PESKOV: KREMLINUL NU A PRIMIT NICIO SOLICITARE DE PROTEJARE A SOCIETATII CIVILE DIN TRANSNISTRIA

Kremlinul nu a primit nicio solicitare de protejare a societăţii civile din Transnistria, a declarat marţi purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce 66 de ONG-uri transnistrene au decis să solicite protecţie din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin, relatează agenţia Tass.

"Eu, la rîndul meu, am citit această ştire astăzi (marţi) dimineaţă, dar, din păcate, nu sînt la curent cu vreo solicitare concretă", a declarat pentru presă purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

Reprezentanţii a 66 de organizaţii neguvernamentale din Transnistria s-au întrunit la Tiraspol unde au decis să solicite protecţie din partea lui Vladimir Putin în cazul unor ameninţări la adresa securităţii regiunii separatiste moldovene, informează site-ul gazeta.ru.

Apelul organizaţiilor transnistrene a intervenit în contextul în care oficiali de la Moscova şi Tiraspol au avertizat recent că există riscul reizbucnirii conflictului în estul Republicii Moldova, după ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staţionate în Transnistria.

Parlamentul ucrainean a aprobat, pe 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, unde dispune de o forţă de menţinere a păcii. Legile adoptate de Parlament urmează să fie promulgate de preşedintele Petro Poroşenko.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

Sursa: Mediafax