PESTE 50.500 DE CLĂDIRI S-AU PRĂBUȘIT SAU AU FOST GRAV AVARIATE ÎN TURCIA
Autorităţile din Ankara au anunțat că un total de 50.576 de clădiri s-au prăbuşit sau sînt grav avariate în urma celor două seisme devastatoare produse săptămîna trecută. Zeci de mii de clădiri trebuie demolate, în special în provinciile Gaziantep, Hatay și Kahramanmaras, potrivit DPA.
Toate aceste clădiri periculoase trebuie să fie demolate urgent, a avertizat Ministerul Planificării Urbane într-un raport. Autorităţile au inspectat peste 387.000 de clădiri din cele 10 provincii afectate de cutremur în sud-estul ţării.
În oraşul Gaziantep, 12.000 de clădiri trebuie demolate de urgenţă, în Hatay, 10.911 imobile trebuie demolate după ce au devenit un pericol în urma celor două cutremure masive. 10.777 Și în Kahramanmaras vor fi demolate 10.777 de clădiri, se mai precizează în document.
Seismele au fost urmate de 3.858 de replici după data de 6 februarie, 38 dintre ele cu magnitudinea peste 5, a spus Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor (AFAD) într-un mesaj separat. Instituţia sfătuieşte localnicii să nu se apropie de clădirile avariate.
Turcia și Siria își numără încă morții. Un bilanț comun din cele două țări după cutremurele masive de 7,8 și 7,6 din data de 6 februarie, cu epicentrul în Turcia, indică peste 41.000 de morți, informează Reuters.
Multe orașe sînt devastate, unele complet distruse, lăsînd mulți supraviețuitori fără adăpost la temperaturi de iarnă aproape de îngheț.
Autoritățile ONU au spus că faza de salvare se apropie de sfîrșit, iar salvatorii se concentrează acum pe supraviețuitorii care îndură condiții vitrege în aceste momente.
"Oamenii suferă foarte mult. Am cerut să primim un cort, un ajutor sau ceva de genul acesta, dar pînă acum nu am primit nimic", a spus Hassan Saimoua, un refugiat care stă cu familia într-un loc de joacă din orașul Gaziantep, din sud-estul Turciei, scrie Reuters.
Saimoua și alți sirieni care și-au găsit refugiu în Gaziantep, au folosit folie de plastic, pături și carton pentru a ridica corturi improvizate.
„Nevoile sînt uriașe și cresc de la o oră la alta”, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. „Aproximativ 26 de milioane de oameni din ambele țări au nevoie de asistență umanitară”.
Aproape 9 milioane de oameni din Siria au fost afectați de cutremur, a declarat Națiunile Unite, în timp ce a lansat un apel de finanțare de 400 de milioane de dolari.
Sursa: digi24.ro