PETRO POROSENKO: AM JURAT CA RESPONSABILII DE TRAGEDIA ZBORULUI MH17 VOR FI PEDEPSITI

Persoanele responsabile de tragedia zborului MH17, care a avut loc acum un an în estul Ucrainei, vor fi pedepsite, a asigurat vineri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un mesaj video în limba engleză postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, cu ocazia comemorării unui an de la catastrofă, relatează Unian.

«Cu un an în urmă am făcut un jurămînt că cei responsabili pentru tragedie vor fi pedepsiţi. Acestea nu sînt vorbe goale. Ucigaşii trebuie să ştie că pedeapsa este inevitabilă», a spus Poroşenko.

O aeronavă Boeing 777 a Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, a fost doborîtă la 17 iulie 2014 cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, în zona controlată de rebelii proruşi, potrivit proiectului unui raport al anchetatorilor olandezi care a ajuns săptămîna aceasta în presa internaţională.

Moscova, suspectată că a furnizat racheta rebelilor, a denunţat aceste scurgeri de informaţii înaintea publicării raportului, aşteptată în toamnă. Olanda este ţara care conduce ancheta în acest caz, avînd în vedere că 198 dintre victimele tragediei erau cetăţeni ai acestei ţări.

O înregistrare video inedită a fost dată publicităţii vineri de Daily Telegraph din Sydney în care apar rebeli, scotocind printre fragmente de avion fumegînde şi rămăşiţe umane imediat după catastrofă în ziua de 17 iulie 2014. Imaginile arată cum indivizi înarmaţi inspectează bagaje, lucruri aparţinînd victimelor, documente, lămurindu-se că este vorba de un avion civil. Înregistrarea montată şi dată publicităţii durează patru minute, iar cea originală are o durată de 17 minute. Se poate auzi cum unul dintre rebeli, pe care mass-media australiene l-au botezat «Comandantul», spune printre înjurături: «Drace, e totuşi civil».

Autorităţile australiene au declarat că vor verifica autenticitatea acestei înregistrări făcută în urmă cu an de rebeli, a spus ministrul australian de externe Julia Bishop. «Nu pot confirma autenticitatea acestei înregistrări, dar presupun că ar putea fi parte a anchetei comisiei de investigaţie din Olanda», a afirmat şefa diplomaţiei australiene, exprimîndu-şi «profunda îngrijorare» că înregistrarea a fost dată publicităţii la un an de la dezastru. Australia a pierdut în această tragedie 38 de cetăţeni, al căror nume a fost gravat pe un monument dezvelit vineri la Canberra în cadrul unei ceremonii comemorative.

La bordul avionului malaezian se aflau cetăţeni din Olanda, Australia, Malaezia, Marea Britanie, Belgia, Canada, Indonezia, Germania, Noua Zeelandă şi Filipine. Malaezia, Olanda şi alte ţări, printre care şi Ucraina, au cerut crearea unui tribunal internaţional sub egida ONU, dar această variantă a fost respinsă de Rusia, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate şi care dispune de drept de veto. Rusia a calificat propunerea drept «contraproductivă».

Sursa: Agerpres