PE MEDICI CINE-I APĂRĂ DE PACIENȚII AGRESIVI?

Neprofesionalismul unor jurnaliști în raport cu Spitalul Sfînta Treime

Autor: Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută un pacient de la Spitalul „Sfînta Treime” a fost găsit mort după 15 zile de căutări „într-un loc dosit, ascuns și nu acoperit de zăpadă”, cum au scris unele publicații fără să se documenteze. Potrivit comunicatului Spitalului, pacientul respectiv, fiind la a treia zi de spitalizare, a fost văzut de personalul medical cum părăsește secția prin fereastra pe care a deschis-o.

La aflarea ”după ureche” a acestui fapt, mass-media a scris că pacientul respectiv ”a căzut de la fereastră și a fost găsit sub zăpadă”, în pofida realității că secția respectivă se află la parterul Spitalului, iar distanța dintre fereastră și sol este de 1,2 metri. Bineînțeles că personalul medical a încercat să-l oprească, dar nu a izbutit, motiv pentru care a fost anunțată Poliția care a ajuns foarte repede, pornind, în comun, în căutarea lui. A doua zi, s-a alăturat căutărilor și familia pacientului. Acesta a fost găsit abia după 15 zile de căutări „într-un loc dosit, ascuns și nu acoperit de zăpadă”, așa cum a scris mass-media.

Astfel, fără să verifice profesionist faptele, mass-media a difuzat o știre falsă prin care s-a cam vrut denigrarea Spitalului Sfînta Treime, care este o instituție cu regim deschis, iar pacienții sunt liberi, nicidecum internați cu forța.

Abordez acest subiect deoarece, anul trecut, așteptîndu-mi rîndul pentru o consultație după ce suferisem o fractură, și-au făcut apariția doi indivizi extrem de agresivi, somîndu-i pe medici să-l primească pe unul dintre ei. Fiind rugați politicos, de către medici și noi, cei prezenți, să-și aștepte rîndul, aceștia au devenit tot mai agresivi, recurgînd la amenințări cu forța fizică. Personalul de pază nu a reușit să le facă față, așa că au chemat Poliția, care a venit destul de repede și i-a reținut cu mare greutate deoarece se opuneau și proferau amenințări și injurii.

Cazul pacientului fugar de la Sfînta Treime mi-a amintit de întîmplarea descrisă. Dacă personalul medical nu a reușit să-l oprească, asta ne relevă faptul că a avut de-a face cu un tip cu ceva forță. Încă de anul trecut, am aflat că nu doar medicii de la Sfînta Treime, dar și din celelalte Spitale sunt expuși unor fapte ca cea săvîrșită de pacientul fugar, dar și injuriilor și chiar agresiunilor fizice ale unor pacienți violenți. Pe medici cine-i apără, căci pe acești fugari ori agresori îi cam apără o parte a presei? Spitalele nu au posibilitatea să angajeze personal de pază bine instruit și mai numeros, iar în unele cazuri, chiar dacă Poliția ajunge repede, poate fi prea tîrziu pentru o posibilă victimă din personalul Spitalului.

În final, reamintesc neprofesionalismul unor ”jurnaliști de ocazie”, care, cu voie ori neștiință, au vrut să arunce o parte din vină asupra unuia dintre cele mai mari și bune Spitale din Țară.