacine Brahimi (62).