PLANUL DE PACE AL LUI TRUMP AR PROPUNE CA UCRAINA SĂ RENUNȚE LA TERITORIILE DEJA OCUPATE DE RUSIA

Planul de pace al lui Donald Trump ar propune ca Ucraina să renunțe la teritoriile ocupate deja de Rusia, scrie Reuters, care analizează propunerile avansate de consilierii președintelui ales al SUA, cu privire la planul de pace pentru Ucraina. Aceștia sugerează acordarea Rusiei a unei părți semnificative din teritoriul ucrainean capturat ca urmare a agresiunii militare.

„Consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina care ar ceda Rusiei părți importante din țară pentru viitorul previzibil, potrivit unei analize Reuters a declarațiilor lor și a interviurilor cu mai multe persoane apropiate de președintele ales al SUA.

Consilierii lui Trump ar încerca să forțeze Moscova și Kievul să negocieze folosind fie promisiuni, fie amenințări, inclusiv oprirea ajutorului militar pentru Kiev dacă nu acceptă să discute, dar, pe de altă parte, și creșterea asistenței dacă... Vladimir Putin refuză.”

 

Aderarea la NATO este exclusă

Propunerile înaintate de trei consilieri de rang înalt - inclusiv Keith Kellogg, reprezentantul special al lui Trump pentru războiul ruso-ucrainean - au componente comune, și anume scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO.

Propunerile consilierilor lui Trump oferă o perspectivă asupra parametrilor probabili ai planului său de pace, susține Reuters.

Confruntat cu un deficit de personal și cu pierderi tot mai mari de teritorii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că ar putea fi dispus să negocieze.

Deși încă speră să adere la NATO, Zelenski a declarat săptămîna aceasta că Ucraina trebuie să caute căi diplomatice pentru a recîștiga teritoriul ocupat.

Potrivit Reuters, Putin a fost dispus să pună capăt războiului în mai prin negocierea unei încetări a focului pe linia de contact, dar a mai spus că va continua lupta dacă Kievul și Occidentul nu vor răspunde.

Pînă săptămîna trecută, Trump nu formase încă un grup de lucru central pentru a elabora planul de pace, potrivit a patru consilieri care au solicitat anonimatul pentru a putea vorbi despre conversații confidențiale. Aceștia spun că mai mulți consilieri au împărtășit idei în forumuri publice, inclusiv cu Trump.

În cele din urmă, acordul de pace va fi cel mai probabil condiționat de o întîlnire personală directă între Trump, Putin și Zelenski, au declarat consilierii pentru Reuters.

 

Trei propuneri

Un fost oficial al securității naționale al lui Trump care participă la tranziție a declarat că există trei propuneri principale: planul Kellogg; un plan propus de vicepreședintele ales J.D. Vance; și un plan al lui Richard Grenell, fostul șef interimar al serviciilor de informații al lui Trump.

Planul lui Kellogg, pe care l-a scris împreună cu fostul membru al Consiliului Național de Securitate Fred Fleitz și pe care i l-a prezentat lui Trump la începutul acestui an, prevede înghețarea actualelor linii de front.

Se crede că Trump va furniza Ucrainei mai multe arme americane numai dacă Kievul va fi de acord cu negocierile de pace. În același timp, el va avertiza Moscova că SUA își vor spori asistența pentru Ucraina dacă Rusia refuză să negocieze. Aderarea Ucrainei la NATO va fi amînată.

În conformitate cu propunerea, Ucrainei i se vor oferi, de asemenea, garanții de securitate din partea SUA, care ar putea include o creștere a livrărilor de arme în urma acordului.

Vance, care în calitate de senator american s-a opus ajutorului pentru Ucraina, a propus o idee diferită în septembrie.

El i-a spus podcasterului american Shawn Ryan că acordul ar include, cel mai probabil, o zonă demilitarizată de-a lungul liniei actuale a frontului, care ar fi „puternic fortificată” pentru a descuraja noi incursiuni rusești. Propunerea sa ar priva Ucraina de statutul de membru NATO.

Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, a susținut, în iulie, în timpul unei mese rotunde Bloomberg, crearea unor „zone autonome” în estul Ucrainei, dar nu a detaliat poziția sa. De asemenea, el a susținut că interesele Americii nu sînt servite de aderarea Ucrainei la NATO.

 

Ajutor pentru Ucraina. Sau nu

Analiști și foști oficiali din domeniul securității naționale spun că unele dintre aceste sugestii s-ar confrunta, fără îndoială, cu reacții negative din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a inclus o invitație la NATO în planul său de victorie, precum și din partea aliaților europeni și a unor politicieni americani.

Săptămîna trecută, ministrul ucrainean de externe a trimis o scrisoare omologilor săi din NATO, solicitînd ca o invitație de aderare să fie lansată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe care va avea loc marți.

Unii parteneri europeni au semnalat disponibilitatea de a spori ajutorul pentru Ucraina, iar președintele american Joe Biden continuă să furnizeze arme. „Acest lucru l-ar putea costa pe Trump o anumită pîrghie pentru a împinge Kievul la masă”, spune Reuters.

Propunerea lui Kellogg, care ar crește ajutorul pentru Ucraina dacă Putin nu se așează la masa negocierilor, s-ar putea confrunta cu opoziție în Congres, unde unii dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump se opun creșterii ajutorului militar pentru țară.

„Nu cred că cineva are un plan realist pentru a pune capăt acestei situații”, a declarat fostul oficial al serviciilor secrete americane Eugene Rumer.

Sursa: digi24.ro

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
02.12.24 - 14:59
01.12.24 - 15:08
06.12.24 - 16:26
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
06.12.24 - 16:24
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
08.12.24 - 17:35
04.12.24 - 00:32