PARLAMENTUL TURC AUTORIZEAZĂ O INTERVENŢIE MILITARĂ CONTRA JIHADIŞTILOR DIN SIRIA ŞI IRAK

Parlamentul turc a aprobat joi, cu largă majoritate, un proiect de rezoluţie a guvernului islamo-conservator ce autorizează armata să desfăşoare operaţiuni contra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), transmit AFP şi DPA.

Rezoluţia a fost aprobată cu 298 de voturi pentru şi 98 împotrivă.

După ce a refuzat explicit o intervenţie militară contra SI, Ankara a menţionat în ultimele zile că este pregătită să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva jihadiştilor.

Conform Constituţiei turce, această rezoluţie dă undă verde unei eventuale operaţiuni militare a armatei turce pe teritoriile sirian şi irakian şi staţionării pe teritoriul turc a unor trupe străine care ar participa la respectivele acţiuni.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat o reuniune a principalilor responsabili civili şi militari la scurt timp după votul din parlament, pentru a decide modalităţile concrete de implicare a armatei turce în acţiunile coaliţiei internaţionale contra SI.

În ultimele zile, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a repetat că Turcia este gata să facă ''ceea ce este necesar'' pentru a combate jihadiştii SI, precizînd însă că una dintre priorităţile sale rămîne căderea regimului Bashar al-Assad din Siria.

Sursa: Agerpres