PENTRU NUMEROSI REFUGIATI, DRUMUL SPRE EUROPA INCEPE PE FACEBOOK

Persoanele care aspiră la statutul de refugiaţi fugind de războaiele din Orientul Mijlociu folosesc Facebook pentru a găsi traficanţii în care îşi spun speranţa că le vor duce spre o viaţă mai bună în Europa, comentează Reuters.

Facebook şi alte reţele de socializare care erau folosite odată pentru a ajuta la mobilizarea revoltelor din timpul 'Primăverii Arabe', oferă acum informaţii preţioase pentru cei care fug de războiul civil din Siria şi de alte conflicte din regiune.

Pe aceste reţele de socializare, şi în special pe Facebook, refugiaţii pot găsi cam tot ceea ce au nevoie să ştie, inclusiv preţurile, taxele şi mita pe care trebuie să le plătească într-o călătorie plină de pericole, cum ar fi riscul de a muri înecat în mare sau asfixiat într-un camion.

Mai mult, aplicaţii de mesagerie instant precum WhatsApp şi Viber îi ajută să contacteze deopotrivă traficanţi, prieteni şi rude, în timp ce hărţile online le garantează că nu se rătăcesc.

Pe grupuri de Facebook create în arabă, utilizatorii postează numere de telefon ale unor contacte despre care spun că pot duce refugiaţi de pe coasta Turciei în insulele greceşti sau chiar şi mai departe în Europa, un continent ce încearcă să facă faţă crizei imigranţilor.

Pentru cei care caută o călătorie cu barca spre Grecia, detalii despre cele mai bune locuri de a traversa graniţa dintre Serbia şi Ungaria sau preţul pe care îl cer traficanţii pentru un transport din Turcia în Germania, utilizatorii acestor grupuri par să aibă majoritatea răspunsurilor.

O ofertă postată în această săptămînă propunea, pentru 1.200 de euro, un loc de ultim moment într-o barcă pneumatică ce pleca din oraşul de coastă Izmir din Turcia, unul din principalele puncte de pornire pentru refugiaţii sirieni ce încearcă să ajungă în Grecia.

"Călătoria e mîine, 100% sigur. Vă vor oferi gratuit o vestă de salvare", se arată în mesaj. Un alt anunţ oferea locuri într-un mult mai confortabil 'iaht pentru turişti', la 2.500 de euro. O călătorie completă de la Istanbul în Germania costă 6.000 de euro, conform unui alt anunţ pe Facebook.

Această reţea de socializare îi ajută pe refugiaţi să se orienteze chiar înainte de a pleca din Siria, a declarat Muhammed Salih Ali, preşedintele Asociaţiei pentru solidaritate cu refugiaţii sirieni, cu sediul la Izmir.

Mulţi află de pe pagini de Facebook că trebuie să ajungă în districtul Basmane din Izmir, sediul informal din Turcia pentru traficanţi şi pentru cei care speră să treacă în Europa.

"Pot intra în contact pe Facebook cu intermediari. Odată ce ajung în Basmane, pot petrece 3-5 zile la hotel şi căuta opţiuni. Vorbesc cu alţii despre traficanţii care cer mai puţini bani sau care oferă cea mai mare siguranţă", a afirmat Muhammed Salih Ali într-un interviu.

Reţelele de socializare au jucat un rol crucial în cazul revoltelor din timpul Primăverii Arabe în 2011. I-au ajutat pe activişti să mobilizeze proteste împotriva liderilor unor ţări precum Egipt, Libia şi chiar Siria la începutul Primăverii Arabe, apoi au devenit mijloace prin care cetăţenii relatau despre violenţele care au urmat.

Ele rămîn un important instrument de organizare şi un ajutor practic pentru cei care călătoresc spre şi apoi între cele 26 de state membre ale Spaţiului Schengen, care au renunţat la controlul la frontiere între ele, îndreptîndu-se spre nord, urmărind să ajungă în ţări precum Germania şi Suedia, unde speră că vor primi ajutor.

"Ne folosim în special smart-phone-urile, pentru a avea semnal GPS şi a nu ne rătăci", a declarat un refugiat sirian, Ahmad, care se află într-o gară din Budapesta, unde a ajuns săptămîna trecută împreună cu sute de refugiaţi.

"Folosim social media, inclusiv WhatsApp, Viber sau Facebook, pentru a intra în contact cu cei pe care îi cunoaştem. Dacă se află deja în vestul Europei, ne trimit informaţii pentru a ne ajuta să ne orientăm pe traseu", a mai spus el. "Asta înseamnă uneori informaţii de contact privind traficanţii, precum şi informaţii despre pericole", a adăugat sirianul.

Utilizatorii de Facebook fac de asemenea schimb cu ultimele relatări din media europene privind criza refugiaţilor.

Sursa: Agerpres