PARISUL SI BERLINUL CER NOULUI GUVERN DIN UCRAINA "SA ACCELEREZE REFORMELE"

Președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel au cerut vineri noului guvern ucrainean "să accelereze reformele", inclusiv lupta împotriva corupției, îndemnînd la "progrese rapide" în procesul de pace în estul țării, relatează AFP.

"Este necesar ca noua dinamică creată prin schimbarea guvernului să se traducă în rezultate rapide și concrete", a subliniat președinția franceză în finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri europeni și președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Prooccidentalul Volodimir Groisman a fost numit joi prim-ministru pentru a se pune capăt crizei politice în Ucraina și a debloca ajutorul occidental pentru această țară, confruntată cu un conflict armat și o situație economică dificilă. El înlocuiește în funcție pe (prooccidentalul) Arseni Iațeniuk, criticat pentru ritmul lent al reformelor și scandaluri de corupție.

François Hollande și Angela Merkel "au încurajat autoritățile ucrainene să accelereze reformele interne, în continuarea acțiunilor importante angajate începînd cu 2014 (data venirii la putere a prooccidentalului Poroșenko), în special în domeniul modernizării țării, luptei anticorupție și reformei justiției", detaliază Palatul Elysee.

Președintele francez și cancelarul german, care și-au exprimat sprijinul pentru noul guvern de la Kiev, au insistat asupra eforturilor de a face să avanseze procesul de pace pentru a se pune capăt conflictului separatist prorus din estul Ucrainei.

Punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk (februarie 2015), sub egida lui Hollande și Merkel, este îngreunată de Kiev și Moscova, care își pasează una alteia responsabilitatea.

"Eforturile trebuie să se concentreze asupra securității și, prin urmare, asupra încetării focului, eliberării prizonierilor și problemelor umanitare, precum și asupra condițiilor de soluționare politică a crizei, care trec — într-o primă etapă — prin organizarea de alegeri" în estul Ucrainei, au lansat Parisul și Berlinul.

Sursa: Agerpres