Pentru Comisia Europeana, Polonia e ca un ghimpe care-l inteapa pe tinarul mire cind credea ca va ajunge la himen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus, Sîmbătă, posibilitatea aprobării Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei, înainte ca Varşovia să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători, transmite dpa.

Pentru a primi plăţi din Fondul de reconstrucţie european, Polonia trebuie să restabilească independenţa sistemului judiciar solicitată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat Von der Leyen pentru ediţia de Sîmbătă a cotidianului
Augsburger Allgemeine.

Pentru toate statele au fost stabilite reguli clare de acordare a acestor plăţi, a explicat ea.

”Aceste investiţii sunt disponibile numai în prezenţa reformelor şi aceste lucruri sunt incluse în recomandările specifice pentru fiecare ţară. În cazul Poloniei, solicitarea de a restabili independenţa sistemului judiciar este valabilă de ani întregi”, a accentuat şefa Executivului comunitar.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de Guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de Executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întîrziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerînd că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa Justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna Iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întîietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificînd astfel disputa dintre Varşovia şi Bruxelles.

Pentru neaplicarea verdictului din luna Iulie, CJUE a emis Miercuri o nouă hotărîre prin care îi impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.