POP ROCK INTERNAȚIONAL: SPICE GIRLS

La mijlocul anilor '90, cînd industria muzicală era invadată de trupe de băieți ca 'N Sync și Backstreet Boys, doi manageri inspirați au hotărît să înființeze o formație de fete.

În 1994, managerii Bob Herbert și fiul său, Chris, le-au cooptat în trupa Spice Girls pe Geri Halliwell, Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton și Melanie Chisholm. Cele cinci fete au format una dintre cele mai cunoscute trupe britanice feminine.

Spice Girls a atras atenția producătorului Simon Fuller. Cu ajutorul acestuia, pînă la sfîrșitul Verii, fetele au semnat un contract, peste Ocean, cu Virgin Records. Din acest moment pînă în Vara anului 1996, formația a compus și a înregistrat piese pentru albumul lor de debut.

La 8 Iulie 1996, Spice Girls a lansat primul single, intitulat ''Wannabe'', în Regatul Unit. Videoclipul acestuia, regizat de Johan Camitz și filmat în Aprilie, la St. Pancras Chambers din Londra, a fost difuzat masiv de canalele TV de muzică. În Iulie 1996, fetele au acordat primul interviu din cariera lor, publicației de profil ''Music Week''. Interviul a avut loc la sediul Virgin Records din Londra. În articol, Paul Gorman a scris: ''Tocmai cînd băieții credeau că dominau muzica pop, o formație numai de fete a apărut cu destul curaj să concureze cu aceștia''.

Piesa a intrat în topul britanic pe locul 3, iar în a doua săptămînă s-a clasat pe primul loc și a stat pe această poziție timp de șapte săptămîni. Piesa s-a dovedit a fi un hit mondial clasîndu-se pe prima poziție în 31 de țări. ''Wannabe'' nu numai că a devenit cel mai bine vîndut single de debut al tuturor timpurilor al unei formații de fete, dar a fost de asemenea un bun ajutor în prezentarea fetelor pe piața muzicală din Statele Unite, debutînd pe locul 11. La acea vreme, acesta fusese cel mai mare debut al unui artist britanic în Statele Unite, doborînd recordul deținut de Beatles cu piesa ''I Want to Hold Your Hand''. Single-ul ''Wannabe'' a ajuns pe locul 1, patru săptămîni mai tîrziu, în Billboard Hot 100.

În Noiembrie 1996, Spice Girls au lansat primul lor album intitulat ''Spice'' în Europa. Succesul albumului a fost neașteptat de mare, iar interesul pentru formație fiind comparat cu cel pentru trupa Beatles.

Grupul s-a încadrat în genul pop-dance, cu influențe din muzica Madonnei și cu accente de rock alternativ feminin. Deviza Spice Girls era "Good times all the time".