PARLAMENTUL GERMAN A APROBAT EXTINDEREA PROGRAMULUI DE AJUTOR PENTRU GRECIA

Parlamentul german a aprobat vineri cu o majoritate covîrşitoare extinderea programului de ajutor pentru Grecia, informează Reuters, AFP şi DPA.

Din cele 587 de voturi exprimate, 542 de parlamentari au votat pentru prelungirea cu patru luni, pînă la 30 iunie 2015, a programului european de ajutor pentru Grecia, 32 au votat împotrivă şi 13 au fost voturi în alb, în special în rîndul conservatorilor cancelarului Angela Merkel.

În pofida liniei dure adoptate de Berlin, susţinute de ţările din nordul Europei, însă şi de unele din sudul Bătrînului Continent confruntate cu măsuri de austeritate, toate partidele reprezentate în camera inferioară a parlamentului german au fost chemate să sprijine textul.

Astfel, ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble le-a cerut vineri deputaţilor din Bundestag să aprobe o extindere a ajutorului financiar pentru Grecia decis marţi de europeni, apreciind că decizia «nu este uşoară», dar necesară pentru a evita ce-i mai rău.

«Cer fiecărui membru să nu se împotrivească (extinderii ajutorului) pentru că am provoca pagube importante poporului nostru şi viitorului nostru», a subliniat el.

Parlamentarii germani au fost întrebaţi dacă aprobă sau nu prelungirea cu patru luni a unui program european de ajutor pentru Grecia adoptat în 2012 şi care prevede un ajutor de 140 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Acest program urma iniţial să expire vineri, la miezul nopţii.

Într-un interviu acordat unui post de radio german, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a cerut Atenei «să-şi respecte obligaţiile faţă de partenerii săi europeni şi faţă de Fondul Monetar Internaţional».

Guvernul condus de Alexis Tsipras, ales la sfîrşitul lunii ianuarie în urma promisiunilor de a renunţa la politica de austeritate susţinută de Germania, s-a angajat în cele din urmă să continue reformele şi să aplice măsurile economice asumate.

Cancelarul german Angela Merkel, care pînă acum s-a întîlnit cu premierul grec Alexis Tsipras doar o singură dată şi pentru scurt timp la Bruxelles, a avertizat miercuri că «mai rămîn multe de făcut» după acordul încheiat între Atena şi partenerii săi europeni.

Sursa: Agerpres