PARLAMENTUL UCRAINEAN A RESPINS MOŢIUNEA DE NEÎNCREDERE ÎMPOTRIVA GUVERNULUI

Parlamentul ucrainean a respins, marţi, 3 decembrie, moţiunea de neîncredere împotriva Guvernului lui Mikola Azarov, pe care opoziţia îl consideră responsabil de eşecul apropierii de UE şi de reprimarea manifestanţilor proeuropeni. Doar 186 de deputaţi au susţinut textul, propus de trei grupuri ale opoziţiei, în timp ce, pentru a fi aprobată, moţiunea avea nevoie de 226 de voturi. Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, nu a participat la vot.

Exprimîndu-se în faţa deputaţilor înainte de vot, Azarov şi-a cerut scuze pentru violenţele comise de poliţişti împotriva manifestanţilor, sîmbătă, la Kiev, soldate cu zeci de răniţi. "În numele Guvernului, aş vrea să vă cer scuze pentru acţiunile forţelor de ordine. Preşedintele şi Guvenul regretă profund", a spus el. "Voi trage concluzii ferme şi vor exista remanieri în cadrul Guvernului", a adăugat el. Cu toate acestea, Azarov i-a avertizat pe manifestanţii care blochează de luni sediul Guvernului. "Îi îndemn pe toţi cei care au luat decizia nelegitimă de a bloca Guvernul să se oprească. Încălcaţi astfel Codul Penal şi veţi fi traşi la răspundere", a subliniat el. Pe de altă parte, el a oferit asigurări că Ucraina va continua pe calea integrării europene şi că o delegaţie guvernamentală va efectua o vizită la Bruxelles săptămîna viitoare. Intervenţia lui Azarov, în rusă, a fost însoţită de strigăte dezaprobatoare ale deputaţilor din cadrul opoziţiei.

"Acest Guvern este responsabil de baterea unor copii în Piaţa Independenţei. Ruşine! El este responsabil pentru că a vîndut Ucraina Rusiei şi pentru că a frînt speranţa integrării europene. Ruşine!", a declarat înainte de vot Arseni Iaţeniuk, un aliat al fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko. "Guvernul minte. Oamenii s-au săturat să asculte promisiuni", a declarat de la tribună Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. El a calificat drept "înaltă trădare" decizia Guvernului de a suspenda Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Sursa: Mediafax