POLITICI PENTRU DIASPORĂ ÎN 2023

Încurajarea transferului de cunoștințe din diasporă acasă, stimularea revenirii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare și facilitarea reintegrării lor sînt prioritățile Biroului Relații cu Diaspora (BRD) pentru anul 2023, incluse în Planul de acțiuni al Guvernului.

În anul curent, va demara un program guvernamental de stagii pentru studenții și absolvenții instituțiilor universitare de peste hotare în ministere și instituțiile subordonate acestora. De asemenea, se propune crearea unui consiliu Guvern-Diaspora pe lîngă Executiv, la fel pe lîngă ministere și alte autorități publice centrale, formate sectorial din specialiști înalt calificați, a anunțat șefa BRD, Nadejda Zubco, în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului, eveniment ce a avut loc vineri, 20 ianuarie. Un astfel de exemplu este transpus în practică, în prezent, de Ministerul Educației și Cercetării, care a selectat un grup de lucru dintre persoanele din diasporă, disponibile să ofere expertiză și experiență, iar acest consiliu s-a reunit de cîteva ori anul trecut.

„Există interes din partea Ministerului Sănătății și al Centrului Național al Cinematografiei de a replica această experiență, iar obiectivul Biroului Relații cu Diaspora pentru anul curent este de a valorifica cunoștințele cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Ei pot să ofere suport în procesul de elaborare a programelor și politicilor publice la nivel sectorial”, a menționat Nadejda Zubco.

Alte priorități ale Biroului Relații cu Diaspora sînt: continuarea programului de granturi Diaspora Engagement Hub, inclusiv a inițiativei de a finanța evenimente și activități culturale peste hotare, precum și actualizarea Strategiei Naționale „Diaspora-2025”, document de politici publice care a fost elaborat în 2016 și nu mai corespunde realităților de astăzi.

Reprezentanții diasporei, care au participat la dezbatere, au apreciat activitățile propuse în Planul de acțiuni al Guvernului și au venit cu sugestii de completare a acestuia. În mod special, s-a făcut referire la necesitatea instruirilor pentru diasporă, inclusiv pentru scrierea și administrarea proiectelor, dar și accesarea fondurilor disponibile.

Sursa: gov.md